Posted on Leave a comment

Tрите гуни: Сатва, Раджас и Тамас

В човешкото съзнание има три гуни (първични качества) – сатва, раджас и тамас. Когато преобладава Сатва, Раджас и Тамас са усмирени, а човек е спокоен, разумен, невъзмутим и проницателен. Когато преобладава Раджас, човекът е неспокоен и превъзбуден. Когато господства Тамас, човекът е унил, муден и глупав. Тамас се контролира чрез Раджас. Раджас се контролира чрез Сатва. Сатва се контролира сама.

Познаването на гуните и техните проявления е крайно необходимо. Само тогава можем да се освободим от властта им. Само много мъдрият човек може да се издигне над трите гуни и да постигне освобождение, съвършенство и безсмъртие. Такъв човек запазва еднакво възприятие и душевен покой в наслаждение и страдание, в слава и позор.

Трите гуни са първичните елементи на Пракрити (материалната природа). Тамас и Раджас въвеждат човека в заблуждение и го привързват към Самсара, или световния процес. Раджас и Тамас са като железни клетки. Сатва привързва човека към щастието и знанието (низшето). Сатва е като златна клетка.

ВЛИЯНИЕ НА САТВА

Сатва може да се характеризира като сияние. Сатва е чиста и прозрачна, като кристал. Тя е олицетворение на хармония, добродетелност или чистота. Когато у някой човек се усилва Сатва, той става по-праведен, развива преданост към Бог и желание да постига знания. В океана на неговото съзнание се люлеят вълните на възвишени, божествени мисли, а в душата му се възцарява покой. Истината се отразява в спокойните води на съзнанието. Съзнанието се отвращава от чувствени наслаждения. Появява се истинско ясновидство и дълбоко проникновение в същността на явленията. Вратата на интуицията се отваря широко.

Сатва се увеличава при повтаряне имената на Бога, при общуване с мъдреци и истински духовни учители, при изучаване на религиозни книги, при употреба на сатвична храна (такава, която е изпълнена с прана или жизнена енергия и не е свързана с насилие над животни)

Някои примери за сатвична храна включват: микроводорасли и коластра (сурови или сушени при температура под 50 градуса Целзий); есенциални мастни киселини от водорасли и растения (отново, получени без насилие върху животни!); пресни или изсушени чрез лиофилизация плодове и зеленчуци, особено такива, които растат по-високо над земята и получават много слънце; сурови накиснати и покълнали ядки и семена; мед, пчелен прашец, пчелно млечице; сурово прясно мляко и т.н. Умереното хранене (без преяждане) с такива чисти, пресни и здравословни храни поддържа и увеличава Сатва.

ГОСПОДСТВО НА РАДЖАС

Раджас – това е страст, деятелност, свръхсексуалност, арогантност, самонадеяност, амбиция да вършиш, постигаш и побеждаваш. Раджас поражда объркване, стрес и безпокойство. Раджас е източник на неукротими желания, чувствени удоволствия и привързаности. Раджа кара човек да жадува за власт, богатства, престиж, положение, репутация и слава. Раджастичният човек е постоянно в движение, амбициозен, винаги активен, словоохотлив, пълен със стремежи и желания, привързан към действието. Неговите желания са пламенни и неугасими. Той винаги е неудовлетворен, ненаситен и неудържим. Умът му е извратен, замъглен и лишен от истинска проницателност. Самата идея за богатство го опиянява и той се стреми вечно към пари, секс и чувствени наслади. Той приема страданието за щастие; болката му се струва удоволствие; мъката възприема като радост.

Раджастичната диета е подходяща за светски, активни хора, които имат много за вършене. За спортистите, хората на физическия труд, воините и предприемачите е подходящо да съчетават раджастична със сатвична храна. Сама по себе си раджастичните храни нарушават баланса между материалното и духовното, подхранвайки тялото за сметка на духа. Те стимулират сексуалността и страстите и правят ума неспокоен и неудържим. Раджастични са храни, които са прекалено люти, кисели, горчиви, сухи, солени. Тук са и силните стимуланти като кафе, чай, какао, шоколад, силни подправки, месо, риба, яйца, както и растителни храни, растящи под и на земята. Прекаленото бързане при хранене увеличава Раджа.

ГОСПОДСТВО НА ТАМАС

Тамас – това е инертност, глупост, невежество, мрак и тъмнина. Тамас се ражда от незнанието. Тамас оплита човек в леност, безгрижие, бездействие, мудност и сънливост. Тамасичният човек не изпитва и най-малко влечение към работа и е лишен от способността да разбира, схваща и оценява правилно каквото и да било. Той е мълчалив и неук, върши много глупости, спи твърде много и в действията си не се ръководи от здравия смисъл.

Тамасичната храна е особено вредна и не носи полза за ума и за тялото, защото в нея няма прана. Тя е мъртва, преработена, консервирана, трудно смилаема, престояла, презряла, развалена, ферментирала. Тя влошава здравето, притъпява ума и пълни сърцето с тъмни енергии и емоции като, гняв, алчност, раздразнителност. Някои примери за тамасична храна са консервирани, осолени и замразени храни, всякакви пакетирани храни с консерванти, печени ядки, чипсове, гризини, зрънчовци, стари яйца, лук, чесън, оцет, алкохол, наркотици.

Храни, приготвени неосъзнато, в лошо настроение или от хора, които са болни, депресирани или с много проблеми, също са тамасични. Ако човек иска да се развива духовно, трябва да избягва такива храни, както и цигари. Преяждането, от което се затъпява, също е тамасично и не бива да се допуска.

БЕЗ ТРИТЕ ГУНИ НЯМА СВЯТ

Трите гуни са представени във всички хора. Нито един човек не е свободен от дейността на която и да е от трите гуни. Тези качества не са постоянни. Понякога преобладава саттва; в други време доминира раджас или тамас. Анализирайте всички явления от гледна точка на тези гуни. Изучете добре техните признаци.

Единствен Бог властва над трите гуни. Когато трите гуни са уравновесени, пракрити се намира в състояние на равновесие. Проекция или мислено представяне на света няма. Това е пралайа, или разтваряне. Щом в гуните се появи смущение и равновесието им се наруши, възниква вибрация и се ражда светът.

Всяка човешка душа се поддава на влиянието на гуните. Раджас и тамас – това са капани по духовния път. Хитлер се е стремил да обедини света, но неговите гуни са били раджас и тамас, поради което е бил разрушителна сила.Когато един мъдрец работи за обединение на света, неговата основна гуна е Сатва и той се проявява като съзидателна сила.

Плодът на сатвичната дейност е щастие. Раджастичната дейност носи страдание, а тамасичната – невежество. Неправедността е резултат от раджас и тамас. Ако човек срещне смъртта си, когато в него преобладава саттва, то той ще се въздигне в чистия Висш Свят. Ако я срещне в раджас, ще се роди сред тези, които са привързани към действието. Ако срещне смъртта си в тамас, ще се роди сред унили и глупави или сред най-ниско развитите човешки същества.

Развиване на сатвичност

Сатва означава чиста същност. Съзнателният човек се стреми да развива сатвичността си по всякакъв начин. Поддържането на позитивен характер, самоусъвършенстването, проявяването на щедрост, доброта, откритост, занимания справедливост, толерантност и прошка увеличава сатвичността. Духовността, истинската вяра в Великия Дух или Бог, безкористното служене и благотворителността помагат на човек да стане сатвичен.

Най-чистата диета, подходяща за съзнателен духовен и здравословен живот, е сатвичната. Тя подхранва тялото и поддържа в нас мир, любов, хармония и баланс. Това е най-добрата диета за физическа сила, добро здраве и дълголетие. Сатвичната храна успокоява и пречиства ума, позволявайки му да достигне максималния си потенциал. Ето защо сатвичната диета води до истинско цялостно здраве: омиротворен и светъл ум, контролиращ с лекота чисто и леко тяло, с балансирано и хармонично протичащи енергии между тях.

Сатвичната диета е отлична за тези, които желаят да живеят тих, спокоен и медитативен живот. Сатвичните храни включват диетата на много мъдреци, йоги и духовни учители. Тези храни съдействат за спокойствие и благородство. Добре е да се храним предимно с лека, успокояваща, лесно смилаема храна като плодове и зеленчуци (правят ни по-магнетични), особено слънчеви храни, лимец и други храни, растящи на метър и повече над земята. Такива храни имат ускоряващо и олекотяващо действие върху нервната и храносмилателната система на организма. Наземните храни, които растат до един метър над и под повърхността на почвата, черпят енергия от земята и са с високо съдържание на хранителни вещества. Те са по-плътни и са подходящи за хора, които трябва да се „приземяват“ или да напълнеят и станат физически по-здрави.

Сатвичните храни включват водорасли, пресни сурови зърна, ядки и семена (вкл. накиснати и покълнали), пресни и добре узрели (не и презрели) сурови плодове, зеленчуци и свежоизцедени сокове от тях, сурови смутита, мляко от ядки и семена, бобови растения, мед и билкови чайове. Сатвичните храни са тези храни, които изобщо не разстройват стомаха. Според диетата, най-добрите храни са тези, които са пресни, имат баланс на всичките шест вкуса и се консумират в умерени порции.

 • Плодове: Ябълки, киви, сливи, череши, кайсии, мандарини, банани, личи, нар, канталупа, манго, папая, череши, диня, пъпеши, нектарини, червена боровинка, мед, портокали, грейпфрути, ананаси, грозде, праскови, сливи, круши, райска ябълка.
 • Зеленчуци: Артишок, Патладжан, Маруля, Цвекчета, Горчица, Зелените, Аспержите, Дайкон, Лук, Ендиви, Копър, Маитаке, Пашнак, Бок Чой, Грах, Броколи, Зелен фасул, Картофи, Брюкселско зеле, Листа, Репички, Зеле, Праз, Лима Фасул, Шалот, Моркови, Целина, Спанак, Карфиол, Кълнове, Царевица, тиква, Шийтаке, Гъби, Крес, Ряпа, сладки картофи
 • Зърнени храни: Амарант, ечемик, елда, булгур, просо, киноа, ориз: басмати, кафяв и див ориз.
 • Растителни масла: маслини, Шафран, Сусам, Слънчоглед, Гарбанзо, Леща, Мунг.
 • Подправки: Асафетида, кориандър, босилек, кимион, индийско орехче, черен пипер, семена от копър, магданоз, кардамон, сминдух, куркума, канела, карамфил, джинджифил
 • Сурови ядки и семена: Бразилски орехи, тиквени семки, слънчогледови семки, орехи, макадамия
 • „Мляко“ от семена, коноп, бадемово или от други ядки
 • Подсладители: Сок от тръстика, суров мед, стевия, плодови сокове, кленов сироп

В обобщение може да се каже, че душата на човек може да се изяви в света само чрез тялото, а то е подвластно на начина на хранене. Затова древната Книга на промените казва, че наблюдавайки как се храни един човек, можем да си правим изводи за неговата вътрешна природа. Отнема време, докато промените в диетата се проявят в ума. Начинът на хранене може да не повлияе психиката за една нощ, но в период от месеци може да има значително влияние.

Posted on Leave a comment

Наночастиците в мастилата за татуировки могат да причинят рак

\"\"Ако сте си правили татуировка или сте мислили за това, вероятно сте се интересували повече от артистичните и социалните аспекти, отколкото от здравните. Всъщност може дори да не сте наясно, че татуировката носи рискове за здравето, и то не само от инфекция, алергична реакция или предаване на болести, ако оборудването не е правилно стерилизирано.

Изследванията все повече показват, че може да има и други рискове за здравето, особено ако дизайнът на татуировката съдържа големи площи от черно мастило, тъй като мастилото може да е токсично.

Може ли мастилото за татуировка да доведе до рак?

Казва се, че „мастилото за татуировки е забележително нереактивно хистологично, въпреки че се използват пигменти с неизвестна чистота и идентичност.” Обаче, изследователи от Университета Брадфорд, използващи мощен микроскоп, позволяващ да изследват кожата с татуировки на нано ниво, са намерили доказателства, които предполагат друго. Те открили, че татуирането променя колагена (основната съединителна тъкан на тялото). Установили също наличие на наночастици от мастило за татуиране както в колагеновата мрежа на кожата, така и около кръвоносните съдове. Това предполага, че частиците на мастилото напускат повърхността на кожата и пътуват навсякъде в тялото.

Това е проблематично, тъй като мастилата за татуировки са до голяма степен нерегулирани и е известно, че съдържат съединения, причиняващи рак. Изследователите смятат, че въпросът може да се превърне в значим проблем за общественото здраве, като се има предвид нарастването на татуировката през последното десетилетие, като се отбелязва: „Трябва да свършим повече работа, но няма съмнение, че тези вещества могат да бъдат токсични. За да се развие рак е нужно време, но не мисля, че трябва да изчакаме да видим дали има нещо нередно с тези съставки.“

Наночастици в мастило с татуировки могат да бъдат канцерогенни

Наночастиците са свръхмалки по размер, затова лесно проникват в кожата и пътуват до подлежащите кръвоносни съдове и кръвта. Някои наночастици могат да предизвикат токсични ефекти в мозъка и да причинят увреждане на нервите, а другимогат да бъдат канцерогенни.

През 2011 г. проучване в Британското списание по дерматология разкри, че наночастиците наистина се намират в мастила за татуировки, като черните пигменти съдържат най-малки частици, белите пигменти най-големи, а цветните са между тях. С изключение на белите пигменти, „по-голямата част от изследваните мастила за татуиране съдържат значителни количества наночастици, като черните пигменти са почти чисти наночастици, т.е. частици с размер под 100 nm“.

Татуировки с черни мастила може да са най-рискови

Черното мастило най-често е свързано с потенциални вредни ефекти върху здравето, въпреки че всички мастила за татуировки имат токсичен потенциал, включително:

 • Потенциално канцерогенно
 • Може да причини възпаление и увреждане на ДНК
 • Може да съдържа канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) като бензо (а) пирен (канцероген клас 1 според Международната агенция за изследване на рака)

Тъй като черното мастило може да съдържа значително количество наночастици, възможно е такива токсини да внавлизат лесно в кръвта, което може да влоши ефекта им. Изследователите подчертават и други опасности, свързани с мастилата за татуировки (особено черни): „Черните мастила за татуировки обикновено съдържат сажди и опасни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Част от ПАВ може да останат до живот в кожата, да абсорбират ултравиолетовите лъчи от слънцето и да генерират опасния синглетен кислород, който е много вреден за кожата“.

Макар, че засега случаите на рак на татуирана кожа се смятат за случайни, не е известно дали мастилата не допринасят за рак или други здравословни проблеми на други места в тялото. Някои пигменти за татуировка може да мигрират от кожата в лимфните възли. Според д-р Самуел Епщайн, уважаван професионалист в превенцията на рака: „… доказателствата, които сме натрупали досега, до голяма степен са ограничени до факта, че наночастиците попадат в кръвта и достигат до органи в цялото тяло. А що се отнася до мозъка, имаме реални доказателства за навлизането им в мозъка и за токсични ефекти и лезии в него.

Мастилата за татуировки не са регулирани, а повечето от тях са продукти от индустриален клас

Мастилата и пигментите, използвани за татуировки, технически подлежат на регулиране от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) като козметика и оцветители. Въпреки това, поради други приоритети в областта на общественото здраве и „липса на доказателства за опасност“, такива продукти не се регулират. Много пигменти, използвани при татуиране, всъщност се произвеждат с други цели, например бои за автомобили или мастила за принтери. Все още няма системни проучвания доколко е безопасно инжектирането на такива мастила в тялото, въпреки че Националният център за токсикологични изследвания в САЩ провежда изследвания, за да определи:

 • Химическият състав на мастилата за татуировки и как те се разпадат в тялото
 • Краткосрочната и дългосрочна безопасност на мастилата и пигментите за татуиране
 • Как човешкото тяло реагира на взаимодействието на светлината с мастилата

Тъй като мастилата могат да доведат до рак, FDA препоръчва „Мислете, преди да се боядисвате“, поне докато не бъдат завършени по-нататъшни изследвания (и не забравяйте, че перманентният грим също е форма на татуировка).

Опасни ли са всички наночастици?

Нанотехнологията изучава и проектира системи в мащаба на атома или наномащаб. Най-общо казано, тя пренарежда отделните молекули и атоми в сложни „молекулярни машини“. Един нанометър е една милиардна част от метъра, което е толкова малка мярка, че е абсолютно безполезна като отправна точка. За да получите представа колко малки са тези частици, помислете, че човешката кръвна клетка е 8000 нанометра, а човешкият косъм е с диаметър 80 000 нанометра.

От една страна, наночастиците са невероятно развитие на технологиите. Например, в индустрията на хранителните добавки, нанотехнологиите могат да намалят размера на витаминните частици до микроскопични размери, които са много по-лесни за абсорбиране. От друга страна, наночастиците са толкова малки, че лесно могат да се вдишат или абсорбират през кожата, така че трябва да се внимава какви наночастици се произвеждат.

Както пише Sayer Ji, основател на GreenMedInfo.com: „Една от непреднамерените неблагоприятни последици от нанотехнологията като цяло е, че щом едно вещество се раздроби изкуствено до наночастици с размери значително по-малки от естествените, то може да прояви значително по-висока токсичност. При намаляване размера на частиците това вещество по-лесно избягва естествените защити на тялото, т.е. преминава през порите в кожата или лигавиците, избягвайки имунни и детоксикационни механизми, развивали се милиони години преди нанотехнологията.“

Обикновено съм за новите технологии, но изпитвам смесени чувства относно използването на нанотехнологии, щом става въпрос за излагане на риск поради такива несъществени цели като татуировки. Ако се използва правилно обаче, нанотехнологията има потенциала да доведе до голям прогрес в конвенционалната медицина и други области, свързани с вашето здраве.

По материали от сайта на д-р Меркола

Posted on Leave a comment

Хороскопи и консултации по астрология

записване на GSM 0888540442

Почитатели на астрологията, здравейте и добре дошли!

Благодаря ви за интереса към астрологията и моя сайт. Разгледайте страниците му (има доста интересни теми, напр. Хирон и Лилит, за които няма толкова информация другаде на български), ползвайте на воля астро-джаджите (меню помагала), свалете си безплатно астрологичен софтуер, забавлявайте се!

Препоръчвам ви да се абонирате за нашия астро-бюлетин – пращаме го само ако наистина става нещо интересно, например предстои курс или семинар по астрология, или има нови интересни статии за четене. Така няма да пропуснете възможността да учите астрология при добър учител.

Опитът ми в астрологията е над 40 години. Хороскопите, които съм разглеждал, са хиляди (може да се каже, че всеки ден някой иска „да му погледна хороскопа“). Книгите по астрология, които съм прочел и изучил, са… ами, доста. Водил съм едни от първите курсове по астрология у нас, създал съм групи по астрология в много български градове, бил съм лектор на Европейски конгрес по астрология в Прага, учил съм в Астро-психологичния институт в Цюрих, както и задочно при най-добрите световни астролози от Европа и Америка. Един от малкото български астролози съм, които добре познават влиянието на Хирон и системно са изучавали езотерична астрология.

Това, че имам висше медицинско образование, че съм дипломиран класически хомеопат и първият български специалист по ХДТ, че съм BFRP (дипломиран в Баховия център специалист по лечение с цветя на Бах), че свободно ползвам английски, немски и руски език, и че съм компютърно грамотен, ми позволява да бъда в крак с времето – и да съм полезен за хората.

Астрологичните консултации продължават 60 минути, включват тълкуване и обсъждане на рождения хороскоп с обратна връзка с клиента. както и информация по желание за важни области от живота: личност, финанси, образование, дом, деца, творчески заложби, здраве, работа, брак, делови партньорства, бизнес, наследства, пътувания, връзки с чужбина, кариера, призвание, обществено положение, слаби места, кармични уроци, духовни задачи, ос на съдбата, формула на душата и т.н.

По желание в рамките на тези 60 минути клиентите могат да получат и повече информация – например:

 • да се разгледат хороскопи на интересуващи ги хора
 • да се направят подробни астрологични прогнози за даден период
 • да се оцени астрологичната съвместимост с други хора
 • да се назначи подходяща според астрологията дата за важно събитие
  (сватба, зачеване и раждане, покупка на жилище, започване на бизнес и т.н.)
 • да се даде отговор на вълнуващи въпроси чрез хороскопа

Астрологията може да ви помогне да намерите отговор на много въпроси

От своя рожден хороскоп можете да разберете какво ли не – например:

  • „Какво е призванието ми?“
  • „Има ли смисъл да правя бизнес с тези хора?“
  • „Добре ли е да се оженя за този човек?“
  • „Какви са шансовете ми за деца с този човек?“
  • „Кога ще свърши този неблагоприятен период?“
  • „Къде имам по-големи шансове за успех в живота?“
  • „В кои държави, градове и области ще ми върви?“
  • „Кои са моите слаби места?“
  • „От какви хора да се пазя и на какви мога да се доверя?“
  • „Какви са моите кармични уроци и духовни задачи?“
  • „Какво е моето призвание?“… и много, много, много други!

 •  

Точността на отговорите зависи от точността на изходните данни за хората, свързани с дадената ситуация, на които се съставят хороскопи. Най-точен отговор може да се даде, когато се разполага с точен час, дата, година и място на раждане на всеки един от хората, които са свързани с въпроса. Но дори и да не знаете часовете на раждане на другите хора, които ви интересуват, от техния приблизителен хороскоп, съставен само за деня на раждането им, пак може да разберете доста за влиянието им върху живота ви. Единственото условие е да знаете своя точен час на раждане. Спокойно, мога да правя ректификация (уточняване на часа на раждане) по важни събития в миналото ви.

Пълен хороскоп като понятие може и да съществува, но никой не го прави. Едва ли ще изтърпите подобен хороскоп, а и времето няма да стигне. Астрологията е безкрайна и многолика като живота… Практиката показва, че човек се обръща към астролог или си прави хороскоп тогава, когато има определени проблеми, трябва да вземе сложни решения или си задава важни въпроси, на които не може да си отговори сам. Затова предварително изяснете сами за себе си какво е това, което е важно за вас именно за момента и в близкото бъдеще, за да се фокусираме върху него по време на консултацията.

Ограниченията на астрологията са свързани със свободната воля на човека, на когото се прави хороскоп, както и с компетентността на самия астролог. Освен всичко друго, учителят Джуал Кхул твърди, че има още десетки неоткрити планети и други засега непознати астрологични фактори, които влияят върху съдбата ни. Дейн Ръдиар казва, че астрологът не може да тълкува хороскопите на хора, които са на по-висше ниво на съзнание от самия него. Това съм го виждал – астролозите изпадат в битовизъм и вместо да посочат пътя и да помогнат в духовния избор, те едва ли не плашат хората.

Ползата от астрологията и нейната красота е в това, че тя подсказва на хората верни решения, помага им да постъпят правилно от духовна гледна точка, да направят избор в полза на Любовта, Мъдростта и Истината, както и да не се поддават на изкушенията и измамната прелест. В тази връзка може би е най-добре след като си направите консултация с астролог, да потърсите помощта на свещеник от религията, към която принадлежите. Като християнин, кръстен в източно-православната църква, аз се съобразявам с десетте Божи заповеди и с духа на Новия завет.

Астропсихоенергетика е синтез между астрология, езотерична психология и холистична медицина. С помощта на хороскопа и на обратна връзка от самия клиент може да се открият най-големите му таланти и предназначението на този негов живот, и така човек да се ориентира какъв е неговият път. Може да се покажат опасни слабости и тъмни страни на личността, както и да се препоръча лечение – хомеопатия, ХДТ, цветя на Бах, суперхрани и хранителни добавки, тахиони, техника за емоционално освобождаване и др. – за избавяне от наслоени негативни емоции, физически и психически травми, енергийни въздействия, миазми вследствие болести на човека или предците му, потискане от химични лекарства, наркотици, ваксинации и пр.

Идзин е древнокитайската „Книга на промените“, която дава символичен, а в някои случаи дори буквален отговор на различни въпроси. По принцип всеки човек може сам да зададе въпроси и да си разтълкува отговорите, но ако не сте го правили, по-добре е първо да се консултирате с някой, който има опит. Засега на български няма достатъчно литература по въпроса. Най-добрият превод е на Рихард Вилхелм: „ИДЗИН – Книга на Промените. Отговор на всеки ваш въпрос“. Можете да се възползвате от опита ми с Идзин, астрологията и чуждите езици, да зададете своите въпроси и да разтълкувате отговорите с моя помощ, като вземете предвид особеностите на хороскопа си и на конкретния период от живота ви.

Медицинските консултации продължават 60-90 минути (според сложността на случая и нужното време). Лекувам с хомеопатия, ХДТ, цветя на Бах, нутриционистика, медицинска астрология и други холистични методи. Най-напред съставям хороскоп на пациента, а ако трябва и на членовете на семейството му, за да взема предвид индивидуалните му особености и нужди. След подробно разглеждане на случая обикновено назначавам подходящо хомеопатично лечение. В зависимост от конкретния период и от индивидуалните особености на всеки случай, отразени в хороскопа, препоръчвам суперхрани, тахионизирани продукти, биоактивни добавки, цветя на Бах, диета, процедури и т.н. След астрологичен анализ на житейската ситуация препоръчвам и мерки за подобрение на семейния психоклимат и другите взаимоотношения.

Ако ви е станало интересно, запишете се за консултация на тел. 0888 540442.

Моля, преди консултацията вижте условията и цените.

Искрено ваш: д-р Петър Найденов, холистичен лекар и астролог