Историята с моя псориазис

Историята на моя опит с псориазиса започва може би още от първите години на живота ми. Според мен, вероятно това заболяване е свързано с много повече фактори, отколкото „официалната” медицина приема. Последните научни изследвания сочат, че начинът на живот и хранене, стресът, приемането на медикаменти и др. могат да отключат определени генетични предразположения и да провокират различни болести. С други думи, може да си от семейство, в което има псориазис, и да не се разболееш, а може и да си първият случай в семейството, но да имаш еднояйчен близнак, който няма псориазис.

Аз твърдя, че моят псориазис бе свързан със следните фактори

  • Ваксинациите, на които съм бил подложен без да ме питат искам ли или не – според мен те объркват имунната система и предразполагат към различни болести, което на свой ред увеличава вероятността от приемане на антибиотици и други медикаменти, влошаващи здравето.
  • Антибиотиците, с които съм бил „лекуван” прекалено често като дете, което е довело до дисбактериоза и вероятно синдром на раздразнени и пропускливи черва – една от основните причини за псориазис.
  • Неправилното хранене, несъобразено с индивидуалните особености на моя организъм, и особено употребата на консервирани и пакетирани храни – т.нар. храни-боклуци (junk-food).
  • Липсата на знания по въпроса по времето на моите детски и младежки години заедно с някои особености на традиционното ни хранене (комбинирането на бяло брашно и захар с продукти от краве мляко в баници, сладкиши и пр., което води до развитие на кандида в червата) също вероятно е допринесло за моите кожни проблеми. Факт е, че откакто спрях да ям определени храни, боледувам много по-малко, а състоянието на кожата ми определено зависи както от диетата ми, така и от приемането на суперхрани, суплементи, пробиотици, ензими, билки и пр.
  • Особеностите на моя характер, които предразполагат към определени емоционални проблеми като отбягване на конфликти и потискане на гнева. Може би като детски лекар неправилно съм си изградил представата, че да се ядосвам и да проявявам агресия е нещо лошо, и че трябва винаги да бъда „добър с всички”, и то за своя сметка. Трябваха ми десетки години и много „учители”, за да започна да се измъквам от този погрешен стереотип. Според мен, в това отношение много помагат цветята на д-р Бах и хомеопатията.
  • Времето и обстановката, в които е преминала първата част от живота ми – все пак, през тоталитарния режим имаше повече предпоставки за потискане на гнева. Добавете към това безпаричието, индивидуалното предразположение и ситуацията в семейството, и ето че капка по капка чашата прелива…

Колкото и да звучи странно, мисля, че трябваше да се разболея от псориазис, за да изуча болестта и да мога да помагам на другите хора да се излекуват от нея. Моите лични проблеми и безпомощността на „официалната” медицина, както и перспективите да приемам кортизонови препарати с всичките им отрицателни последствия за здравето ме накараха да се съсредоточа върху този проблем и да потърся начини да се справя с него. И тъй като съм лекар, естествено бе това, което помогна на мен, да прилагам с успех и върху моите пациенти. Според мен това е част от плана на душата ми през този мой живот.

Вероятно има и други неосъзнати все още от мен фактори. Според мен, псориазисът, както и всяка друга болест, е един добър учител и служи за обратна връзка – да ни подскаже кога не се храним правилно, кога не живеем добре, кога не сме в хармония и мир със себе си и света. Това вероятно ни помага да се размърдаме и да подобрим живота си…

През 1992 г. участвах в една конференция по интегративна медицина в САЩ, където си купих книга “Лечение на псориазис” по Едгар Кейси. Това бе първата ценна информация, която ми отвори очите и ми помогна да започна да разбирам същността на заболяването. Започнах да експериментирам със себе си, да променям диетата си, да постя, да пия прясно изцедени сокове и да прилагам някои други съвети от книгата.

Малко по-късно започнах да изучавам и практикувам природолечение и се запознах с книгите на различни холистични лекари като д-р Гейбриъл Казънс, д-р Бернард Йенсен, Хенри Линдлар и други. Концепцията за съзнателното хранене, за суровите биогенни и биотонични храни, за важността на състоянието на червата и черния дроб и начините за тяхното чистене и детоксикация бе нещо ново за мен и имаше голям смисъл.

Огромно значение за моето оформяне като лекар и за излекуването ми изигра срещата ми с хомеопатията и цветята на д-р Бах. Благодарен съм на Питър Чапел и особено на Джордж Витулкас за това, че ми помогнаха да разбера връзката между тяло, емоции, ум и душа, и че ми показаха начини за балансиране и хармонизиране на всички тези нива на съществуване с помощта на хомеопатични лекарства.

От хомеопатията научих за нивата на здраве, за вредата от ваксинациите и потискането на симптоми с алопатични медикаменти, за миазмите като предпоставка за болести, както и много други полезни неща. Книгите на д-р Бах говореха за същите принципи, а неговите есенции от цветя са нещо, което препоръчвам не само на болните от псориазис, но и на всеки човек.

Все пак, въпреки безспорните ползи и голямата ефективност на оформящата се методика за цялостно лечение на псориазиса, нещо липсваше. Открих липсващото звено, когато за голям мой късмет животът ме срещна със суперхраните и суплементите на АкваСорс. Те са едно от най-хубавите неща в живота ми. Изключително съм благодарен и признателен на хората, които създадоха АкваСорс и развиват дейността на нашата европейска мрежа за здраве и успех. Благодарение на тези продукти пред очите ми все повече хора възвръщат здравето си и се преобразяват към по-добро.

Идеята за детоксикация, суплементация, регенерация, клетъчно хранене и подкрепа на имунната система с помощта на природните продукти на АкваСорс определено дойде навреме в живота ми и е един от най-важните холистични методи за подобряване на здравето, които познавам. На всички хора, които страдат от псориазис, препоръчвам да се запознаят с тези продукти и да ги ползват ежедневно – така определено ще подпомогнат процеса на излекуване или навлизане в трайна ремисия на болестта си.

Впрочем, това важи не само за псориазиса, а и за редица други хронични проблеми със здравето както при възрастни, така и при деца. Тук е мястото да се обърна към моите колеги – лекари и хомеопати. Хипократ казва „Преди всичко не вреди” – но дали спазваме това златно правило, когато лекуваме пациентите си?

Ханеман пише в параграф 77 на своя „Органон на лечебното изкуство” следното: „Неправилно се наричат хронични болести тези състояния, които се дължат на излагане на влияния, които би трябвало да бъдат избягвани, като прекаляване с вредни напитки и храни, пристрастеност към увреждащи здравето вещества, продължително въздържание от неща, необходими за поддържането на живота, пребиваване в нездрави местности, специално блатисти райони, живеене в мазета или други неподходящи за обитаване места, лишаване от свеж въздух и физически упражнения или пренапрягане на ума и тялото, постоянни тревоги и т.н. Ако няма хроничен миазъм, щом се подобри начинът на живот, тези състояния на не-здраве, които хората сами си навличат, изчезват”. Но колко са хомеопатите, които разбират от хранене, суплементация и детоксикация?

Опитах се накратко да разкажа за това, което допринесе за подобряването на здравето ми. Разбира се, не може да се синтезират десетилетията опит в един кратък материал. Все още се налага да работя лично с повечето пациенти, но мечтата ми е да предам своя опит на много хора и той да започне да се прилага масово. Мога да кажа, че сега нямам псориазис и не се налага да вземам никакви химични лекарства. Помогнал съм и на други хора да се изчистят от псориазиса или значително да намалят проявите му.