Lycopodium clavatum (Lyc)

Lyc е едно от лекарствата с най-дълбоко и широко действие в цялата Материя Медика, като потенциално засяга всички състояния известни на човешкия род. Все пак, въпреки широкото му използуване, има една централна нишка, която минава през лекарството и изяснява много интересната му картина.

Основната тема при Lyc се свързва с малодушие. Вътрешно, пациентите Lyc непрестанно се борят със страха си – в морално, обществено и физическо отношение. Те се чувстват слаби и неспособни да поемат отговорности в живота и затова бягат от отговорност. Все пак, външно пациентът Lyc представя пред света образа на човек екстроверт, способен, на пръв поглед много общителен и смел, което може да попречи на хомеопата да схване истинската картина на лекарството, ако той не се опита умело да вникне в пациента си.

Централната идея, която Lyc проявява в ранните етапи, е свързана със секса. Пациентите Lyc търсят ситуации, при които желанието им за сексуално задоволяване може да бъде удовлетворено без да се налага да поема лична отговорност, характерна за интимните отношения. Много често при такива пациенти има дълъг списък на краткотрайни връзки, при които пациентът е търсел само задоволяване и след това си е тръгвал без да поема каквито и да е било ангажименти. Ако някой сексуален партньор прояви интерес към брака, пациентът Lyc изпада в паника от отговорността, тъй като не е сигурен, че би могъл да се справи. Обикновено той гледа да избяга преди да бъде “окован” от ангажиментите към брак, деца и всякакви други форми на обвързване в живота.

Отношението му към секса е повърхностно. Задоволяването е главния подтик; той го иска бързо, лесно, без усилия и без последствия. Ако такъв пациент завари секретарката, която случайно е сама в офиса си, първата мисъл, която ще му мине през ума е, че това е възможност за секс и той вероятно ще направи опит в тази насока. Такъв пациент може да посещава често проститутки, тъй като тези контакти не предполагат ангажиране, а не че сексуалното желание при пациента Lyc е толкова силно, както при Plat, конституцията на Lyc е прекалено слаба за това, но когато желанието се появи, характерно за Lyc е да насочи вниманието си към повърхностното задоволяване в момента и избягването на всякаква отговорност.

Много вероятно е, веднъж след като е сключен брак, мъжът или жената Lyc да изпитат сексуални смущения, поради страха, че няма да са в състояние да изпълнят интимните си задължения. Жената може да не стигне до оргазъм, а мъжът да почувства полова слабост, поради преждевременна еякулация или липса на ерекция. Вътрешно пациентът Lyc дълбоко преживява състояние на неспособност и слабост, което най-силно се забелязва в интимните брачни отношения. Изпитвайки това чувство на слабост, Lyc обикновено представя пред света образа на силен, смел и компетентен човек, но блъфът му се разкрива, когато се наложи да поеме отговорност и да се изяви, както това е в брака. Затова точно в такива брачни ситуации предписването на Lyc може да даде най-задоволителни резултати.

Тези пациенти са в постоянен страх, че другите ще разкрият истината за тяхното вътрешно състояние на слабост. Те постоянно се тревожат за това, какво хората мислят за тях. Тъй като обикновено пациентите Lyc са много интелигентни и са хора със силен интелект, често може да ги откриете в професии, които изискват публични изяви – проповедници, адвокати, учители, даже политици. Един проповедник може да се чувствува съвсем добре преди да държи проповедта си, но като стигне до амвона и осъзнае колко много хора са вперили очи в него, изведнъж може да го заболи гастрита или да почувства силна тревога. Такъв човек може да е в състояние да се справи добре със задачата си, но много често физическото или емоционално страдание може да му попречи. Тази ситуация отново ни разкрива тревогата, която пациентът изпитва изправен лице в лице с отговорността и много вероятно е той да се опита да напусне професията си, като понякога даже използува физическото заболяване като извинение.

Пациентите Lyc могат да минат всякакви граници при блъфовете си, с което искат да скрият вътрешното си чувство за малоценност. Те могат да преувеличават, когато говорят за постиженията си, за възможностите си, за хората, които познават. Те могат да стигнат до там да лъжат, да говорят небивалици, които с нищо не могат да бъдат подкрепени, когато дойде момента да дадат някакви доказателства. Това раздуване на тяхното его е компенсация за предполагаемото им вътрешно чувство на слабост, което произтича от огромната нужда да получават възхищение и уважение от другите, за да “докажат” себе си.

Накрая, пациентът Lyc може да се превърне в самотник, стара мома или обрекъл се на сексуално въздържание търсач на духовни истини. Опитвайки се да избегне поемането на отговорности и да придобие известен контрол над желанието си за незабавно удовлетворение, пациентът може да реши да се обрече на сексуално въздържание. Въздържанието при това състояние е доста нестабилно, тъй като умът му сега по-силно от всякога е обхванат от мисли за секс. След години на дисциплина дори и най-набожният въздържател може да наруши обетите си с учудваща лекота, когато се представи възможност за това и да се върне веднага след това към строгия режим и дисциплина.

Във втората фаза от развитието на патологията на Lyc, външният блъф бива още по-преувеличен. Пациентът започва да се държи властнически и тиранично с околните, които са под негов контрол. Пациентите Lyc могат да бъдат плахи и пасивни с колегите в работата си, които не са под техен контрол, но да станат деспоти в къщи. Една майка може да бъде много мила със съседите си, но да се държи тиранично с децата си. Като упражняват власт върху другите, тези хора се опитват да си създадат чувство за лична власт, точно както преди това са се опитвали да поддържат чувството си за власт като са търсели възхищение от другите с лъжи и преувеличения.

Пак във втората фаза от развитието на патологията на Lyc неговата малодушие се проявява по-силно. На този етап, много от страховете ясно проличават. Lyc може да се ужаси почти от всичко – да остане сам, от тъмното, от призраци, даже от непознати кучета. И точно заради тези страхове се смята, че пациентите Lyc, които са общо взето самотници, поради страха си да поемат отговорност, желаят компания, само че в другата стая. Има голям страх от всякакъв вид страдания; така пациентът може от тревога за здравето си да стигне до хипохондрия. Страхът и тревогите засягат главно стомашно-чревния тракт.

В третата фаза продължителното разпиляване на енергия или под формата на преследване на сексуално удовлетворение или в борба при опит да се контролира чрез сексуално въздържание води до отслабване на умствената дейност. Отначало това може да се прояви като объркване или слаба памет сутрин и постепенно да премине в по-силна загуба на паметта и интелектуална слабост. Накрая, пациентът стига до състояние на слабоумие или сенилност. Много вероятно е такива пациенти да стигнат до болнични заведения в сравнително ранен етап.

На физическо ниво външният вид на Lyc е доста отличителен. Има едно измършавяване на лицето, врата и горната част на торса. Като че ли тъканта се износва в тези области, докато излишна тлъстина може да се натрупа около корема, ханша и долните крайници. Обикновено, лицето е прекалено сбръчкано и то така, че да си личи продължителната тревога и загриженост на Lyc за това какво другите мислят за него. Косата може да посивее в ранна възраст и човекът може да изглежда значително по-възрастен отколкото е всъщност. Движението на най-външната част на ноздрите му, което толкова често е описвано по книгите, рядко може да се види в практиката, защото то е ограничено главно до острите заболявания, при които има диспнея /затруднено дишане/.
Най-важният регион на действие на Lyc са гениталиите, пикочните пътища, стомашно чревния тракт и черния дроб. Тук се включват оплаквания като импотентност, фригидност, нефрит, язва на стомаха, колит, хемороиди и чернодробни заболявания. Особено при стомашно-чревния тракт може да се видят най-характерните качества на Lyc

Точно както има раздуване на егото като компенсация за вътрешното чувство за малоценност, така има и подуване на червата поради слабо, лошо храносмилане. Пациентът е “пълен с газове” и страда много след хранене. И точно както набляга на повърхностното удовлетворяване на сексуалните си желания, така пациентът Lyc често търси удовлетворяване на гастрономическите си страсти и желания за храни според вкусовите им качества – особено сладко и стриди. Това сравнение може да отиде и по-далеч; пациентът Lyc се чувства празен и неудовлетворен след полов акт, а също така страда силно след като си е задоволявал глада с храни, избрани само по вкусовите им качества. Пациентите Lyc непрестанно се опитват да контролират желанието да задоволяват апетитите си.
Слабостта на храносмилането често е в резултат от заболяване на черния дроб. Lyc често се предписва при нарушени функции на черния дроб и интересно е да се знае, че черният дроб често се свързва с умствени смущения, които съвпадат с картината на Lyc

Разбира се Lyc може да се сравни с много лекарства. Предварителната тревога, която причинява такива страдания по време на публични изяви при Lyc може да бъде сравнена с тази на Gels; при Lyc това важи повече за страданието, което възниква по време на изпълнение на задачата си, докато Gels се предписва по-скоро за тревога и симптоми, които се появяват часове и дни преди самото представяне. Sil е лекарство, което страда от липса на самочувствие, но тя страда най-вече от неспособността си да се справя при всякакви обстоятелства, не само при обществени и морални задължения, които засягат Lyc Calc по много неща прилича на Lyc, но тя няма типичното за него малодушие. Nat-m също представя един външен образ като компенсация за вътрешна слабост, но при Nat-m това е състояние по-скоро на емоционална и сантиментална уязвимост, отколкото чувството за малоценност, което изпитва Lyc.