Глава 4: Какво лекува хомеопатията?

Хомеопатията лекува не просто отделните симптоми и болести, а болния човек като цяло с всичките му оплаквания – физически и психически. Тя коригира както функционални нарушения, така и сериозни патологични промени в тъканите и органите. Спомага за укрепване на организма като го стимулира специфично на енергийно ниво и подобрява способността му за саморегулация.

Изгледите за оздравяване са по-големи при навременно за почване на лечение, преди жизнената сила да е била подтисната и изтощена от странични ефекти на алопатични лекарства.

Благоприятно се повлияват (профилактика, излекуване или облекчение) почти всички остри и хронични физически и психически заболявания, спешни състояния и травми. В някои случаи само с една-единствена минимална доза се постига лечебен ефект, траещ с месеци и дори години.

Ето някои показания за хомеопатично лечение:
– обичайни заболявания на всички органи и системи – грип, ангини, бронхити, пневмонии, астма, ХОББ, артрити, екземи, алергии, псориазис, цистити, гастрити, мигрена, дисменорея, импотентност, невралгии, неврози и т.н.
– състояния, възникнали в резултат на силен стрес (шок, гняв, уплаха, скръб, фрустрация, нещастна любов и др.).
– тежки и нелечими с други методи заболявания (облекчаване на страданията, в някои случаи ремисия или излекуване).
– оплаквания във връзка с критичните периоди в живота: начало, пубертет, климактериум, край.
– проблеми, свързани с бременността, раждането и послеродовия период (у майката и бебето).
– при децата: често боледуване, лоши сливици, изоставане в развитието, трудно учене, поведенчески проблеми и др.

Правилното хомеопатично лечение винаги увеличава шансовете за излекуване независимо от диагнозата. Впрочем за болния е най-важно да бъде излекуван, а не непременно да му бъде поставена диагноза.