Вътрешни болести

Повечето вътрешни болести или се дължат на клетъчно гладуване, или се влошават от него. Това е един сериозен проблем, който се подценява в медицината. Той води до толкова много и разнообразни състояния, които могат да се диагностицират като отделни заболявания, че ако човек се задълбочи в неговото изучаване, ще остане удивен.

Съвсем логично и закономерно подобряването на храненето на клетките води до възстановяването на пациенти с най-различни заболявания, в това число и на такива, които не са били повлияни по никакъв начин с обичайните медикаменти.

Клетъчното гладуване означава дегенерация, дисфункция, остаряване и влошен имунитет. Ето защо всички хронични дегенеративни състояния, както и автоимунните и алергичните заболявания се повлияват много добре от клетъчното хранене, особено с най-добрата храна в света, каквито безспорно са водораслите, коластрата и ЕМК.

Невъзможно е да се изброят всичките ползи, които допринасят водораслите. Въпреки че е най-добре те да се приемат превантивно, здравите хора тепърва започват да свикват с мисълта за употребата им, а междувременно към водорасли посягат предимно болни хора. Не че това е лошо – напротив, често това е най-разумният избор. Жалко е, че всички те са могли да не се разболеят, ако са имали достатъчно информация и разум да започнат тяхната употреба по-рано.

Нека се спрем на някои от болестите, при които се наблюдава особено добър лечебен ефект. Подчертаваме отново, че водораслите, коластрата и ЕМК са храна, а не лекарства, и не бива да се разчита само на тях при лечението на тези заболявания. Те обаче са от толкова голямо значение, че пренебрегването им води до рязко намаляване на шансовете за оздравяване.


Астма, алергии

Алергичните състояния са толкова широко разпространени, че почти всеки човек през живота си минава през някое от тях. В основата на алергиите са многобройните нови и необичайни за имунитета на човека субстанции, които се синтезират непрекъснато и с които непрестанно сме в контакт чрез въздуха, храната и водата. Те навлизат в организма през кожата, дихателната и храносмилателната система. От друга страна, значение имат влошеното състояние на лигавиците и смущенията в имунитета.

Водораслите, коластрата, ЕМК и останалите продукти, описани в тази книга, повлияват отлично алергичните заболявания. Дори само комбинацията от микроводорасли с коластра и ЕМК действа силно укрепващо върху кожата и лигавиците на храносмилателната и дихателната системи, при което се затваря вратата пред алергизирането на организма. Добавянето на супер антиоксидант и CoQ10 още повече стабилизира мембраните на мастоцитите – а това има отличен антихистаминов ефект.

Наблюденията ни сочат, че само за няколко седмици се повлияват благоприятно голяма част от астматично и алергично болните, като пристъпите се разреждат, намаляват по сила и се овладяват по-лесно с обичайното лечение. Препоръчваме да се започне с Лесно начало, коластра и ЕМК, а после да се включи Зелена енергия, Супер антиоксидант и CoQ10, както и да се спазва диета, подходяща за кръвната група.


Дисбактериози

Един проблем, който все още се подценява, е системната кандидоза както и други форми на дисбактериоза. При тях се получават условия за образуване на микролезии в лигавицата на червата. Те позволяват навлизането на токсини, бактерии и др. вредни вещества в кръвта и се превръщат в източник на алергизиране. Разбира се, оттам може да се губи и кръв, при което се получава анемизиране. Честата употреба на антибиотици, особено с напредването на възрастта, също води до допълнително влошаване на здравословното състояние на червата.

Ето защо, много важно е да се поддържа нивото на полезните чревни бактерии в храносмилателния тракт. Добре е възрастни и хронично болни хора периодично да ползват програмата Лесно начало или да приемат пробиотиците ацидофилус и бифидус, за да възстановяват деликатното равновесие на чревната флора.

Синдром на пропускливи черва

Това е състояние, пряко свързано с дисбактериозата, но за настъпването му от голямо значение е начинът на хранене, генетичното предразположение и липсата на растежни фактори. При това заболване ор червата в кръвта навлизат всевъзможни токсини, микроби и алергени, които водят до най-разнообразна симптоматика и до настъпване на алергии, псориазис, екземи, автоимунни заболявания и обща интоксикация. Могат да се засегнат всички органи и системи на тялото.

Лечението е удивително просто: Лесно начало, коластра и ЕМК. Ако подобрение не настъпи веднага, продължава се с пробиотици, ензими, Зелена енергия коластра и ЕМК до настъпване на желания ефект – обикновено поне 3 мес.


Недоимъчни състояния

Анемиите и по-точно тези от тях, които са резултат от недоимък на желязо, белтък, вит. В12 и други важни хранителни вещества, необходими за кръвотворенето, се повлияват отлично от консумацията на продукти, съдържащи микроводорасли. Дори само приемането на Зелена енергия оказва забележителен кръвотворен ефект.

Все пак, за предпочитане е да се започне с програмата Лесно начало в съчетание с ЕМК и коластра. Те дават всичко необходимо за бързото възстановяване на кръвта, при което хората не само повишават хемоглобина си, а заедно с него увеличават теглото, работоспособността, самочувствието, енергията и жизнеността си. За това допринасят подобреното клетъчно хранене и растежните фактори, които се съдържат в коластрата.


Социално значими заболявания

Суперхраните са изключително перспективни като част от стратегията на борбата с т.нар. социално значими заболявания. Сред тях са инфаркт, инсулт, хипертония, атеросклероза, затлъстяване, рак, диабет и други предимно дегенеративни заболявания, които засягат най-вече хората през втората половина от живота им, когато спада производството на растежни фактори и организмът е прекалено задръстен от токсини, изхабен от неправилна употреба и с намалени резерви.

Употребата на суперхрани е важна част от стратегията за борба с тези заболявания. Огромната част от хората не са информирани за последствията, които могат да имат те, нито пък как да се предпазят от тях. Като че ли и лекарите си “заравят главата в пясъка”, макар да е всеизвестно, че профилактиката е най-доброто лечение.

В Япония, една от най-развитите страни в света, водорасли и хранителни добавки се употребяват изънредно много. Там процентът на споменатите заболявания е много по-нисък, отколкото в повечето други страни!

СоQ10 например е абсолютно необходим за здравето и липсата му води до един предсказуем комплекс от симптоми, характерен за много вътрешни заболявания. Добавянето му е утвърден начин за подобряване на здравето при редица болести, като се започне от сърдечносъдови заболявания, проблеми с венците, имунитета и пр.

Ето защо е важно хората да бъдат добре информирани за възможностите за предпазване, а здравните работници да полагат усилия за разпространение на здравословния начин на живот. За нещастие се получава точно обратното – лекарите се занимават с лекуване на болни, вместо да предпазват здравите. А се знае, че лечението е много по-трудно, скъпо и по-малко резултатно от профилактиката, а понякога дори вече не може да постигне нищо.


Диабет и суперхрани

Диабетът (захарна болест) се среща все по-често в т.нар. цивилизовани страни и е една от водещите причини за инвалидизиране и смърт в света.

За да поддържа нормално ниво на кръвна захар, панкреасът произвежда два хормона – инсулин и глюкагон. Когато кръвната захар се повиши, панкреасът отделя инсулин, който кара глюкозата от кръвта да премине в вътре в клетките. Ако кръвната захар спадне под нормата, се отделя глюкагон, който я праща обратно в кръвта.

Има два вида диабет. Най-сериозен е т.нар. ювенилен диабет тип 1, който обикновено започва в детството. Възможни причини са автоимунни реакции (авто-агресия) срещу клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, или срещу рецепторите за инсулин в тъканите. На свой ред това може да се дължи на (или да се влоши от) липсата на ЕМК, при което имунната система се обръща срещу собствения си организъм, вместо да го защитава.

По-често срещан е диабетът тип 2, който обикновено започва през втората половина на живота. Ако човек е предразположен (фамилно) към тази болест, то опасността от появата й може да се увеличи, ако диетата му е богата на сладко и бедна на целулоза. Ранна фаза на диабет може да бъде хипогликемията, която се дължи на отделяне на прекалено количество инсулин.

При диабет от II-ри тип (т.нар. не-инсулинозависим) в над 90% от случаите проблемът е не толкова липса на инсулин, колкото намаляване на неговата ефективност. Тя зависи от някои микроелементи, които с течение на времето стават все по-дефицитни в човешкия организъм. Те се наричат глюкозо-толерантни фактори.

Един такъв микроелемент е хромът. Добавянето му към диетата на възрастните хора с наднормено тегло, които най-често са застрашени от диабет, е прекрасна превантивна мярка, а добавянето му към храната на диабетици води до намаляване на нуждите от инсулин и в някои случаи до спиране на пероралното диабетично лечение и до балансиране на въглехидратната обмяна.

Същото може да се каже и за голям брой други микроелементи като цинк, бор, селен и пр. При все, че на медицината отдавна е известно колко важна роля изпълняват те и че са незаменими за нашето здраве, все още добавянето им към нашата диета не се практикува масово от здравните работници. Яденето на микроводорасли е един много лесен и ефективен начин да се доставя на организма онова, което е необходимо, и то в напълно усвоима форма.

Коластрата съдържа инсулино-подобен фактор на растежа (IGF-1), който е особено ценен за диабетици, както и много други растежни и имунни фактори, които подобряват състоянието им и предпазват болните от усложнения.

Опитът ми категорично сочи, че диабетът се повлиява много добре за сравнително кратко време от комбинацията Лесно начало, Коластра, ЕМК, CoQ10/хром/AFA и Супер Антиоксидант. Интересното е, че това важи не само за втория тип диабет, но дори и за такива случаи, които са започнали в детска възраст и при които по правило усложненията са повече. И при тях глюкозотолерантните фактори могат да се окажат от решаващо значение и приемането на определени микроелементи е много важно.

Естествено, има разлика в резултатите, постигани с помощта на суперхраните при двата типа диабет, които са обясними от медицинска гледна точка с това, че панкреасът е различно засегнат:

– при първия тип се получава подобряване на общото състояние и тенденция към стабилизиране на показателите, като при едни и същи дози инсулин се повишава толерантността на организма към глюкоза – например при един пациент само два месеца след започване на водораслите, кръвната захар от 12 г/л се понижи на 9 г/л. Друга много благоприятна страна на употребата на водораслите тук е доброто повлияване при усложненията от заболяването. Затова препоръчваме редовно приемане на антиоксиданти, с цел подобряване на имунитета и устойчивостта на инфекции, както и Зелена енергия, ЕМК. Важно е и облекчаването на храносмилането чрез употребата на храносмилателни ензими.

– при втория тип диабет най-често е възможно пълно нормализиране на показателите, като това се постига с различни комбинации, но най-често чрез продуктите, съдържащи допълнителни количества хром – Lighten-up! и CoQ10/хром/AFA, в комбинация с Коластра и Зелена енергия. Понякога това става още през първия месец, но дори и да не успеем толкова бързо, след известн време ефектът е налице. При втория тип диабет често има и затлъстяване, което постепенно също се повлиява отлично.


Микроводорасли и рак

Множество изследвания по света вече са доказали ефективността на едноклетъчните водорасли и правилното хранене в комплексната профилактика и лечение на раковите заболявания. Известно е, че свободните радикали играят много голяма роля за появата на рак и неговите рецидиви. От своя страна микроводораслите са изключително ефикасни антиоксиданти.

Изследванията са показали силното им стимулиращо въздействие върху имунитета и по-специално – клетъчния имунитет, който е най-важен при рака. Знае се, че водораслите стимулират миграцията на Т-лимфоцитите в тъканите и следователно увеличават вероятността те да се срещнат с раковите клетки и да ги унищожат.

Съществува едно неразбиране във връзка със съдържанието на витамин В12 в микроводораслите. Те са най-богатият му източник в природата и то в една напълно физиологична форма и в никакъв случай не може да се каже, че биха стимулирали изолирано растежа само на раковата тъкан. Въздействието на водораслите върху организма е комплексно, едновременно чрез всички съдържащи се в тях съставки като цяло. Посоката е към стимулиране на имунитета и по-лесно справяне с раковите заболявания.

Продуктите на основата на едноклетъчните водорасли са незаменими за хора, на които предстои операция, лъчетерапия или химиотерапия, както преди, така и по време, и след това. Преди операция човек е много неспокоен и притеснен. В такива случаи консумирането на водораслите е начин за стабилизиране на имунитета и нервната система, което ще даде възможност на пациента да понесе много по-спокойно и безпроблемно операцията. В нашата практика сме имали случаи, при които приемът на водорасли помага на хората след операцията не само да запазят, а дори и да подобрят кръвната си картина, въпреки загубата на кръв, стреса, лекарствата и т.н.

Наблюденията показват, че употребата на супер антиоксидант с есенциални мастни киселини, Зелена енергия и водорасли с ензими по време на химиотерапия има много добър общоукрепващ ефект. След като организмът се поосвободи от вредните вещества, натрупани по време на химиотерапията, е изключително важно да бъде възстановен балансът в чревната микрофлора с приема на ацидофилус и бифидус. Пробиотиците освен това имат подчертано антиканцерогенно действие, тъй като не допускат образуването на редица канцерогенни вещества в червата.

Коластрата е много важна за възстановяването на организма след операции, лъче- и химиотерапия, при това колкото по-стар и изтощени са пациентите, толкова по-лесно усещат подобрение (което зависи от дозата).