Hepar sulphur (Hep)

Ако трябва да обрисуваме Hep с две думи ще трябва да кажем СВРЪХЧУВСТВИТЕЛЕН и ОБИЖДАЩ ГРУБИЯН. Пациентите Hep имат вид на хора с обтегнати нерви, хора на които нервните окончания са оголени и болящи. В това си състояние имат чувството, че ще се разпилеят на парчета, не могат да понесат и най-слабото напрежение – било то физическо или психическо. Тогава се ядосват, стават лоши, гадни и много обиждат заобикалящите ги.

В първия стадий на патологията на Hep, присъства една обща слабост и чувствителност. Те може и да се дразнят от малки неща, но все още могат да се контролират.
Следва нервна възбуда. Всичко се върши бързо. Говори бързо, яде бързо, пие бързо и пр. Нервната система става свръхвъзбудима. По своята сила това състояние на бързане може да се сравни със Sul-ac.

В по-напреднал стадий на патологията при нервната система, свръхчувствителността става най-очевидна. Отначало това се проявява в типичната за Hep чувствителност към студ. Hep се влошава от студен сух въздух, особено от сух студен вятър. А влажното студено време, което се отразява зле на повечето хора, не действува толкова зле на Hep.

Една лесно запомняща се особеност на Hep е чувствителността му към най-слабото докосване. При това състояние само едно докосване с върха на пръстите може да доведе до общо влошаване. При този симптом ние отново виждаме концепцията за оголените свръхчувствителни нервни окончания. Има НЕЗАБАВНА реакция – кашлица или му става студено – без закъснение. Дори само показване на ръката или крака изпод завивките може да доведе до тези симптоми.

Hep се влошава от чист въздух, при най-слабо течение, от студен сух вятър. Hep има непоносимост към всичко това, то предизвиква у него общо влошаване. Затова Hep се счита за едно от най-добрите лекарства за напредналите стадии на обща простуда. Не е разумно, обаче, да се дава такова дълбоко действуващо лекарство при обикновена настинка. Ако сте дали Acon, Bry, Gels и пр. но простудата продължава да навлиза по-дълбоко в организма като синузит или хроничен бронхит, особено когато кашлицата е ясен симптом, тогава може да помислите за Hep. За него трябва да се мисли като лекарство за трето ниво на грип и настинки.

Пациентите Hep имат обща НЕПОНОСИМОСТ КЪМ СТРАДАНИЕТО. Когато има физическо заболяване то се проявява на умствено ниво като непоносимост към страдание или какъвто и да е било натиск. Цялата им нервна система се разкъсва. Те стават гневни, гадни и обиждат всички. Може да не са в състояние да открият някаква истинска причина за силните си избухвания. Съпругата се държи гадно със съпруга си заради някакви дреболии и тя знае, че тези неща не са съществени и все пак не може да се контролира. Или съпруг, който ругае жена си и децата си, като че ли те са виновни за неговото състояние. Пациентите Hep обиждат другите хора поради тяхната собствена непоносимост към натиск, стрес или страдание. Изглежда, като че ли те държат другите хора отговорни за техните собствени проблеми.

При най- малкия стрес пациентите Hep се чувстват дълбоко разтърсени. Да вземем например, една жена Hep, чийто съпруг не може да си намери работа. Тя живее в постоянен тормоз. Не може да спи. През цялото време се тревожи за всякакви дреболии. Когато поемете случая, на вас ви е трудно да и намерите лекарство, защото тя говори бързо и възбудено. Дава ви стотици дребни симптоми, но никаква ясна картина. Тя ви моли постоянно да и помогнете. “Страданието ми е толкова голямо, вие ТРЯБВА да ми помогнете! Аз имам такива болки, че повече не мога да издържам”. Опитвате се да намерите модалности и характерни симптоми, но всичко, което можете да изтръгнете от нея са оплакване и молби. Накрая, това, което ви се набива в очите е ,че тук има голямо страдание при относително ДРЕБНИ ПРИЧИНИ. Тогава се сещате за Hep.

Грубостта, особено вербалната, е най-характерна за Hep. Все пак, може да срещнете и кротка жена, която е напълно подчинена на съпруга си. Но тъй като тя е принудена да потиска желанието си да обижда с думи, нейните телесни страдания пропорционално се увеличават.
Друго следствие от контролирането на гнева е появяването на импулса да убива. Една жена може да има силно желание да убие детето си (като Sep u Nux-v) особено, когато има остър нож в ръцете си. Всъщност, досега не съм виждал пациент, който наистина да е извършил такова нещо, но импулсът може да бъде твърде силен. Но все пак, едно малко дете действително може да намушка някого докато е в такова състояние.

Един друг импулс, който аз лично съм наблюдавал при пациенти Hep, е желанието да направи пожар.
Накрая, с напредването на патологията на по-дълбоко ниво, се появява депресия. Те започват да мислят за грубостта си, ругатните и разрушителните импулси, и започват да виждат себе си като хора със сериозни слабости. Това е моментът, когато се появяват суицидни мисли. Но при Hep това не е истинско желание за самоубийство, както при Aur Това е просто мислене за самоубийство – по-скоро е както при Nit-ac Обаче, пациентите Hep нямат тревогата за здравето или страха от смъртта, които се наблюдават при Nit-ac и други лекарства. Това е просто премисляне на идеята за самоубийство.
На физическо ниво има няколко по-странни симптома. Има общо влошаване при докосване на студена метална повърхност или при отвиване на някоя част на тялото. Дори течението от климатичната инсталация може да предизвика общо влошаване. Също така, пациентите Hep може да имат склонност да плачат точно преди да се закашлят; това не е от очакване на физическия дискомфорт, а просто склонност да плачат. Разбира се, ще споменем и болките като от забита треска, с които Hep е известен, особено в гърлото; това е много ярък симптом при Hep Накрая ще спомена, че Hep има желание за кисело, особено оцет ( но не лимон).

Нагнояване с продължителни секреции е другото, с което Hep е известен. Това показва приликата с Calc -s, която е сулфат на калция, докато Hep е сулфид. Но каква е разликата? И Calc -s и Hep имат непоносимост към студа, но Calc -s не е толкова зиморничава както Hep. Calc -s се влошава повече от влажен студ, отколкото от сух, както е при Hep И още нещо, Calc -s няма силната възбудимост на Hep Но дори и с тези разлики, често отличаването на едното лекарство от другото може да бъде много трудно.

Nux-v също може да се сравни с Hep И двете лекарства са раздразнителни, склонни към насилие и грубост. Но, общо казано, Nux-v се владее повече. Също така, пациентите Nux-v не се оплакват толкова силно от болките си.
Sep може понякога да изглежда подобно на Hep, особено с желанието си да убие децата си. Все пак Sep не е толкова нервна. Умът L е по-притъпен. Sep представлява състояние на мат (от играта на шахмат) – уравновесяване на противостоящите сили. Hep представлява неуравновесеност – “пламъче на свещ”.