Всичко за отслабването

Дебелите хора умират повече от всякакви болести,
в т.ч. сърце, рак, диабет, артрит, хипертония, жлъчка, черен дроб и пр. Колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-кратък е животът. Нормата е 1,5 см кожна гънка на корема за мъже и 3 см за жени. Колкото по-голям е коремът, толкова повече инсулин се отделя – а това води до секретиране н цитокини, които възпаляват съдовите стени. За да се заздравят тези възпалени съдови стени, в тях се отлага холестерин, при което съдовете се стеснявват и това увеличава опасността от инфаркт! Най-голям е рискът от инфаркт при мъже с талия над 100 см и жени над 90 см. Ако след 18 г си качил 5 кг, значи риск има. Най-лошо е, ако тлъстините са натрупани на корема.

Непълноценното хранене води до клетъчен глад и затлъстяване.
Прехранен и недохранен = затлъстяване, ССЗ, диабет и рак – основна причина за смъртта (90%). Там, където тези болести ги няма, хората приемат над 75% от калориите от естествени растителни храни. В бедните страни малко хора умират от рак и пр., а главно от инфекции и лоши условия. В богатите ще стане рай, ако се яде правилно.

Съотношение хранителност:калории
За да отслабнем без усилия, при това хранейки се до насита, трябва да ядем високохранителна и нискокалорична храна – главно зеленчуци, плодове и бобови. Диетите не работят – щом ги спреш, качваш пак кг. Забавя се метаболизмът. Целта е не да ядеш малко, а да ядеш това, което трябва – достатъчно фитонутриенти и не повече калории от необходимото. Намаления прием на калории, ако се храним пълноценно, удължава живота.

Празни калории (джънк фууд)
Храни без фитонутриенти и фибри с малка хранителност и много калории, особено ако не се упражнявате, водят до надебеляване и боледуване. Рафинирането (напр. Бяло брашно, нишесте) води до 50-95% намаляване на микроелементите и витамините и 2,5 пъти повече болести – хипер- и хипогликемия, рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Месо с картофи = болести и надебеляване. Сиренето е източник на наситени мастни киселини. Тлъсто и тестено отива на корема. Мазнините съдържат 9 калории на грам срещу 4 за въглехидратите. Мазнините се складират без усилие и непроменени – от биопсия може да се разбере дали си ял зехтин, масло или тлъсти меса. Да се внимава със сосовете за салата!

Магията на фибрите:
Фибрите (не отделно взети, а като част от суровата растителна храна) предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания, хемороиди, запек, разширени вени, диабет и др. Те забавят усвояването на глюкозата и понижават холестерола. Човек се засища с много по-малко калории, защото му се пълни стомахът. Но това е така само ако се яде храна, естествено съдържаща 50-100 грама фибри на ден – т.е те трябва да са част от богата на фитонутриенти диета, която именно е полезна за здравето. Листните зеленчуци са идеалният избор.

Средиземноморска диета
Тя не е просто богата на зехтин, а включва много зеленчуци, бобови и малко риба, плюс голяма физическа активност (работа). След като в наши дни хората по тези места са включили в храненето си месо, млечни и сладко, те вече не са така здрави и над половината са дебели. От зехтин се пълнее! В него има много калории (освен полезните вит. Е и ненаситени мастни киселини). По-добре сурови ядки и несолени маслини, които намаляват холестерола. Една супена лъжица зехтин е добре за слаби хора, но ако сте пълни, най-добре го изключете от храната си.

Намаляването на калориите води до отслабване
независимо какви храни се ядат. Добре е да се ядат питателни сурови растителни храни, да се намалят калориите, да се повиши физическата активност и да се ограничи зехтинът до 1 ч.л. на ден. Не бива да се готвят растителните храни (губят се витамини и минерали), ако може да се ядат сурови (предпазват от рак). Яжте огромни салати (но не с мазен сос) и поне 4 плода дневно. Добавянето на каквито и да било мазнини намалява съотношението хранителност:калории, пречи на отслабването и е вредно за здравето. Ако ядем зехтин (много калории) и искаме да не дебелеем, трябва да ядем по-малко плодове и зеленчуци, което пък е вредно за здравето.

Фитонутриентите – ключ към здравето:
Ако ядем достатъчно сурови и леко сготвени (на пара) зеленчуци, плодове, ядки и бобови, ще се предпазим от много болести.

Хранителните добавки са най-полезни, ако храненето е правилно.
Не можеш да си купиш здраве в шише – трябва да го заслужиш. Например бета каротинът е само един от около 500 каротеноиди, които се срещат в растителната храна, и отделно взет не е така полезен, за разлика от естествената растителна храна, богата не само на бета каротин, но и на хиляди други полезни съставки

Кое е по-богато на белтък – пържола или броколи?
Пържолата има 5.4 гр./100 кал., а броколито – 11.2 гр/100 кал. В месото повечето калории идват от масти, а в зелените зеленчуци – от протеин. Яденето на растителни протеини е начин да отслабнеш и да си здрав. Листните зелени зеленчуци са най-полезните храни. Салатата от листни зеленчуци е главното ястие!

Течни калории – подсладени напитки – не намаляват апетита. Обем, калории и хранителност изключват апетита. Плодове и зеленчуци (фибри) намаляват апетита. Няма смисъл да се яде малко. Не е правилно да се анализира храната по тегло, а само по калории.

Макдоналдс бургер – рекламира се като 91% без мазнина, но 49% от калориите идват от масти.
Мляко с 2% мазнини – 35% от калориите са от масти. 98% без мазнини – защото има много вода. Нискомаслените млека, сирена и меса изобщо не са нискомаслени спрямо калориите, само спрямо обема. В натуралното мляко 49% от калориите са от масти.

Над 90% от калориите трябва да идват от естествени растителни храни. Животинският протеин, особено пилето, води до холестерол и рак. Месоядните (вкл. пиле и риба) развиват деменция 2 пъти повече от вегетарианците. Ракът е болест на повишеното ядене на месо и млечни при недостиг на зеленчуци и плодове. Избягването на месо и млечни намалява болести като сърце, рак, кръвно, диабет и затлъстяване. Вегетарианството обаче не е гаранция за добро здраве, ако се яде предимно тестено и сладко. Важното е да се ядат много зеленчуци и плодове.

Остеопороза – най-полезната храна са плодове и зеленчуци. Ряпата, зелето и марулите съдържат много повече калций за 100 кал. от млякото. Месо и мляко = ацидоза = повишена загуба на калций от урината. Не е важно колко калций приемаш, а балансът между усвоения и екскретирания. Задръжката на калций от растенията е по-голяма. Сиренето е глупав избор за снабдяване с калций, защото съдържа твърде много наситени мастни киселини и е главен източник на диоксин (канцероген). Млечните продукти повишават риска от рак на простатата. Ако се намалят млечните и се увеличат доматите, ракът на простата намалява с 41%.

Диетите

Аткинс: много месо – малко растителни = рак, плюс изкуствени витамини – няма смисъл. Вредно е за бъбреците. Щом включиш плодове и зеленчуци, кетозата свършва и пак качваш кила.

Зоната: Гликемичният индекс не е толкова важен, колкото съдържанието на фибри и фитонутриенти за калория. Не е вярно, че само бързото вдигане на инсулина след ядене води до надебеляване. Всички излишни калории се складират като мазнини.
Растителният протеин намалява холестерола, а животинският го покачва.
Сиърс не е мерил ейкозаноидите. Той тежи 95 кг и е 193 см. висок. Той си е изчислил 100 г протеин=400 кал, 44 г мазнини=400 кал, 1 г въглехидрати=5 кал, което прави общо 13 кал. Основната му обмяна е 2400 кал без упражняване. Т.е. – той би трябвало да губи над 1000 кал./ден., което е равно на около 900 г/седмица. Ако той се е хранел така над 4 г, както твърди, би трябвало да е отслабнал с около 180 кг. Щом казва, че не яде повече от 100 г протеин и 44 г масти, то той яде повече въглехидрати и е извън зоната.

Храни за отслабване
Зеленчуци – 200, плодове – 0, бобови – 500 кал/л.
За сравнение месо – 00, сирене – 3400, бял хляб, бяло месо, риба, яйце – 1400-1500
Старай се да ядеш поне 500 г сурови и 500 г готвени зеленчуци на ден.

Хранителна плътност:
100 – сурови листни зеленчуци – маруля, спанак, магданоз, салатено цвекло, кейл (зеле)
97 – зелени плътни зеленчуци – артишок, аспержи, броколи, зеле, брюкселско зеле,
целина, краставица, бамя, грах, чушки, алабаш, тиквички, зелен фасул.
50 – не зелени, не скорбелни зеленчуци – цвекло, син домат, гъби, лук, домати, чушки, карфиол
48 – бобови – боб, нахут, соя, леща
45 – пресни плодове
35 – скорбелни зеленчуци – картофи, тикви, пащърнак, царевица, моркови, ряпа
25 – зърнени;
20 – сурови ядки и семена;
15 – риба;
13 – млечни обезмаслени
11 – дивеч, яйца;
8 – червено месо;
4 – натурални млечни
3 – сирене;
2 – тестени;
1 – мазнини;
0 – сладкиши

Зеленчуците не са въглехидрати, а протеини.
Яденето на храни с малка хранителност е лошо за здравето
Животинска храна = много болести
Сурова и леко сварена (на пара) растителна храна = здраве и предпазване от болести

6 седмична програма за отслабване

Първите 6 седмици са най-трудни. След това се преодоляват пристрастията.

1. Неограничени:
сурови зеленчуци и салати – имат ефект на негативни калории. Да се ядат по много! Поне 500 г (цяла маруля, чушки, домати, кълнове) = около 100 кал.
Готвени или на пара зелени зеленчуци – също на корем – поне 500 г. Имат ефект на негативни калории. Ключ – огромни порции! Зелен боб, броколи, тиквички, зеле, бамя, спанак, карфиол, чушки, патладжани и пр.
Бобови – една чиния дневно или повече
Пресни плодове – поне 4 плода, но не на сок, не сушени и не от консерва.

2. Ограничени
готвени скорбелни (картоф, морков и пр) или пълноценни зърнени – не повече от 1 купичка (накисват се за 24 ч.).
сурови ядки и семки – макс. 25 г.
авокадо – макс. 60 г.
Смляно ленено семе – 1 с.л.

3. Забранени
млечни продукти
животински храни
междинни закуски
плодов сок и сушени плодове

4. Подправки
разрешени са всички подправки без сол и без мазнини.

Десет правила:

  1. Започвайте всяко хранене с голяма салата
  2. Яжте плодове в умерени количества
  3. Разнообразие от зеленчуци – вкл. супа с негативни калории
  4. Пазете се от скорбелните (ако не е зелено, значи е скорбялно) и особено от тестените и зърнените, особено ако сте с по-бавен метаболизъм
  5. Яжте бобови 1-2 пъти на ден – намаляват холестерола и захарта
  6. Не яжте животински и млечни продукти – или само нетлъста риба 1-2 пъти седмично и омлет от белтъци веднъж седмично.
  7. Яжте по 1 с.л. мляно ленено семе всеки ден или 3 ореха или соя (или ЕМК и водорасли АФА) заради омега-3 мазнините DHA.
  8. Яжте много малко ядки или семки – не повече от 25 г/ден (една шепичка), и то само сурови (200 кал.)
  9. Яжте много гъби – като заместител на месото – добавяйте ги към боба
  10. Не усложнявайте – направете си план за да знаете винаги какво да ядете.

Закуска – пресни плодове
Обяд – салата, бобови и плодове
Вечеря – салата, задушени зеленчуци, плодове

Поддържащо меню:
Основно правило – 90% от калориите да идват от пълноценни растителни храни и 10% – от животински, които се ползват по-скоро като подправки, за вкус.
Зеленчуци сурови и готвени – -%
Плодове – 20-50%
Бобови – 10-%
Зърнени, ядки, семена – 5-20%
Риба и обезмаслени млечни – не повече от 2 пъти седмично
Пиле, яйца, мазнини – не повече от веднъж седмично
Телешко, сладкиши, сирене и мляко, маргарин – колкото се може по-рядко.

Това е нискокалорична диета с висока хранителност, при която човек се засища от 1000-2000 калории на ден. Ако тренирате и се товарите физически, просто яжте повече, а не по-калорични храни.
Пишете какво и колко ядете – има ли 0.5 кг сурови зеленчуци и 0.5 кг готвени?
Да не се яде сол – пречи на отслабването, вдига кръвното, предразполага към инфаркт, ускорява съсирването и води до изхвърляне на калций и др. минерали с урината.
Ако сте яли месо, за 1 седмица се детоксикирате, алкализирате и свиквате без месо.
Временно може да се чувства умора.
Противопоказания – някои болести на храносмилателната система.

Ролята на продуктите АкваСорс:
Лесно начало – водорасли, пробиотици, ензими
АФА – DHA, минерали, витамини, естествени, кръв, мозък
Морска Енергия – подобно, имунитет
Коластра – растежни фактори
Антиокс – детоксикация
Супер Бери С – антиоксиданти, вит.С
Лайтън-ап – хром
CoQ10 с хром