Профилактика и терапия с водорасли

Какво би било да съществува съвършената храна? Да осигурява балансирано хранене, да повишава енергията и издръжливостта, да прояснява съзнанието, да подобрява способността за справяне със стреса, да повишава трудоспособността и да поддържа доброто самочувствие? При това да може да се произвежда в такова изобилие, че да задоволи цялото човечество и да ликвидира глада в света? Да подобри качеството на живота и в същото време да бъде екологично чиста? Невъзможно ли ви изглежда?

Алгите (към които спадат и микроводораслите АФА и Спирулина) осигуряват 90% от кислорода на Земята и потенциално 80% от храната. Те са в самото начало на хранителната верига и затова са изключително чиста храна. С тях от хилядолетия китайските лечители компенсират липсата на витамини. Все повече хора са убедени в ползата от тази хранителна добавка, която може без никакъв риск да се използва от всички – в това число деца и бременни жени.

Алгопрофилактиката и алготерапията са важни раздели от природолечението, които отговарят на основното изискване в медицината – преди всичко да не се вреди. За приложението им няма противопоказания и възрастови ограничения. Приемането на алги не е свързано с никакви странични или токсични ефекти. Възможно е няколко дни след започване на алготерапия да се появят симптоми на лечебна криза като преходно главоболие, разстройство и неразположение, но те не са лош знак – напротив, означават, че е започнало изхвърляне на токсините.

Областите на приложение на алготерапията са многобройни. В някои случаи тя е най-добра алтернатива, която може да спаси живота на пациента. Алгите укрепват клетъчните мембрани, понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват функциите на черния дроб и имунната система, увеличават полезните бактерии в червата, нормализират нивото на кръвната захар и дори могат да предотвратят или поне намалят растежа на тумори. Постигнати са добри резултати при сърдечно-съдови заболявания, анемии, мигрени, алергии, дистрофии, артрити, диспепсии и други стомашно-чревни смущения, хроничен хепатит, лъчева болест, системна кандидоза и много други. Употребата на алги вътрешно и външно води до по-добро зарастване на язви и рани и предпазва от слънчево изгаряне. С помощта на алгите хора с хемороиди, разширени вени, запек, главоболие, затруднения с отделянето и дишането са получили съществени подобрения.

Основните предимства на алгите като съвършена храна за човека:

  1. Осигуряват всички необходими съставки за едно балансирано хранене, за повишаване на енергията и издръжливостта на организма, за проясняване на съзнанието, за повишаване на трудоспособността и поддържане на доброто самочувствие.
  2. Не съдържат никакви отпадъчни или токсични вещества, които да се натрупват в организма – напротив, консумацията им помага за изхвърляне на токсините от организма.
  3. Не натоварват организма при усвояването им, затова са идеална храна за всички, в това число и хора с намалена жизненост.
  4. Екологично чисти са и растат в диво състояние, подложени на естествения отбор в продължение на хилядолетия.
  5. Съществуват в достатъчно количество, така че могат да задоволят нуждите на цялото човечество.

Може да звучи невероятно, но всичко това е вярно. Алгите съществуват от три и половина милиарди години, въпреки че повечето от нас още не са ги опитвали. Тези удивителни примитивни същества съставят две трети от земната биомаса. Науката алгология ги класифицира в над 30000 вида. Микроалгите се наричат също фитопланктон и са в основата на хранителна верига, която поддържа всички по-висши форми живот. Тези растения се съдържат във всяка капка вода и всяка бучка плодородна почва, и преобразуват минерали, газове и слънчева светлина от околната среда в ценна храна. “Малките зелени машини” произвеждат 90% от кислорода на Земята и поглъщат 450 милиарда тона въглероден двуокис, като така се борят с парниковия ефект и ни осигуряват въздуха, който дишаме.

Възможностите на алгите не се изчерпват само с храненето на човека. Те се използват за добавки към храната на животни, за пречистване на водата и въздуха, за наторяване, а също и за специални промишлени цели. Спирулината се предлага като храна за риби и птици. В общността Финдхорн, Северна Шотландия, работи “Биологичната машина”, която с помощта на алги пречиства битовите отпадъци и водата. Не е далеч денят, когато навсякъде ще се срещат езера за оползотворяване на отпадъци и отглеждане на храна едновременно.

Алгите са “зеленият планетарен гений” на Майката Земя. Те обменят информация чрез репликони – къси вериги от РНК, които се пренасят по вода и въздух. За разлика от човешкия мозък, при алгите обмяната на информация не е ограничена от черепната кутия. Те могат да се оприличат на “глобален мозък”, който е имал пространствената свобода на цялата планета и време за “мислене” хиляди пъти по вече в сравнение с времето, през което човешката цивилизация е съществувала. Дори ако човечеството изчезне като вид, алгите като много по-приспособими и жизнеспособни от нас самите не само ще оцелеят, но и ще станат основа за развитие на нов живот.

Изсушените алги съдържат 55-62% протеини – пет пъти повече от пържолата и два пъти повече от соята. При това всички незаменими и заменими аминокиселини са в оптимално съотношение, осигуряващо изграждането на кожа, кости, мускули, сухожилия, лигавици и органи (включително и мозъка), очи, зъби, нокти и коса.

Микроалгите са богати на пептиди и нуклеинови киселини (17 пъти повече отколкото в рибата, известна досега като “най-добрата храна за мозъка”). Пептидите участват в синтеза на хормони и невропептиди – къси вериги от аминокиселини, които пренасят емоциите. За пръв път невропептиди, свързани с настроението, бяха открити в морфина, кодеина, хероина и кокаина. По-късно се разбра, че и в организма се синтезират вещества (такива като бета-ендорфин), които водят до повишаване на настроението, но без странични ефекти. Приемането на алги улеснява изграждането на собствени невропептиди и води до повишаване на настроението и по-добро самочувствие – като че ли слънчевата светлина, събрана в тях при фотосинтезата, се разлива в телата ни и ги прави по-светли и чисти. А нуклеиновите киселини са необходими за синтез на ДНК и РНК – носителите на генетичната информация, които според една съвременна хипотеза с течение на времето се изхабяват и причиняват стареенето на организма.

Ето още едно предимство на алгите – техните въглехидрати са под форма на гликоген, т. е. готови за непосредствена употреба. При другите храни въглехидратите са под формата на скорбяла и преобразуването им в гликоген изразходва ензимна енергия.

Алгите съдържат изобилие от витамини и провитамини. Те са най-пълноценният източник на задължителния за изграждането на кръвните клетки и нервната система вит. В12 (седем пъти по-богати на В12 в сравнение с черния дроб! ). Само един Грам алги АФА осигурява с една трета повече от препоръчваната дневна доза.

В алгите се съдържат разнообразни минерали, които са важни за работата на ензимите – бор, молибден, никел, хром, кобалт, мед, селен, флуор, магнезий, титан, цинк и др. В органична форма те са много по-лесно усвоими за организма, тук качеството е по-важно от количеството.

Хлорофилът в алгите е 3 пъти повече, отколкото в люцерната и 4 пъти повече, отколкото в най-полезните житни храни. Той стимулира растежа, метаболизма и дишането, участва в кръвотворенето, улеснява усвояването на хранителните вещества, укрепва имунната система и подобрява заздравяването на рани и ударени места. Също така хлорофилът подобрява дъха от устата и мириса на другите секреции.

Три вида микроалги – спирулината, дивите синьозелени алги AFA от езерото Кламат и хлорелата (зелени алги) – привличат вниманието на нутриционистите като идеална храна за човека, съдържаща всичко необходимо за поддържането на отлично здраве.

Хлорелата е най-младото водорасло, появило се милиард години след синьозелените водорасли. През двете световни войни беше използвано в Германия като военновременна храна. Докато синьозелените водорасли имат нежни клетъчни мембрани, тази на хлорелата е твърда, което затруднява усвояването й. Този недостатък се превърна в предимство, когато се намери начин за разрушаване на клетъчната стена. Хлорелата притежава следните уникални свойства: справя се със запека, като стимулира перисталтиката и улеснява растежа на полезни чревни бактерии; очиства червата от замърсявания, включително от тежки метали, като се свързва с тях и ги изхвърля от тялото; клетъчните стени на хлорелата стимулират производството на интерферон, който е първата защитна линия на организма.

Спирулината е най-известна. Тя е едно от най-старите растения на планетата, класифициращо се едновременно и като цианобактерия. Нутриционистите твърдят, че тя е може би най-ефективната, най-богата на ценни вещества и най-балансирана храна на планетата. Протеините й са 95% усвоими и доставят на организма всички незаменими аминокиселини в подходящи пропорции. Тя съдържа и незаменими мастни киселини, гликолипиди и сулфолипиди, почти всички витамини, над 2000 ензима, пълен спектър минерали в органична лесноусвоима форма и големи количества фикоцианини, които са мощни имуностимуланти и действат антиканцерогенно. Спирулината е на второ място след майчиното мляко по концентрация на гама-линоленова киселина (GLA) и затова е наричана “майчиното мляко” на планетата. Съдържа 0.5% гликоген, (складирана енергия под форма, леснодостъпна за организма) и 9% рамноза (захар, участваща в преноса на хранителни вещества от кръвта в мозъка). Клетъчната й стена е изградена не от целулоза, а от мукополизахариди и е лесно смилаем източник на материали за синтеза на гликопротеини, изграждащи клетъчните мембрани.

Тъй като спирулината расте при много горещ климат, тя абсорбира големи количества слънчеви фотони и затова доставя жизнена енергия с общо въздействие върху целия организъм. Има доказано профилактично и лечебно действие при хипогликемия, диабет, синдром на хронична умора, анемия, язви, хепатит, белтъчна недостатъчност (“скрито” гладуване) и др. Тя е много ценна градивна храна при бременност. Укрепва имунната система и неутрализира пораженията от действието на свободните радикали. В Харвардския медицински институт е установен силния й антиканцерогенен ефект. Съобщават се и много добри лечебни резултати при деца от Чернобил. НАСА използва спирулина за американската космическа програма. В доклад на Националния раков институт на САЩ се съобщава за вещества, съдържащи се в синьозелените водорасли, които убиват вируса на СПИН.

Синьозелените алги AFA се приемат за най-добрите измежду най-добрите суперхрана. Липсата на формална организация сочи, че те са по-древна фотосинтезираща форма на живот в сравнение със спирулината. АФА растат в диво състояние в едно чудесно езеро в Орегон, САЩ. Горното Кламатско езеро е най-големият производител на биомаса в света. Дълго 30 мили и 5 мили широко, това езеро е най-големият източник на хранителни вещества от дивата природа. Реките и потоците, които се вливат в него, постоянно обновяват хранителната база за растенията, нанасяйки богата на минерали вулканична почва от околните планини. Водораслите му са достатъчни да осигурят на всичките 5 милиарда жители на Земята по 1 грам на ден за следващите хиляда години.

Благотворните въздействия на водораслите АФА са най-различни и се потвърждават от много хора, които ги консумират редовно – от общо тонизиране до укрепване на имунната система и даже излекуване на алергии, язви и диабет. Много хомеопати са убедени в положителните ефекти от тези водорасли, защото приемането  им води до подобрение при пациенти на хомеопатично лечение. Въпреки правилно предписаните лекарства, преди това телата им нямали нужния хранителен баланс за да се стигне до излекуване. Когато те включили в храненето си алги, лекарствата започнали да действат така както трябва. За разлика от другите хранителни добавки, които просто компенсират отделни липси, тези водорасли подобряват функциите на организма като цяло и така се стига до по-пълно усвояване на витамините и минералите от другите храни.

Алгите помагат и за лекуване на хронична кандидоза на храносмилателната система. Осигурявайки подходящи условия за развитието на полезни бактерии в червата, те побеждават кандидите, които иначе могат да останат в храносмилателната система с години.

Освен че осигуряват наведнъж хранителни съставки, които липсват при някои хора (витамини В, цинк, магнезий, желязо, есенциални мастни киселини и др.), водораслите спомагат за по-ефективното пренасяне на кислород и хранителни вещества към органите и клетките и за изхвърлянето на тежките метали и токсините от тялото.

Д-р Гейбриъл Казънс, американски нутриционист, вижда най-голямата ценност на AFA в благотворните им ефекти върху хипофизата, епифизата и хипоталамуса и върху функциите и енергетиката на мозъка като цяло.

Като една от най-концентрираните храни на планетата, доставяща огромни количества енергия за ума и нервната система, AFA е истински елексир за мозъчно-умствения комплекс. Хората, които я приемат, изпитват чувство на цялостно благополучие и центрираност. Те се чувстват по-будни и умствено по-силни. Способността им за учене, творчество и решаване на проблеми нараства, а паметта им се подобрява. При медитация AFA усилва синхронизацията на ума и спомага за по-лесна релаксация и навлизане в алфа-ниво.

Хранителните профили на АФА и Спирулина са близки. И в двете има всичко необходимо за нуждите на човешкия организъм. Спирулината е по-богата на гама-линоленова киселина, фикотин, белтък и бета -каротиноиди, а AFA е по-богата на невропептидни прекурсори. И двете са източник на лесноусвоим витамин В12, но AFA е 7 пъти по-богата на витамин В12 (един грам осигурява средната дневна нужда). Спирулината и AFA са древно чудесно съчетание от храни с висока жизнена сила и мощно оздравително и подмладяващо въздействие върху тялото, ума и духа на човека. Те са пълноценни храни и съдържат всичко необходимо за поддържане на живота – протеини, въглехидрати, незаменими мастни киселини, витамини, минерали, антиоксиданти и др., включително най-много хлорофил от всички растения на планетата.

Всъщност микроалгите са толкова богати на жизненоважни хранителни вещества, че освен като храни са ценни и като лекарства. Те понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват функциите на черния дроб и имунната система, увеличават полезните бактерии в червата, нормализират нивото на кръвната захар при диабет и хипогликемия и дори могат да предотвратят или поне намаляват растежа на ракови образувания. Съобщават се добри резултати при голям брой проблеми – от хронични сърдечно-съдови заболявания до мигрена. Най-често се съобщава за бързо облекчение при алергии, намаляване на артритни болки, по-добро зарастване на язви и рани, повишаване на хемоглобина. С помощта на алгите хора с хемороиди, разширени вени, запек, главоболие, затруднения с отделянето и дишането са получили съществени подобрения.

Ако се чувствате уморени и неработоспособни, с лош вкус в устата, главоболие или тежест под лъжичката, ако паметта ви изневерява и умът ви не е така ясен, сигурно сте “задръстени” от токсини. Това са отпадъците, които се натрупват в организма от храната, която ядем, от водата, която пием и от въздуха, който дишаме.
Повечето програми за изчистване на токсините не са лесни за изпълнение и отнемат много време. Ето защо ви предлагаме един резултатен по-лесен начин, при който е достатъчно просто да не преяждате, да спрете алкохола и цигарите и да включите в храненето синьозелени водорасли. Те спомагат за пречистване на отложените токсини, масти и слуз, осигуряват всички необходими аминокиселини, витамини и минерали и укрепват имунната система. Употребата им е напълно безопасна за всички хора. Особено се препоръчват през зимата, при подрастващи, бременни жени и кърмачки, при хора, които се трудят в условията на висок стрес и при хронично болни или възстановяващи се след по-продължителна болест.

Водораслите не обещават чудодейно излекуване – те са просто суперпълноценна храна. А много съвременни хора страдат от “скрито недохранване” (недостиг на необходими за живота съставки в храненето). Казано накратко, синьозелените водорасли са компенсацията ни за това, че живеем в задъхания и екологично нездравословен 21 век.

Водораслото AFA е:
– най-богатият известен източник на бета-каротин
– най-богатият известен източник на хлорофил
– най-богатият известен източник на усвоимо желязо
– най-богатият известен източник на антиоксиданти
– най-богатият известен източник на протеини
– най-богатият известен източник на витамин В12
– почти без холестерол
– изключително нискокалорично (4.2 кал./грам)
– с ниско съдържание на натрий
– почти 100% усвоимо
– без каквито и да било отрови или химикали
– източник на всички основни аминокиселини
– богато на витамини и минерали

Добивът на водорасли не нанася никакви екологични вреди – те се самовъзстановяват буквално за дни, тъй като водите, в които те живеят, съдържат неограничени запаси от хранителните вещества, необходими за растежа им. Според специалистите езерото Кламат може да осигурява по един грам AFA дневно на всеки земен жител още поне хиляда години.

Този изключителен растителен организъм се среща в промишлени количества само на едно място в света – сладководното езеро Горен Кламат в Орегон, Северна Америка. Езерото се намира недалече от високия 4317 м. връх Шаста – един от най-високите в Северна Америка и енергиен център от планетен мащаб. Това езеро е екологично чист, красив и девствен сладководен басейн с площ около 220 км2, разположен между вулканични планини, простиращи се на територия от 6000 км2. Седемнадесет чисти реки и потоци, извиращи от тези планини, годишно внасят с водите си в него 50 хиляди тона богата на минерали утайка. Това прави езерото един от най-наситените хранителни източници на планетата, а водораслите му – несравнима храна.

Нашият организъм е устроен така, че минералите могат да бъдат усвоявани дори при липса на витамини, обаче липсата на минерали прави витамините безполезни. Наличието или липсата на основните минерали може буквално да бъде границата между младежкото здраве и сериозната болест.

Протеините (белтъците) са изградени от 22 различни вида аминокиселини (градивните частици на нашето тяло). 8 от тях са незаменими и трябва да се внасят с храната. Иначе здраве не може да се поддържа – получава се т. нар. “скрито” гладуване. При него въпреки достатъчното по количество хранене, което даже може да доведе до затлъстяване, в организма не постъпват някои необходими вещества (впрочем това важи не само за аминокиселините). Затова клетките започват да се “самоизяждат” – това води до преждевременно стареене, болести, влошаване на паметта и пъргавината на мозъка, намаляване на интелектуалното ниво или депресия.

Водораслото съдържа повече протеини от всяка друга храна (растителна или животинска) и всичките 8 незаменими аминокиселини – затова е пълноценна протеинова храна. Уникалното при него е, че аминокиселинният му профил е сходен с този на човешкото тяло и затова то е идеална природна храна.

Хлорофилът по молекулярна структура е почти еднакъв с хемоглобина в човешките еритроцити, който пренася кислорода в организма. При усвояването на храната кислородът е елемент от първостепенна важност, а хлорофилът е основно средство за увеличаване на кислорода в организма. Хлорофилът е жизненоважен за пълното усвояване на аминокиселините. Синьозеленото водорасло е най-добрият източник на хлорофил в света.

Бета-каротинът е ценен естествен водноразтворим пигмент, от който в тялото ни се синтезира витамин А. По-добре е вместо витамин А в организма да се внася бета-каротин, тъй като така няма опасност от хипервитаминоза. AFA съдържа изключително много бета-каротин. Всички международни проучвания са недвусмислени – при хората, чиято храна съдържа повече бета-каротин, ракът на белите дробове, стомаха, дебелото черво, пикочния мехур, матката, яйчниците и кожата се среща по-малко.

Разбира се, трябва да изпитате лично ефекта на синьозелените водорасли, за да се убедите. Сигурно ще се почувствате по-жизнени от всякога. Всеки човек е това, с което се храни. Тогава защо да не ядем най-естествената и ценна органична храна на света? Здравето е основата, върху която градим живота си и най-големият подарък, който можем да направим на приятелите и семейството си.