Грижи за черния дроб

12 жизнено важни принципа за укрепване на черния дроб

1. Вслушвайте се в тялото си – не яжте, ако не сте гладни и не търпете да ви боли корем от глад. Спрете да ядете, щом се заситите и апетитът ви започне да намалява.

2. Пийте 8-12 чаши вода дневно. Приемайте често по малко вода за да предотвратите сбръчкването на клетките от обезводняване. Избягвайте да пиете много вода, когато се храните.

3. Избягвайте захарта – особено рафинираната захар, която в черния дроб се превръща в тлъстина. Не приемайте никакви изкуствени подсладители. За да се засладите, яжте пресни плодове или мед, но  в малки количества.

4. Спрете да броите калории и да се мерите на кантара – целта на чистенето на черния дроб е да се изчисти и подмлади целия организъм и да се активира обмяната, а не просто да се свалят килограми.

5. Избягвайте храни, които не ви понасят и към които сте алергични. Ако сте сънливи след хранене или коремът ви се подува, вземайте храносмилателни ензими преди ядене или първо яжте салата или плодове. Дъвчете храната си добре и когато се храните, не бързайте. Не прекалявайте с кафето.

6. Добрата хигиена на червата е много важна. Мийте добре плодовете и зеленчуците и не приемайте храни, които са сготвени отдавна, претопляни, или които може да са замърсени с микроби и развалени. Много пакетирани и преработени храни от магазина са тъпкани с консерванти и въпреки това бъкат от микроби, които са в дремещо състояние и може да се активират в организма ви. Избягвайте колбаси и деликатеси.

7. Не се хранете, когато сте стресирани или тревожни – тогава кръвта не циркулира добре през храносмилателната система и черния дроб, и лошото храносмилане води до подуване и газове.

8. Търсете органични, свежи плодове и зеленчуци без пестициди. Купувайте само яйца от свободни кокошки. Избягвайте храни, съдържащи химикали, консерванти, оцветитиели, овкусители и подсладители. Пазарувайте повече от пазара и магазина за полезни храни, вместо от супера.

9. Набавяйте си протеин от различни източници – комбинирайте варива, житни, ядки, семена и пр., а не яжте само животински продукти.

10. Избирайте само качествени хлебни изделия с достатъчно целулоза (влакна), минерали и витамини от групата Б. Истинският хляб от пълнозърнесто брашно, мая, вода и сол е най-добър. Сега се продават много видове хлебни изделия, пълни с консерванти, подобрители и какво ли не – те могат да претоварят черния ви дроб. Не мажете хляба с маргарин и масло – по-добре с тахан, авокадо или хумус.

11. Ликвидирайте запека – яжте много сурови плодове и зеленчуци и пийте достатъчно вода ( мл/кг). Приготвяйте си сами или си купувайте пълноценно мюсли.

12. Избягвайте наситените или хидрогенирани мазнини – мас, лой, масло, маргарин. Те задръстват черния дроб, забавят обмяната и водят до качване на килограми, хормонален дисбаланс, мастна дегенерация на черния дроб и т.н. Приемайте предимно различни видове студено пресовано растително олио и рибено масло, които са богати на ненаситени (незаменими, есенциални) мастни киселини.


Проверете дали нямате симптоми, дължащи се на недостиг на ЕМК:

 • лесно качване на килограми,
 • суха и сърбяща кожа, екзема, падане на косата,
 • болки в ставите,
 • трудно забременяване или склонност към спонтанен аборт,
 • депресия, влошаване на паметта,
 • слаб имунитет,
 • умора,
 • проблеми с кръвообращението,
 • дегенеративни болести,
 • увеличени триглицериди,
 • преждевременно остаряване

Ако е така, очевидно трябва да приемате много повече ЕМК!


Пречистване на черния дроб

Черният дроб е един от жизненоважните органи на човека. По правило в жлъчните му пътища се съдържат голямо количество конкременти (до няколко хиляди). Това са т.нар. жлъчни камъни, които трябва периодично да се чистят. Обърнете внимание, че не говорим за камъните в жлъчния мехур – можете да нямате такива, и все пак да се нуждаете от прочистване на черния дроб.

Ето само някои от признаците на това, че в черния ви дроб има камъни: обложен език, горчив вкус в устата, висок холестерол, по-светли изпражнения, много газове и проблеми с храносмилането, лошо настроение, гневливост или раздразнителност, появата на вертикални бръчки между очите, лесно напълняване и трудно отслабване въпреки всевъзможни диети и т.н.

Прочистването на черния дроб винаги се отразява благотворно върху всякакви здравословни проблеми и е много полезно да се прави периодично. То е отлично средство за профилактика и лечение на повечето болести и помага за повишаване на енергията, регулиране на килограмите, нормализиране на холестерола, подобряване на настроението и самочувствието и общо подмладяване.

Добре е да се прави около и след пълнолуние и да се спазват посочените часове. Те са избрани, защото тогава този орган е най-активен.

Необходими са ви 4 лимона, 2 грейпфрута, 1 литър зехтин, 2 пакетчета английска сол (от аптеката), 10 кутии натурален ябълков сок, 1 чаена лъжичка тинктура от орехови люспи (за унищожаване на паразитите, които живеят в черния дроб и се изхвърлят при процедурата).

Започнете процедурата в понеделник, за да можете в събота и неделя да я довършите на спокойствие.

От понеделник до събота: Всяка сутрин след ставане на гладно се изпива 1 чаша гореща вода. После се приемат 1 супена лъжица лимонов сок смесен с 1 супена лъжица зехтин. Така се стимулира изхвърлянето на жлъчка от черния дроб и жлъчния мехур. По същата причина се ядат салати със зехтин и лимон през деня.

Всеки ден се изпива по 1-1,5 литра натурален ябълков сок. Той има известно очистително действие върху червата, а освен това размеква конкрементите в жлъчните пътища. Така те стават като желе и се изхвърлят без болки, дори ако са с големината на орех. Пак затова се пие и много вода – поне 2 литра, и се ядат в изобилие сурови плодове и зеленчуци.

Не се спазва някаква особена диета, но все пак за предпочитане е да се яде по-лека храна, без пържено, колбаси и консерви. Най-добре е да се замени месото с риба или пиле и да се наблегне на суровите плодове и зеленчуци. Достатъчно често се приемат зехтин, лимон, яйца и по желание малко шоколад (тези храни са жлъчогонни, т.е. помагат за изхвърляне на жлъчката от черния дроб).

В събота следобед не се яде нищо – само се пият изобилно течности – чай, плодов сок и вода. Вечерта в 18 и 20 ч. (важно е да се спазват тези часове) се приемат по 1 супена лъжица английска сол в 200 мл вода. Това има доста силен очистителен ефект, затова си стойте в къщи, за да можете да посещавате тоалетната при нужда. В случая се търси и другия ефект на английската сол – тя води до отваряне на жлъчните пътища и отпускане на клапите в тях. Така камъните излизат по-лесно.

В ч. се приемат 100 мл. зехтин смесени със 150 мл. прясно изцеден сок от грейпфрут (може да добавите и малко лимон) и 1 чаена лъжичка тинктура от орехови люспи. Сокът трябва да се прецеди, за да не съдържа плодова пулпа. Предварително сместа се разбива в шейкър или с миксер, за да се хомогенизира. Изпива се в стоеж прав, наведнъж или на глътки, но за не повече от 2-3 минути. След това веднага се ляга по гръб и поне минути се остава така. Може да се масажира черният дроб и да се сложи нещо топло върху него. Ако искате, представяйте си как камъните започват да излизат и се изхвърлят в червата.

Най-добре е след това да си легнете и да заспите. През нощта при нужда се посещава тоалетната. Ако искате, можете да се изхождате в гърне, за да проверите дали сте изхвърлили жлъчни камъни и пясък. Те плуват най-отгоре и приличат на грахови зърна. При разтрошаване отвътре са зелени на цвят. Могат да се изхвърлят десетки или стотици камъни и песъчинки.

В неделя сутринта в 6 и в 8 ч. пак се приемат по 1 супена лъжица английска сол в 200 мл вода, за да се улесни изхвърлянето на камъните, които са по червата. Това е много важно, защото иначе те остават вътре, а това е вредно за здравето. После 2-3 часа не се яде. Пие се прясно изцеден плодов сок, зелен или билков чай с малко мед. Около 10 ч. може да се ядат плодове, а на обяд – супа с картофи, моркови, ориз и зеленчуци, салата и малко хляб. Следобед се връщате към обичайното си хранене.

Процедурата може да се повтори няколко пъти, през 2 месеца, при пълнолуние или разпадаща се луна, докато спрат да се изхвърлят конкременти. В зависимост от конкретния случай подобрение се усеща или веднага, или след няколко процедури. По-нататък, след като черният дроб се изчисти, е добре да се повтаря чистенето му поне веднъж на 3 или на 6 месеца.

Един от желаните ефекти е много по-лесното отслабване и поддържане на желаните килограми!