Вертекс

Вертекс е “върхът, най-високата точка, достигната при видимото движение на дадено небесно тяло, след която то обръща движението си отгоре надолу. На латински “vertere” означава “обръщам”. В хороскопа Вертекс е пресечната точка на еклиптиката (пътя на Слънцето) с главния меридиан. Вертекс е част от една двуполюсна ос, състояща се от Вертекс и Антивертекс. Ако вашият Вертекс е разположен на 10-тия градус в Скорпион, то Антивертексът ще е разположен на 10-тия градус в Телец. Вертексът обикновено е в 5-ти, 6-ти, 7-ми или 8-ми дом и има нещо общо с “повратните моменти”във вашия живот, свързани със “срещите ви с другите”.

Вертексът е чувствителна точка в картата, която при необичайни, изключителни обстоятелства се усеща като щастлив “повратен момент”.
Вертексът често се усеща като принудително, но и щастливо преживяване или среща със съдбата, която не можете да избегнете (дори и да желаете). Тази точка е съдбовна и представлява неща, които се намират отвъд нашия контрол.

Вертексът още се нарича Портал на съдбата. Той може да се прояви чрез някой човек или при актоворане в определен момент от транзит или прогресия. В синастрията най-силно е въздействието, когато нечии натални Слънце, Луна, Асцендент, Венера или Марс съвпадат с вашия натален Вертекс или Антивертекс. При транзит или прогресия това може да е момент на среща със специален човек, когато Слънцето или важна планета преминава в съвпад с вашия натален Вертекс или Антивертекс. Колкото по-бавна е една планета, токова по-тесен е орбисът на взаимните аспекти, включващи Вертекс и Антивертекс при синастрия или при определянето на точния момент на събитието.

Прекомерното идеализиране на Вертекса и/или на хората, които той довежда в живота ви, е колосална грешка. Вертексът е точка на “връзките”и точка на “сбъднатите желания”. Когато е замесен Вертексът, можем да получим точно това, което сме си пожелавали, но го получаваме по един “превратен начин”. Може би ще имате усещането, че буквално сте си “пожелали”случването на тази предопределена среща с някого. Тази предопределена среща често ви изпълва с чувството, че имате нужда да доведете нещо (или някого) до “изпълване”. По-късно обаче, след като всичко вече е казано и сторено, това може и да не изглежда толкова “щастливо”, колкото ви се е струвало първоначално.

Когато открият Вертекса за първи път, хората обикновено имат прекомерни очаквания спрямо него. Повечето от нас като че ли са склонни да смятат, че всяка дреболия, свързана с картата ни и със самите нас, е “необичайна и изключителна”. Това изобщо не е така. Да, има такива “необичайни и изключителни”обстоятелства, при които Вертекс/Антивертекс става много мощен. Но това не значи, че при всеки транзит и при всяко наслагване на нечия карта върху наталната ни карта Вертексът е също толкова силен и “включен”. Има и моменти, когато Вертексът не върши нищо особено, както има и моменти, когато Слънцето или Венера преминават през наталната ви карта, но не срещате нов вдъхновяващ любим (нито ви падат лесни парички). Друг път обаче се случва именно това.

Срещнах две от разтърсващите (и оставящи рани) “любови на живота си”точно в моменти, когато транзитното Слънце преминаваше през наталния ми Вертекс (или Антивертекс). Разбира се, в моята и в техните карти тогава имаше и много други влияния. Проблемът е, че при останалите близо 90-тина пъти, когато Слънцето е минавало през наталните ми Вертекс и Антивертекс, съвсем не се е случвало да срещна някоя от разтърсващите (и оставящи рани) “любови на живота си”.