Мрежов маркетинг за хора в пенсионна възраст

Има един американец, Трейси Билър, който бил много удивен, когато говорил с хора, развиващи успешно бизнес чрез мрежов маркетинг (MM), които били на 92 г. (една жена) и 87 г. (един мъж).

Е, американец открил Америка на картата… Та той казва да не сме предубедени спрямо възрастта, защото ММ може да се практикува цял живот!

Какво зная аз:

В нашата мрежа има хора от 60 г нагоре, които са много успешни! Да вземем мен, например – все още ми дишат прахта повечето от по-младите… Бранко, хърватският ми партньор, е почти на 90, баща ми Георги – на 84, а за жените над 60 и дори над 70 г., които са стабилни Директори, по-добре да не споменавам имена, защото става дума за дами, са десетки! И на много от тях тепърва им предстои да се развиват и да постигат още по-големи успехи!

Кои са предимствата на по-зрелите хора (в или пред пенционна възраст) в ММ, особено щом става дума за препоръчването на здравословни добавки и суперхрани, както е в АкваСорс?

1. Ценят здравето си и искат да го поддържат – следователно консумират по-редовно повече продукти, при което се генерира оборот. А когато видят ползи, има с кого да ги споделят. Младежите си мислят, че са здрави, следователно нямат нужда от добавки. Но ако на една 70-годишна жена й намалеят болките или се подобри подвижността, тя  чудесна препоръчва продукти сред приятелките си.

2. Имат около себе си много потенциални клиенти – техни връстници с различни здравословни нужди, които са готови да опитат продуктите и стават редовни клиенти, стига да ги харесат. На свой ред и те се включват и така може да се задвижи една лавина от нови потребители.

3. Повечето живеят от пенсии, които не са толкова високи, затова достигането на ниво Директор за тях означава поне удвояване, ако не и утрояване на стандарта. Тези хора ценят всяка стотинка, а какво остава за възможността да изкарват по още 500 лв. към пенсията! Пък и възможността да се възползват от някои промоции, като се комбинират с приятели, за да спестят някой лев, за тях е доста привлекателна!

4. Това са сериозни, зрели хора, които искат да бъдат полезни и да имат повече социални контакти, вместо просто да седят и да не правят нищо. Те имат вече изградена репутация, особено ако става дума за пенсионирани учители, медицински работници, работещи в социалните служби и пр. Някои такива пенсионери от по-малките населени места познават всички! А доверието към тях никак не е без значение!

5. Имат много повече свободно време на разположение, не трябва да се грижат за малки деца или да ходят на работа, затова могат да са по-активни в изграждане на бизнеса и съответно шансовете им за успех са по-големи. Също така могат да си позволят да изчакат (не бързат да си купят жилище или нова кола, или да покрият големи разходи по децата ), по-търпеливи са и ценят и малките печалби.

6. Много от тях се мотивират от промоции, включващи пътешествия, тъй като искат да видят света, но пенсиите не им стигат за целта. С доходите си от ММ те могат да си позволяват да пътешестват, без да товарят финансово децата си.

7. Тези хора имат семейства с деца, които вече си имат деца, но още не могат да отделят време да ходят на лекции за здраве. А както знаем, повечето деца ги тъпчат с лекарства, а родителите хич не харесват това. И ето – баба или дядо предлагат решението! Нещо повече, често те купуват продуктите за любимите си внуци сами, от своята комисионна. Защото ги обичат.

8. Мотивация! И аз като дядо на две прекрасни внучета едва ли не се моля на децата си да ми кажат какво да купя на внучетата си. Ето днес, например, оставих над 100 лв в Джъмбо, защото внук ми (на 5 г.) се скара със сина ми (на 6 г.) за един воден пистолет, струващ едно левче, та трябваше да им купувам, пък и дъщерята (на почти 18 г.) беше с мен, и тя се почна една… На всеки дядо или всяка баба им капе мед на сърцето, когато могат да си позволят да си поглезят внуците – ама за целта трябват пари…

9. Амбиция! Никой не иска да се чувства стар и безполезен, а ММ е област, в която възрастта е понякога предимство – независимо дали си по-млад или по-стар. А както сега някои жени раждат към 40 и се женят след 30, един реален мотив би могъл да бъде събиране на средства за сватба, кола или жилище за децата.

10. Работна етика и лични качества – това са хора, които са работили цял живот и на тях може да се разчита. Може да се твърди, че те са с по-добро образование и по-широка обща култура, защото в България преди време образованието беше на по-добро ниво… а това винаги се отразява. Макар, че в ММ има много успели бивши миячи на чинии, безработни самотни майки, шофьори и въобще хора без формално образование (познавам и уважавам всякакви хора, нямам предразсъдъци спрямо липсата на дипломи), за всеки лидер в ММ е характерно, че той или тя чете много и се развива като личност. Уви, мнозина от сегашните младежи не са толкова по четенето…

11. Разочарование от комунизма и осъзнаване, че никой няма да дойде да те оправи – когато тези възрастни хора видят, че в ММ се плаща за разултати и никой не ги пита на колко са години, стига да правят оборот, на тях им порастват крила! Имам една директорка, която се пенсионира с 290 лв. пенсия като геолог, докато печалбата й от АкваСорс беше около 1000 лв. месечно. Това й дава възможност да пътува в чужбина, за да гледа внуци, като едновременно с това може да развива и мрежата си извън България.

12. Никога не е късно! Понякога човек се включва зарвди децата си. Какво по-хубаво от това да знаеш, че благодарение на теб детето ти изкарва повече пари, защото ти си му солиден бизнес партньор, който не се оплаква, работи и печели, а понеже е в долната линия на сина /дъщеря си, той или тя печелят процент върху неговия оборот. Пък и бизнесът се наследява – ето вече имаме няколко случая, в които наследници на починали мрежари с години получават печалби от мрежите, които са наследили…

ИЗВОДЪТ? Предлагайте бизнеса на хора пред или в пенционна възраст – те са толкова много! И всеки е уникален с нещо! Използвайте тези съкровищници от опит, знания и умения, отнасяйте се с уважение към тях, защото, както се казва: “Уважавай старостта, чедо – тя е и твоето бъдеще!”