Hyoscyamus niger (Hyos)

Това лекарство обикновено се включва в категорията на лекарства за остри състояния като Bell и Acon, но то е също изключително полезно и при хронични състояния.

Манията на Hyos има много прилики с други лекарства, но качествено тя е по-пасивна. Пациентът не е толкова енергичен, активен или нападателен. Той е повече ангажиран с вътрешното си състояние, седи и мърмори на себе си, или говори с хора, които не са при него в момента, както и с починали. Това е този тип мания, който често се среща при възрастни, сенилни пациенти – седят си сами, мърморят си несвързани неща, подръпват си дрехите – въобще не забелязват нищо наоколо. Разбира се, ако бъде провокиран, Hyos може да избухне и да стане нападателен, като другите лекарства. Поради тази причина Hyos е вписан с тъмни букви в Реперториума в рубриката Насилие (Violent).

Основните смущения при Hyos на всички нива, са ревност и подозрение. Като че ли по-голяма част от поведението му се определя от ревността, включително и случайните остри избухвания. Това може да започне с ревност към съпругата му или подозрение, че всички говорят зад гърба му. След това състоянието се влошава и той започва да включва все повече хора, като разширява кръга на заподозрените от близки и колеги до познати, а накрая и съвсем непознати хора. Тогава може да имаме параноидно състояние, при човек, който все още е в контакт с действителния свят, или може да прерасне в една силна параноидна шизофрения. Може да се включат и някои случаи на делириум тременс, хора пълни с подозрение, които си представят, че по тялото им пълзят насекоми; които виждат през прозореца хора, дошли да ги убият. Днес в клиниките за душевно болни има много такива случаи. Пациенти, които се страхуват от всички и са убедени, че хората се опитват да ги отровят и затова отказват всякаква храна и лекарства.

Умственият процес на лекарството има една черта на натрапчивост. Отново, като че ли, защитата на организма, изправена пред прогресиращото безумие, решава за компенсация да накара ума си да стои прикован върху едни и същи прости и относително безобидни неща. В това отношение описанието на Кент е много добро: при Hyos има още една аномалия в това особено умствено състояние. Например на стената може да има някакъв тапет с фигури. Той лежи и ги гледа като се мъчи да ги подреди в редици във въображението си, занимава се с това ден и нощ, като вечер иска светлина, за да ги подреди хубаво в редици. Той заспива и ги сънува, събужда се и отново прави това; все същата идея. Понякога си представя, че предметите са червеи, че са паразити, плъхове, котки, мишки и той ги води, както децата движат малките си вагончета. Точно като дете. Умът работи върху това. Може би вие няма да чуете да ви разкажат точно това, но ще забележите нещо подобно, нещо около което умът натрапчиво се върти, нещо странно и ненормално. Един пациент си представяше, че вижда дървеници по стената, които той навързва на връвчица, и се ядосваше, че не може да накара последната да върви в крак. Такива натрапчиви идеи често се наблюдават при делириум тременс, както и при сенилност.

Усилващото се обезумяване накрая се проявява в сексуалната сфера, като еротична мания, която е характерна за Hyos Пациентът става безсрамен, излага гениталиите си пред всеки и безспирно си играе с тях. Има маниакално увеличено сексуално желание и поведение. Винаги, при говорене, пеене или ругаене включва нещо свързано със секса. Има и други лекарства с похотливо поведение, което се вижда и при речта им, но то не е така силно изявено както при Hyos

Тук, като че ли подсъзнанието, което е било завладяно от натрапчиви и параноидни идеи, избива на ниво инстинкти и се задържа там без да стига до степен на насилие, което се наблюдава при Stram Изглежда е истина също, че Hyos действа с по-голям ефект при хора, склонни да се водят от инстинктите си в нормалния си живот, хора ръководени от моментните си нужди, хрумвания и импулси. Лекарството също може да помогне и на хора с по-високо духовно ниво, които са затънали в дилемата сексуалност и инстинкти без да стигнат до отговор.

Избухването на подсъзнателното засяга долните части на тялото, също и отделителните функции (дефекация и уриниране). Пациентът започва неволно да изпуска урина или изпражнения и през нощта, и през деня, както при сенилната (старческа) деменция, когато човек може да прекара часове, играейки с изпражненията си, или просто да седи или лежи върху тях без да съзнава това. Такъв симптом може да се появи и при дете, без да има останалата симптоматика на Hyos Детето може да започне да изпуска урина без всякаква причина; водят го от лекар на лекар, правят се много изследвания, но крайното заключение е, че трябва да има някакво психично смущение, тъй като физически е здраво. В такива случаи помислете за Hyos

И при Hyos, както при Verat и Agar има трептене на мускулите. Лекарството има също силно действие при заболявания, съпроводени с конвулсии. Има много несъзнателни жестове, като подръпване на чаршафите, ловене на несъществуващи неща във въздуха и пр.

Острият делириум при Hyos се характеризира с много трептене на мускулите и една пасивна мания. При Hyos има по-малко насилие; температурата не се повишава толкова колкото при Bell и Stram Делириумът може да премине в ступор или коматозно състояние. Пациентът може да излезе за момент от това състояние и даде разумни отговори, след което отново изпада в ступор. В острата си фаза има също и симптоми на хидрофобия: страх от вода, страх от шум на течаща вода; конвулсии, които се причиняват от слушане на шума на течаща вода, изпускане на изпражнения или урина като чуе да тече вода.

Hyos е сравнително по-пасивен, по-малко нападателен отколкото другите лекарства, освен в състояния на крайно силни пристъпи. Повече от другите лекарства той съсредоточава действието си върху сексуалната област и функциите за уриниране и изхвърляне на изпражнения. Има повече ревност и подозрение, както и един особен вид натрапчиво мислене за дребни неща. Има потрепвания като Verat и Agar и конвулсии като Stram и Bell.