Silicea terra (Sil)

Основната идея при пациентите Sil е ОТСТЪПЧИВОСТ, ПОДАТЛИВОСТ. Това е един вид срамежливост или плахост, но не е малодушие, както при Lyc u Gels. Това е една покорност, която произлиза от липсата на енергия да отстои своето мнение, въпреки че то може да е правилно. Те са доста сговорчиви и умерени и с тях лесно се общува.

Sil са интелектуалци, но не критични или агресивни като Lach Те са фини, чувствителни и много интелигентни. Ако се опитате да наложите мнението си върху Sil, той не ви противоречи. Тъй като е силно чувствителен, той взема под внимание и вашето мнение. Отлично разбира в какво сте прав и в какво грешите, но ще запази това за себе си. За разлика от Puls той има собствено мнение, но няма желание да се напряга, за да го наложи на света.

Ето, по този начин Sil изглеждат меки и резервирани, но това въобще не е като при Staph, Ign или Nat-m Това не е изолиране. Те са напълно способни да говорят за себе си, когато обстоятелствата позволяват и лесно си създават приятели. Никога няма да станат зависими от хомеопата или пък непрестанно да го занимават със себе си. Представете си, че сте лекували такъв пациент известно време без резултат. Пациентът Sil никога няма да ви предизвиква или да прояви нетърпение. Той няма да развие зависимост от вас, както Ars u Phos. Sil има мекотата на Phos, но няма неговата екстровертност и зависимост.

Пациентите Sil са уморени. Липсва им издръжливост, особено за умствена работа. Така се научават да пестят енергията си. Те се занимават със същественото и не спорят за дреболии, или за да утвърдят собственото си его.

Пациентите Sil са много деликатни, изтънчени и естети, даже аристократи. Изтънчен означава такъв, от който са отстранени грубите елементи. Ето това е случая с пациентите Sil. Те са тънки, бледи, деликатни и много изтънчени. Те са интелигентни и проницателни, но нито се изтъкват, нито са агресивни.

Класическите Sil – деца идват от елитни, високо образовани семейства. Те са деликатни и лесно развиват изкривяване на гърба. Интелигентността им е толкова голяма, че последиците са патологични. Те като че ли стигат до превъзбуда, а по-късно заплащат за това с липса на умствена енергия. Ако другите деца вършат нещо нередно и майка им направи забележка, те внимават няколко дни и след това отново се връщат към своето, докато децата Sil никога не забравят. Те бързо разбират причината за забележката и си налагат правилното поведение. При едно дете това представлява прекалено умствено подтискане – децата Sil са твърде сериозни, твърде прилични.
Превъзбудата на ума, в последствие причинила липса на енергия, е в основата на картината на професионалисти, които развиват отвращение към работата си. Те се чувстват неспособни да изпълняват задълженията си повече. Това може да се сравни с Calc която също може да няма умствена енергия, но това се получава вследствие на нейните страхове и тревоги. Общо взето, пациентите Calc са по-груби и се занимават повече с проблемите си за оцеляване. Те се притесняват за разходите си, за непредвидени възможности и др. и си създават защита срещу тази тревожност. Sil е по-изтънчена, деликатна и уязвима.

Точно, както лесно може да се наложите над Sil, или да я подтиснете умствено, така това може да стане и на физическо ниво. Те имат склонност към обилно изпотяване, особено под мишниците, задната част на врата и стъпалата, и докато това изпотяване не се потиска, те се чувстват добре. Недейте да бързате да лекувате изпотяването на Sil. Ако някакси успеете да го подтиснете, вие и пациентът ви ще си създадете големи неприятности. Ако потенето се подтисне с дезодоранти, прах за крака, борова киселина и др, твърде възможно е пациентът да развие туберкулоза, рак, бъбречни или други сериозни заболявания.

Подтискането на потта с лекарства, естествено представлява много сериозен проблем, но дори и изпаряването може да има подобен ефект, макар и не толкова дълбок. Ако пациент Sil е изложен на течение което помага за изпаряването на потта, той може да получи главоболие или артритни болки. Самото изпотяване е много характерно за Sil Потта е с лош мирис и щипеща. Лошата миризма е доста силна. Пациентът може да си мие краката три пъти дневно, без голяма полза. Лошата миризма е, заради изхвърлянето на токсини, както при Рsor, но не толкова силно; невъзможно е да изтърпите да останете в една стая с пациент Psor Sulph, разбира се е известен с лошата миризма на потта си, но това е поради недостатъчно миене. Пациентите Sulph, вглъбени в мислите си, се мият тук-там и то не много старателно – един симптом, който ще ви е много трудно да изтръгнете с директен, даже и дипломатично зададен въпрос.

Потта на краката на Sil е и щипеща. Това не е просто дразнеща пот, а в действителност тя разяжда чорапите. Ако един нормален човек изхабява чифт чорапи за две години, то Sil ги свършва за три месеца.

Като имаме предвид резервираното, покорно умствено състояние на пациентите Sil, не е изненадващо, че те развиват всевъзможни тумори – фиброми, кисти на гърдите, подуване на жлезите, брадавици и др. Тези тумори, обикновено, са твърди (като Сalc-f u Bar-m). Даже развиват келоиди, като Graph Цепките по кожата са друг чест проблем. Ноктите са чупливи и което е най-характерно за тях е, че имат много бели петънца по тях.

Sil е известна, че изважда дълбоки абсцеси и че лекува пациенти със склонност към нагнояване. Лекува, когато и останалата част от картината е на лице. Тъй като Sil е лекарство с много дълбоко действие, рисковано е всеки път, когато искате да отворите абсцес, да предписвате лекарството. При пациенти със склонност към нагнояване, Sil може да помогне за момента, дори и когато не съответствува на пълната картина на пациента ви. Ефектът, който ще се види по-късно може да е, нагнояването да е по-дълбоко и по-резистентно към лечение.

Покорността на Sil се проявява характерно и с нейната добре известна констипация. Изпражненията са твърди и мускулите на ректума са бездействени. Има голямо напрягане, но изпражненията се плъзгат навътре и пациентът се отказва. В книгите правилно ги наричат “срамежливи изпражнения”.
Да разгледаме хранителните предпочитания на Sil : има отвращение към сол, месо и мляко; има непоносимост и към тлъсто, и към мляко. Също съм забелязал, че Sil обича яйца, както Calc -c u Puls
Ако попаднете на пациент с много малко симптоми на умствено и емоционално ниво, може да ви е трудно да отличите Sil от Nit-ac И двете са обикновено слаби и зиморничави. И на двете потта им е разяждаща. И двете имат тумори, брадавици и цепки по кожата. И двете имат бели петънца по ноктите. В чисто физическа симптоматика, основната ви разлика са солта и тлъстини. Nit-ac обича солено и тлъсто, докато Sil се отвращава от солено и има непоносимост към тлъсто. Разбира се, обикновено емоционалните симптоми са тези, с които никога няма да ги объркате. Nit-ac се тревожи много, поставя се в зависимост от близките си и е капризен. От друга страна Sil е по-внимателна, търпелива и покорна.

Sil усеща силно студа, но трябва да помните, че при остри заболявания, Sil не може да понася топли, задушни помещения, подобно на Puls Обратно, Sil може да се влоши от течение, въпреки че може да не го усеща силно. Това е обратното на Кali-c, който усеща течението, но не се влошава много от него. Понякога Sil се подобрява, когато времето се смени и настъпи сух студ.
Много интересно е, че Sil подобно на Calc се влошава при пълнолуние. Изглежда, че лунните фази въздействуват на пациенти, на които им липсват елементи, които са често срещани на земята, а вероятно и на луната.

Пациентите Sil имат странно отношение към карфиците Те няма доброволно да ви разкрият този факт, но вие може да изтръгнете с въпроси и ще разберете, че те се страхуват от игли и заострени предмети. Това понякога може да ви бъде симптом, който ще потвърди избора на лекарството. Друг странен симптом на Sil е усещането, че има косъм на езика – като Каli-bi
Пациентите Sil обикновено не развиват тежка патология на емоционално и умствено ниво, поне не съм забелязал в своята практика. Те се оплакват главно от липса на умствена енергия. Понякога може да развият фикс идеи, което не е за учудване, като се има предвид образуването на твърди тумори. Те имат твърди предразсъдъци, които просто не могат да променят; да речем “Сексът е винаги грях”. Като че ли малка част от мозъка им е склерозирала, което им отнема гъвкавостта на мисълта по отношение на определени концепции.