Какво съдържа коластрата

Имуноглобулини (антитела) – широкоспектърни антитела, защитаващи организма от бактерии, гъбички, плесени, вируси и алергии, и притежаващи противовъзпалителни свойства. Съществуват пет групи имуногобулини: IgA, IgD, IgE, IgG, IgM. Коластрата от крави съдържа всичките пет вида. При това докато IgG в човешката коластра е само 2%, в кравешката той е от 8 до 25%.

Антитела – срещу около двадесет болестотворни микроби, в това число Rotavirus, Helicobacter pylori, Cryptosporidium, Salmonella, Candida, Streptococcus, Staphylococcus и E. coli.

Витамини и минерали – в коластрата те са естествено балансирани и в голямо количество.

Лактоферин – изключително силна антивирусна и антибактериална съставка, която помага за лекуването на болести като рак, СПИН, херпес, синдром на хронична умора, Сandida albicans и други инфекции.

Цитокини – подсилват имунната система като регулират силата и продължителността на имунната реакция. Имат значение за предаването на информация от една имунна клетка на друга, увеличават активността на Т-лимфоцитите, стимулират производството на имуноглобулини, облекчават болката, имат противовъзпалително и противотуморно действие. Някои цитокини са Интерлевкин 1, 6 и 10, Гама-Интерферон, Лимфокини.

Олигозахариди и гликоконюганти – не позволяват на вредните микроби да проникват в стомашните стени.

Полипептид, богат на пролин (PRP) – регулира функциите на тимусната жлеза (много важна за имунитета). PRP стимулира имунитета, но също може да балансира прекалено силната имунна реакция при автоимунните болести.

Гликопротеини (протеаза и трипсинови инхибитори) – Предпазват имунните и растежни фактори на коластрата от храносмилателните сокове на стомаха и червата.

Лакталбумини – може да са много ефикасни срещу различни видове вируси и тумори. При някои хора подобряват настроението и издръжливостта на стрес, тъй като увеличават производството на серотонин в мозъка и същевременно намаляват нивото на кортизола.

Лизозими – локални естествени антибиотици, които при контакт разрушават бактериите.

Растежни фактори

На практика те са идентични с човешките. Стимулират нормалния растеж, подпомагат регенерацията и ускоряват възстановяването на остарели или увредени мускули, кожа, кости, хрущяли и нерви. Регулират кръвната захар. Стимулират тялото да изгаря тлъстини вместо протеини по време на диети за отслабване и да изгражда крехка мускулна маса. Използват се и локално срещу изгаряния, за лекуване на рани и цикатрикси и в козметиката.

Фактор на растеж на епителната тъкан (ЕGF) – предпазва кожата и поддържа добрия й вид. Подпомага зарастването на язви и укрепва лигавиците на дихателната, храносмилателна и отделителна системи и така се бори с най-различни болести: язва, гастрит, колит, синдром на пропускливи черва, пиелонефрит, цистит, астма, синузит и др.

Инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1) съдържанието му в коластрата е много голямо. Той регулира холестерола и кръвната захар, участва в метаболизма на протеините, въглехидратите и мастите в организма, и помага за изграждане на качествена мускулатура и за възстановяването на ДНК и РНК. Всичко това го прави едно от най-мощните средства против остаряване.

Трансформиращи фактори на растежа (ТGF А & B) стимулират деленето на клетките в съединителната тъкан и подпомагат образуването на хрущяли и костно вещество. Затова са важни за излекуването на рани и счупвания на кости, както и при проблеми с чревните лигавици.

Тромбоцитен фактор на растежа (PDGF) помага за деленето на клетките на съединителната тъкан, гладката мускулатура и фибробластите. Вероятно е от значение за преживяването и регенерацията на нервните клетки.

Хормон на растежа (GН) има огромно значение за правилния растеж на децата, за достигането на максималния генетичен потенциал, за регенерацията на всички тъкани, за поддържането на младостта и красотата, и за забавянето на остаряването при по-възрастните хора.