Синастрия Слънце – Венера

Слънцето символизира нашата идентичност, слава, стремеж, достойнство и благородство. То също така символизира нашата самооценка и сила. Неговото разположение в наталната карта установява нашата житейска цел. Слънцето ни помага да осъзнаваме нещата, казва ни къде да бъдем независими и как да вземаме най-добрите решения. Слънцето също така разкрива области, към които имаме естествен афинитет и как можем да блеснем там. В женския хороскоп Слънцето показва какъв съпруг си търси тази жена.

Венера властва над красотата, привличането, любовта, изкуството и стила. Също така тя ни показва как се отнасяме към другите и начина, по който се държим около другите хора. Венера разкрива и нашите ценности и нещата, които ценим. В мъжкия хороскоп Венера показва какви жени привличат този мъж, в какви жени той лесно се влюбва. Но това не означава непременно, че ще им предложи брак, защото и Луната му е много важна.

Хармоничните аспекти (съвпад, тригон и секстил) на Слънцето с Венера водят до взаимно привличане. Венера обича харизматичната увереност и естествената сила, които Слънцето притежава. Слънцето е влюбено в стила, чара, изразителността и любящата личност на партньора си. Това привличане гарантира, че и двамата партньори подкрепят взаимно целите и мечтите си и се насърчават да изразяват напълно своите приятни и игриви страни. Тъй като Венера и Слънцето са привлечени от едни и същи интереси, например изкуствата, игривата енергия около тях винаги е хармонична. Тази хармония ги прави равностойни партньори в търсенето на удоволствие и комфорт. Богатство и материални притежания биха могли да привлекат лесно.

Въпреки че и двамата обичат изкуствата, и двата знака вероятно ще изразят творчеството си чрез различни средства. Например, Венера може да бъде погълната от хобита, които изискват художествено изразяване като живопис, скулптура, декорация, дизайн и т.н. А тъй като Слънцето обича светлината на прожекторите, то естествено би избрало драмата, танца или театъра.

В отношенията Слънцето естествено поема лидерската роля. Но това се случва не защото Венера е уплашена от силната личност на партньора си, а най-вече защото Венера се задоволява да заеме задната седалка и не се чувства засенчена от партньора си. Това ясно определение на ролите напълно облагодетелства и двамата. При липсата на каквато и да е битка за лидерство, Слънцето отпуска гарда си и се чувства комфортно с Венера, а тя има условия да изрази напълно своята любяща природа, без да се сдържа.  Това е много истинска любов, но може да й липсва страст, освен ако нямате други фактори, които вкарват страст.

Винаги монетата има и обратна страна. Най-честата причина за раздора между двамата е тяхната различна ценностна система. Венера обича постоянно да се отдава на удоволствия и хедонистичен начин на живот. И макар че Слънцето харесва тези удоволствия, то вярва, че те трябва да се правят от време на време, а не винаги. Освен това Слънцето гледа на Венера, която постоянно търси удоволствия, като на разглезена. Тези различни възгледи водят до разногласия и разриви между двата знака.

Слънцето е амбициозно, мотивирано, егоистично и решено да постигне целите си. Когато Слънцето е толкова фокусирано, то не позволява на нищо да застане на пътя му, включително на партньора си. Но това може да накара Слънцето неволно да нарани чувствата на Венера и дори да прекрачи границите ѝ. Когато това се случи, получавате ситуация, в която Слънцето е лазерно фокусирано върху стремежите си, докато Венера се опитва да запази връзката без конфликти.

Също така, желанието на Венера да живее в хармония я кара да отстъпва на Слънцето. Венера прави много, за да угоди на Слънцето дори в свой ущърб. Венера прави това, защото очаква Слънцето да отвърне на жестовете ѝ. Понякога това става, но Венера не винаги получава това, което иска. Слънцето е прекалено фокусирано върху собствения си път, за да върне любовта и подкрепата, които получава от Венера. Освен това, готовността на Венера да направи компромис само прави Слънцето неблагодарно и приема жестовете ѝ за даденост.

Но в опит да се противопостави на диктатурата и егоизма на Слънцето, Венера може да прибегне до манипулативни тактики като пасивна агресивност. Венера може дори да омайва или ласкае партньора си, за да прави той това, което тя иска. Склонността на Венера да отстъпва на Слънцето и липсата на взаимност от страна на партньора може да я накара да негодува срещу него.

За да има истинска хармония, Венера трябва да компенсира недостатъците на Слънцето като ниско самочувствие, несигурност и липса на увереност. Това ниско самочувствие пречи да Слънцето да споделя творчеството си с други хора и дори партньори. Венера не се налага и се стреми да е приятна – понякога за своя сметка. Имайки това предвид, Слънцето може да работи с Венера, за да изгради тя увереност в себе си и своя идентичност. Слънцето също е добре да научи Венера на техники за поставяне на граници, за да я предпази от това да бъде изтривалка.

Слънцето не трябва да се фокусира само върху личните си цели, тъй като така пренебрегва Венера. Вместо това Слънцето трябва да направи съзнателно усилие да отвърне на жестовете и вниманието на Венера. Отделянето на време от натоварения му график, за да направи емоционална връзка с партньора си Венера, може да укрепи връзката.

Хармонията на Слънцето на единия с Венера на другия партньор е добра както за платонични, така и за романтични отношения. Двамата лесно работят в екип и са в хармония помежду си, ето защо са спокойни един с друг и доволни от връзката си. Но и двата знака трябва да внимават да не изпаднат в самодоволство един към друг и просто да се правят един друг щастливи, защото в живота има и други неща.

Съвпадът Слънце-Венера в синастрията е белязан от силно взаимно привличане на партньорите, които са много доволни да бъдат заедно и да се наслаждават на компанията си. Партньорите имат еднакви естетически и културни ценности в живота и са щастливи да посещават заедно места, където могат да се забавляват. Венера в съвпад със Слънцето е идеален аспект за съвместен бизнес, особено ако бизнесът е свързан с изкуството. Възможна е силна емоционално-интуитивна връзка, тъй като Венера екзалтира в Риби, знак на интуиция. Този аспект може да бъде солидна основа за романтични отношения, които да доведат до брак.

Мъжко Слънце в съвпад с женска Венера показва естествена топлина и внимание в една връзка. На подсъзнателно ниво партньорите се грижат един за друг подобно на баща и дъщеря. Материално и духовно богатство са възможни. Сиянието на Слънцето и любовта, символизирана от Венера, се събират, за да създадат хармония.

Женско Слънце в съвпад с мъжка Венера се появява в отношения, където мъжът вероятно е бил жена в миналия живот. Сега той трябва да черпи мъжка сила от силна жена. Тя представлява центъра на връзката. Чрез нейния “блясък”и подкрепа творчеството му излиза наяве. Жената ще продължи да генерира сила, защото нейната подсъзнателна анимусна фигура ще се прояви чрез мъжа.

Мъжко Слънце в тригон с женска Венера формира отношения, основани на романтични чувства, физическо привличане и желание за създаване на семейство. Партньорите обичат да общуват помежду си и имат големи надежди за бъдещето. Взаимното уважение, чувственото отношение един към друг и липсата на каквато и да е явна емоционална несъвместимост са основните характеристики на тази връзка. Сферите на взаимните интереси на партньорите включват всичко грациозно и естетически красиво. Те могат да станат отлични партньори в бизнеса и да се радват на отглеждането на децата си. Атмосферата в семейството им е просто страхотна. Всеки от тях стимулира другия да изразява себе си в обществото и това носи усещане за лекота на връзката, но може да причини мързел, тъй като всеки партньор е доволен от другия по подразбиране. Придобиването на материално и духовно богатство е възможно тук, тъй като връзката е ориентирана към сътрудничество. Мъжът играе ролята на покровител и защитник, той е в състояние да поеме необходимото бреме, което прави жената гъвкава и желаеща да се отдаде на своя Аполон.

Женско Слънце в тригон с мъжка Венера премахва триенето от връзката, като по този начин увеличава хармонията. Въпреки това, без търкания, има малък стимул за растеж. На тези хора може да им липсват предизвикателства. В този случай връзката има женска ориентация и мъжът играе подпомагаща, но много второстепенна роля. Жената подсъзнателно го сравнява с баща си и се чувства защитена, докато мъжът се чувства освободен от тежестта да играе традиционната “мъжка”роля.

Секстилът на Слънцето с Венера предопределя връзка, характеризираща се с взаимно привличане, приятелство и допълване, и емоционално разбирателство. Партньорите изпитват радост от общуването помежду си, защото имат хармонични и допълващи се културни и естетически ценности. В положителен сценарий, този секстил може да се окаже основа за появата на романтични чувства в отношенията и дори за формирането на семеен съюз, тъй като и двамата се радват да живеят заедно. Бизнес партньорствата са най-вероятни в изкуствата, модата, луксозните стоки и във всички области, свързани със социалната дейност. Енергийният принцип е хармонично съчетан със социалния принцип и този на любовта. Възниква магнетично привличане, съчувствие, обич, интимност, приятелство, другарство, щедрост, великодушие, преданост, толерантност, доброжелателство, взаимно възхищение и подкрепа. Всичко това допринася за семейното щастие и брачната вярност. Партньорите се вдъхновяват взаимно, интересите им са съгласувани.

Слънце квадрат Венера предполага несъответствие на емоционално ниво. Венера смята Слънцето за лишено от емоционална чувствителност, за състоящо се изцяло от амбиции и просто непоносимо. Слънцето смята Венера за емоционално свръхчувствителна и лекомислена. Въпреки че този квадрат предполага романтична и интимна връзка, не са възможни сериозни чувства или щастлив брак. Съществуват и значителни разлики във вкусовете и естетическите оценки на живота, както и в ежедневните проблеми, включително дребните. Мързелът и хедонизмът са налице, а в двойката родител-дете прекомерната всепозволеност и откритото насърчаване на глезенето процъфтяват.

Мъжко Слънце в квадрат с женска Венера е един от най-разочароващите аспекти на астрологията. Той предизвиква сексуално привличане и всеки от двамата се надява да намери това, което търси в другия. Но връзката изглежда не постига целта си. Жената може да има някакъв сериозен недостатък, който я прави уязвима, а мъжът може да няма необходимото самосъзнание, за да изрази потенциала, който жената вижда в него. В резултат на това връзката може да бъде източник на вътрешна неудовлетвореност и за двамата.

Женско Слънце в квадрат с мъжка Венера показва тенденция към подсъзнателно разменяне на мъжките и женските роли. Жената често се опитва да намери себе си чрез мъжката енергия, изразена от партньора ѝ, но тя не го вижда като мъж. Обратно, мъжът вижда в жената всичко, което се е стремял да бъде, но не осъзнава нейната женственост. Вместо това той усеща собствената си женска страна, която може да се нарече проекция на анима. Жената може да се бори с минал конфликт с баща си. Мъжът продължава да търси мъжката си роля. Ако партньорите не са достатъчно зрели, за да се справят с тези трудности, връзката се оказва в задънена улица.

Слънце опозиция Венера се среща много често в романтичните и семейните отношения, въпреки че енергийните и творчески принципи на единия противоречат на социалните и любовните принципи на другия. И все пак никой аспект между Венера и Слънцето не може да бъде наистина антагонистичен, така че тук хармонията и съчувствието между партньорите просто не са толкова изявени, колкото в положителните аспекти. Различия във вкусовете, предпочитанията и наклонностите намаляват вероятността за успешен брак. Венера може да се чувства потисната от постоянното влияние на енергийното его на Слънцето, което смята Венера за мързелива, слаба и прекалено чувствителна. При благоприятен сценарий и двамата партньори могат да намерят сфера на общи интереси. Вероятни са и бизнес отношения. Възможно е да се развие взаимно разбирателство на емоционално ниво.

Мъжко слънце в опозиция с женска Венера носи привличане, но и показва застой в естествения поток на любовта към светлината. Въпреки че жената е привлечена от мъжа, нейната концепция за любов е в противоречие с това, което той може да й даде. Той трябва или да спре да бъде себе си, за да бъде това, от което тя се нуждае, или да се научи да приема сдържаността и отдалечеността, които никой от двамата не иска. И двамата партньори могат да постигнат голям просперитет, но истински постижения може да има само чрез работа. Въпреки това, подсъзнателният мързел може да забави напредъка им.

Женско Слънце в опозиция с мъжка Венера тества ролите и на двамата партньори. Жената, за да бъде себе си, често върви срещу естествените си любовни инстинкти, докато мъжът, привлечен от нейната сила, е склонен да отстъпва пред мъжката воля, която вижда в нея. Мъжът се възхищава на жената, но му липсва самоувереност.