Келп: активаторът на щитовидната жлеза

Келп е сборно наименование на група макроводорасли, включваща видовете Macrocystis, Laminaria, Pelagophylus, Fucus и др., които растат в плитките крайбрежни зони на моретата и океаните. Тези водорасли са една от основните растителни храни в екосистемата на Земята.

Келпът е пълноценна хранителна добавка, прекрасен заместител на солта поради ниското си съдържание на натрий и алуминий, и богат източник на хлорофил, аминокиселини, витамини и минерали, в това число незаменими олигоелементи. Съдържа много полиненаситени мастни киселини и биологично активни полизахариди, минерали като желязо, натрий, фосфор, калций, магнезий и калий, както и витамините А, В1, В2, С, D и Е. Всички тези хранителни съставки са отлично усвоими.

Келпът съдържа растителни влакна, които абсорбират токсините от червата и така подобряват храносмилането, облекчават бъбреците и пречистват кръвта. Това пречистващо действие се дължи и на алгиновата киселина, която свързва до неразтворими комплекси радиоактивните елементи и тежките метали като стронций, кадмий и др., и ги извлича от организма (хелатиращо действие). Затова келпът предпазва и лекува при отравяне с тежки метали и поражения от радиация, и има антиканцерогенен ефект.

Съобщава се и за антивирусно и антибактериално действие на келпа, което се подсилва и от имуностимулиращия му ефект. Той съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушаване, и фукоидани, които действат противосъсирващо и предпазват от образуване на тромби. Регулира кръвното налягане и кръвната захар. Предпазва от образуване на фосфатни и оксалатни камъни в бъбреците. Подхранва тъканите на мозъка и нервната система и предпазва от склероза, тъй като намалява холестерола в кръвта. Известна е и способността му да лекува възпаления, артрит и ревматизъм – за целта се комбинира вътрешно прилагане с лапи върху поразените стави.

Келпът е богат на йод, важен за функционирането на щитовидната жлеза. Тя се нуждае от йод, за да изработва тиреоидните хормони, които определят скоростта на метаболизма и телесната температура (установено е при опити върху мишки, че келпът повишава устойчивостта на студ) и регулират използването на протеините, мазнините и въглехидратите. Те са отговорни за растежа, за силата и производителността на сърцето, за здравето на нервната система, както и за мускулната сила и тонус.

Хипофункцията на щитовидната жлеза (хипотиреоза) поради недостиг на йод може да доведе до напълняване, което се повлиява отлично от келп, но само ако е пряко свързано с недостига на тироксин. Ето защо келпът се включва в състава на някои програми за отслабване.

Поради високото съдържание на йод обаче той трябва да се използва само в определените от производителя дози, които не бива да се превишават. При някои нарушения във функциите на щитовидната жлеза (хиперфункция) приемането му става само след консултиране със специалист.

Препоръчва се вместо таблетките калиев йодид (антиструмин) на учениците да се дават по 1-2 таблетки келп дневно. Предимството е, че така се осигурява комплекс от минерали в органична форма, които постъпват равномерно в организма и са много лесно усвоими.

Келпът е добър и от екологична гледна точка, защото добивът му не нанася поражения върху околната среда. Все пак, много важно е откъде е събиран – ако в морето е имало замърсяване, то може да се акумулира в келпа.