Юнона: богинята на брака

Юнона е един от четирите най-важни астероида, които се използват в астрологията (другите три са Веста, Атина Палада, Церера). Юнона се свързва с брака и обвързването, усещането за сродна душа, готовността за всеотдайност в брака. Може би напоследък влиянието на Юнона трябва да се разшири и да обхване не само брака, но и трайните ангажиращи връзки без брак, при условие, че партньорите са си верни взаимно. Но все пак бракът като традиционна институция предполага посвещаване и поемане на отговорност и ангажименти от страна и на двамата съпрузи – нещо, което е изцяло под влиянието на Юнона. Тоест, ако двамата партньори просто живеят заедно, това не е същото.

Юнона е архетип на страстна жена със силно желание да се слее и да се ожени, която приема сериозно обетите и ангажиментите си в брака и е пример за лоялност и преданост. Юнона е официалната съпруга на Юпитер, кралицата на боговете и главната богиня-покровителка на брака, зачатието, раждането, грижите за децата и женската сексуалност. Често тя се изобразява в компанията на паун, чиито пъстроцветни опашни пера, изглеждащи като очи, символизират бдителност. Тя е най-силната и най-властна жена в живота на Юпитер, войнствена, горда, царствена, с много способности и умения, всестранно надарена и осъзнаваща силата си. Но както във всяко семейство, така и в царското божествено семейство има проблеми: жената е вярна и лоялна, но и много ревнива и отмъстителна, а мъжът ѝ понякога кръшка, макар че като цяло държи на нея и ѝ има страха.

Юнона се стреми към равноправие и настоява за узаконяване на брака с най-добрия възможен партньор (Юпитер) с цел придобиване на висок статус (хипергамия). Тя обаче не може да се справи с похожденията на мъжа си, а методите, които използва, говорят много за нейната същност. Като официална съпруга на Юпитер тя е главната богиня, царицата на пантеона, счита се за непобедима и има власт и права, която никоя друга богиня или жена няма. Щом се ядоса, тя търси възмездие, държи се мъжки, агресивно, войнствено и враждебно, става ревнива и отмъстителна. Юнона е вярна на Юпитер, но той не ѝ е верен, затова понякога партньорството им се превръща в борба вместо да е сътрудничество между равни. Не можем да се откажем от това, което мразим, защото енергията на омразата го привлича към нас. Неудовлетвореността от това, че не може да наложи законните си права, води до бурни изблици на гняв и създава на Юнона лоша репутация. Юпитер е всесилен и се чувства над закона, и все пак е принуден да се съобразява с жена си.

Юнона е дъщеря на Сатурн и майка на Марс. Тя въвежда жените в брачните обреди. Месец юни, когато се правят много сватби, е кръстен на Юнона. Бракът между Юнона и Юпитер, макар и законен, е сложен и напрегнат. При все че Юнона е вярна съпруга, понякога ѝ идва до гуша от нелоялността на мъжа ѝ, отмъщава му (например, като влиза във войни със съперниците си или даже убива децата на мъжа си от други жени), а той се ядосва и я наказва. Юнона резонира със Скорпион и Везни, защото хем е ревнива и отмъстителна съпруга, хем е вярна и лоялна, хем е готова на компромиси. Юнона има необходимост от честна, справедлива и дълбока връзка със съпруга си, но също така показва невротични комплекси и болка, следствие от липсата на такова партньорство.

В гръцката митология тя е царствената Хера, вярната съпруга на Зевс, представяна като уважавана, красива, властна, силна и благородна жена заради лоялността си към съпруга си. Като женско съответствие на Зевс, тя е царица на олимпийските богове, владетелка на небето, повелителка на облаците и бурите. Неин задължителен атрибут е диадемата, символ на това, че е главна сред богините. Хера е покровителка на брака и пази майките по време на раждане. Трета дъщеря е на Кронос и Рея, сестра и съпруга на Зевс, и майка на Арес, Хеба и Хефест. Сестра е на Деметра, Хестия, Хадес и Посейдон. Посветеното на нея животно е паун. Всяка година Хера се къпела в един извор и ставала отново девойка, така че запазвала завинаги младостта, силата, красотата и плодовитостта си.

След като я ухажвал неуспешно, Зевс си послужил с хитрост като се преобразил в раздърпана и рошава кукувица, която тя хванала. Бракът на Зевс и Хера останал в тайна цели 300 години.

Веднъж Хера убедила останалите богове да се разбунтуват срещу Зевс. Тя упоила Зевс и боговете го вързали здраво за леглото му. Докато се карали какво да направят след това, Бриарей, който все още бил предан на Зевс, се промъкнал и успял да го развърже. Зевс скочил на крака и почнал да въвежда ред, другите богове паднали на колене, молейки го за пощада. Тогава той завързал Хера и я провесил от небето на златни вериги. Тя плакала цяла нощ и плачът ѝ държал Зевс буден. На следващата сутрин той се съгласил да я освободи, при условие тя да обещае никога повече да не се бунтува срещу него. Тъй като нямала голям избор, тя се съгласила, но понякога интригантствала успявала да го надхитри.

Хера била най-могъщата от богините на Олимп и се подчинявала само на мъжа си Зевс. Тя често го разгневявала със своята ревност. Прословути са бедствията, които Хера изпращала на любовниците на Зевс и техните деца: изпратила отровна змия на острова, където живеела Егина и нейния син от Зевс, Еак, погубила Семела, която родила на Зевс бог Дионис, опитала се да убие Алкимена, която била бременна от Зевс с Херакъл, а след години приспала Зевс и изпратила буря на Херакъл, за да го отклони от пътя му, докато плавал към остров Кос…

Хората със силна Юнона в хороскопа си имат многобройни умения, могат да правят страшно много неща и разбират едва ли не от всичко, и то много. Те са царе на мулти-таскинга. Не приемат нищо от другите, без да дадат пълна мярка в замяна – везните трябва да бъдат балансирани, услуга за услуга. Копнеят да бъдат обичани, но смятат, че любовта е капан, ако кара хората да се откажат от правата си и сляпо да се доверят на партньора. Затова те държат хората на една ръка разстояние, докато документите (за брак) не бъдат подписани. Тогава започва правната битка за налагане на документите.

Юнона в хороскопа показва брачния партньор, за когото в крайна сметка ще се оженим; не партньора, когото мислим, че обичаме (те са управлявани от Венера и Марс), а този, от когото имаме нужда и с когото в крайна сметка ще сключим брак. Юнона в наталната карта показва коя е нашата сродна душа, на която с готовност бихме се отдали, от какво се нуждаем в брака и какво очакваме от съпруга си. Когато срещнем такъв човек, и дума не може да става за нелоялност, усещането е, че сме намерили половинката си. Съвпад на Слънцето с Юнона в Слънчевият възвратен хороскоп (до 3 \°) статистически значимо сочи година, в която може да се сключи брак.

Знакът, домът и аспектите на Юнона сочат какъв вид брак му трябва на човек, а също и какъв ще е вероятният съпруг. Най-точният аспект на Юнона разкрива нещо за брачния ви живот. При това при опозиции, включващи Юнона, партньорите винаги са един срещу друг.

Според други източници Юнона тества верността в брака чрез изкушения и символизира любовницата, секса без ангажименти и секса за една нощ. Това споменавам само за пълнота, повечето автори свързват Юнона с брака.

В синастрията, при интераспекти между лични планети на единия партньор с Юнона на другия, се допуска неточност на аспектите само до 1 градус, но се приема, че ако при единия съпруг Слънцето, асцендентът или Луната просто са в същия знак, в който е Юнона на другия съпруг, между тях има много силна връзка, която може да доведе до брак. Ако обаче между Юнона на единия партньор и светилата или асцендента на другия има напрегнати аспекти, евентуален брак би донесъл много проблеми.

Освен това Юнона е свързана също с раждането и с финансите.

 • Юнона в Овен очаква, че бракът е приключение и иска да изпитва свежест и новост всеки ден, непрекъснато прераждане и подновяване на обвързаността. Ако тази Юнона не може да говори истината и да изпита вълнение, тя ще си отиде.
 • Юнона в Телец иска и очаква стабилност. Тя ще застане до партньора през добри и лоши времена, и очаква същото в замяна. Готвенето с партньора и сключването на финансово стабилен брак ще подкрепят този ангажимент.
 • Юнона в Близнаци се нуждае от лекота и комуникация, както говорене, така и слушане. Тя не обича да бъде обвързана и е склонна да живее двойнствен живот, ако цялото й внимание не е ангажирано.
 • Юнона в Рак е много домашна. Тя търси непрекъснато задълбочаваща се емоционална връзка и сигурно гнездо. Отглеждането на деца са главната причина за сключване на брак.
 • Юнона в Лъв очаква, че брачният партньор трябва да изглежда добре. Тя е склонна да се омъжи за лъчезарни, доминиращи типове. Ако някога я изложите публично, бъдете готови за студен душ след това.
 • Юнона в Дева е взискателна, придирчива и критична. В брака тя служи на партньора безкрайно, надявайки се да ги подобри. По-добре е вместо да се стреми да оформя и моделира партньора, да насочи своя перфекционизъм към смислена работа.
 • Юнона във Везни иска хармония, равноправие и справедливост в брака и се стреми към истинско балансирано партньорство. Винаги е готова да преговаря и да обсъжда, стига нещата да не загрубеят.
 • Юнона в Скорпион очаква дълбоко сливане на ум, тяло и душа и тя ще счита за свое право да знае всичко възможно за партньора си и преди брака, и след като се ожени.
 • За Юнона в Стрелец бракът е свобода, а не ограничение, и трябва да включва непрекъснат растеж и разширяване – ако няма място за това, не си струва да се обвързва.
 • Юнона в Козирог приема брака с най-голяма сериозност и гледа на него като на социален договор, в който и двамата партньори се съгласяват да подкрепят взаимно репутацията си и да се поддържат един друг.
 • Юнона във Водолей по-скоро изобщо не би встъпила в брак и може да бъде привлечена само от някой достатъчно необичаен партньор. Тя е наясно с политическите последици от брака и не иска да се откаже от своите права и свободи.
 • Юнона в Риби мечтае за идеалния партньор и за да прояви ангажираност и вярност, трябва да гледа на брака като на духовна връзка.

Аспектите на Юнона са важни, но трябва да се допуска малка неточност – 1-2 градуса.

 • Слънце-Юнона: необходимост да се научим да взаимодействаме хармонично, без да балираме собственото си его. Нужда от партньор, за да се чувствате мъж или жена.
 • Луна-Юнона: емоционалност и свръхчувствителност във връзките. Склонност към \„осиновяване\“ на партньора (за добро или за лошо).
 • Меркурий-Юнона: нужда от ментална и комуникативна връзка. Когато не сте заедно, искате да се обаждате постоянно на партньора си.
 • Венера-Юнона: нужда от хармония, красота, баланс, естетика и артистичност, непоносимост към скандали и войни, склонност към (твърде много?) компромиси.
 • Марс-Юнона: в брака трябва да има активност и даже агресия.
 • Юпитер-Юнона: брак тип учител-ученик. Пътуването с партньора е важно.
 • Сатурн-Юнона: структурата и формалностите са важни в брака. Голяма възрастова разлика между партньорите. Силен страх от изоставяне.
 • Хирон-Юнона: бракът е свързан с лечителство и помагане на другите, например съпругът може да е холистичен лекар, шаман, целител или учител.
 • Уран-Юнона: силна нужда от свобода. Братски отношения. Нетрадиционен брак.
 • Нептун-Юнона: романтика и идеализиране в отношенията, възможни измами и разочарования в брака. Креативност и артистичен талант.
 • Плутон-Юнона: страст и интензивност, толкова силни, че ако не издържите, връзката може да се разруши.
 • Асц-Юнона: поражда въпроси за външния вид на партньорите във взаимоотношенията.
 • MC-Юнона: любов на работното място. Търсете бъдещия си партньор сред колегите!