Победоносните седем – храните, на които трябва да наблягаме при псориазис

Тук са победителите, храните, които водят до успех:

1.     Прясна вода, шест чаши вода дневно (може да добавите пресен лимонов сок)

2.     Зеленчуци, особено листни, така също и грудкови. Съотношението на тези зеленчуци трябва да бъде три от тези, които растат над земята към едно за тези, които растат под земята. Спазвайте алкално-киселинния баланс. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат 80% от дневната диета.

3.     Пресни плодове – те пречистват организма. Те трябва да се избягват, обаче, при случаи на кандидозни и гъбични инфекции.

4.     Риба, птиче месо и агнешко като животински протеин (Вегетарианците трябва  да имат предвид, че кафявият ориз и бобът допринасят за набавяне на протеина). Те трябва да съставят 20% от дневната диета

5.     Пробиотици (кисело мляко, кефир) с активни култури

6.     Зехтин, чесън и лимонов сок, особено при кандидозни инфекции

7.     Пълнозърнест хляб – но не прекалено много, тъй като той е киселинна храна

Помнете, че трябва да четете етикетите и да избирате продукти с най-ниско съдържание на въглехидрати (които се преобразуват в захари) и захар. За някои хора това може да бъде трудно изпълнимо. То е въпрос на приоритети. Искате ли да оздравеете или не? Отговорът на този въпрос определя бъдещето ви по отношение на здравето.

Финални коментари

Трябва да се използва здравия разум при спазването на всеки хранителен режим. Да повторим – ако определена храна не ви понася, дори и тя да е в списъка с позволени храни, тя трябва да се избягва. Ако се наблюдава чувство на слабост или глад, просто консумирайте повече от градивните храни, но никога до степен на преяждане. Казано накратко, трябва да се спазва дисциплина в количеството и качеството (вида) на консумираната храна.

Досега трябва да е станало ясно, че определени храни имат най-значителна роля при лечението на псориазиса. Научната общност трябва най-накрая да признае ролята на храненето при кожните болести. Допълнителните съвети на тема хранене, които давам на моите пациенти, могат да бъдат намерени в приложение А, както и седемдневното примерно меню и няколкото рецепти в приложение В.

Болните от псориазис по света трябва да се вслушат в мъдростта на Хипократ, бащата на медицината: „Нека вашата храна бъде ваше лекарство и нека вашето лекарство бъде ваша храна.”