Аспектите на Хирон

 ХИРОН е планета или комета с уникална и нестабилна орбита. Кръстена е на кентавъра Хирон от гръцката митология, който е бил лечител и учител, но и който, по ирония на съдбата, не можел да се излекува сам. В хороскопа Хирон символизира “наранен лечител”. Той представлява нашите най-дълбоки рани, както и нашите усилия те да бъдат излекувани.

Символът на Хирон напомня на ключ и се състои от \‘О\’ и \‘К\’, взети от \‘Обектът Ковал\’. Така първоначално е бил наречен Хирон, на името на откривателя си Чарлз Ковал през 1977 г.

В личния ни хороскоп Хирон показва къде имаме лечебни сили, резултат от нашите собствени, дълбоки, душевни рани. Ние можем да бъдем възнаградени в огромна степен в тези сфери на живота ни. Хирон, като наранен лечител, показва област от нашия живот и част от нашата психика, в която ни липсва самочувствие или дори себеуважение и сме склонни да се подценяваме. Това тряба първо да се осъзнае, след което да се научим как да преодоляваме такива саморазрушителни мисли и  чувства.  Когато раните са твърде дълбоки и ние работим усърдно да се излекуваме, то лечителските ни способности се развиват и укрепват.

Аспекти на Хирон:

 

Хирон в хороскопа представлява нашите “най-дълбоки рани”. Той посочва област от нашия живот и част от нашата психика, в която ни липсва самочувствие или дори себеуважение и в резултат на това с готовност се самоощетяваме. Склонни сме да даваме и да даваме, и да даваме  в тези области на живота, докато не се научим да изграждаме нашата увереност. Хирон представлява несигурност, вина и до известна степен раболепие.  Ние изпитваме непрестанна нужда да блуждаем  в конкретната област от живота, докато не научим, че самоцелното себедоказване е безмислено.  В действителност, това може да ни доведе до това да се чувстваме още по-неефективни.
При напрегнат аспект Хирон-Слънце, ние сме склонни да се чувстваме неефективни, когато  изразяваме своята креативност. Особено на по-ранна възраст е явна срамежливостта и нежеланието да си в светлината на прожекторите. Такива деца ще скриват своите училищни работи, като рисунки, например. Често те са възприемани за \‘средна ръка\’ и творческите им пориви са задушени в детска възраст. Хората с тези аспекти често се притесняват излишно за своето представяне, както и се чувстват опустошени, когато са критикувани. Всъщност тe са много добри в това да подпомогнат другите да повишат самочувствието си, но пропускат да направят това и за себе си. Това е мястото, където Хирон  се изявава като “учител”. Хората със силен Хирон често са много добри в това да вдъхновяват другите чрез жизнерадостни разговори, в които предлагат много приятелски и искрени съвети, и т.н. Но на самите себе си им е трудно да си помогнат и самоизцелят.
При силен аспект Хирон-Луна, хората са неспособни да изразят собствените си емоционални нужди. Налице е тенденция да се драматизират емоциите. Според полoжението на Луната това може да бъде само вътрешно или да е видно и за околните. Майки с такъв аспект често се чувстват виновни, че не правят достатъчно за децата си. Също така аспекта може да се прояви в спонтанно изливане на чувства, след което те чувстват вина и неудобство от проявата. В резултат се опитват да избегват повторно повдигане на темата.
Хора със силен аспект Хирон-Меркурий рядко се чувстват удовлетворени от начина, по който общуват или от това, което споделят. \‘Да изразя себе си, или да не изразя себе си\’ – това е въпросът за хора с Хирон-Меркурий. Те могат да \‘пилят на главата\’ на някой цял ден, а по-късно да се почувстват виновни за това и да млъкнат, затворяйки се в себе си. Те могат да се връщат многократно към разговорите си с другите и да се самообвиняват за това, което са казали или обратното – че нещо не са казали.
Силен аспект на Хирос-Венера очертава тенденция да се раздаваш многократно за близки хора и за личния си партньор, както и непрекъснат страх да не си отхвърлен от него. Без значение колко много тези хора правят за партньора си, те все имат чувството, че то не е достатъчно. Ранните преживявания на отхвърляне или други проблемни взаимоотношения помагат на тези хора да научат отрано огромната стойност на любовта и взаимоотношенията, и като резултат това може лесно да ги изгради като бъдещи мъдри съветници в областта на човешките взаимоотношения. Прилагането на този придобита мъдрост и в личен план е предизвикателство, тъй като хората с аспект Хирон-Венера трябва първо да излекуват собствените си дълбоки страхове, че не са “достатъчно добри”. Те трябва да се научат да се обичат. Те могат също така да бъдат привлечени към партньори, които се нуждаят от помощ.
\‘Какво желая аз\’ и \‘отстояване на своето\’ е основното предизвикателство за хората със силен аспект Хирон-Марс. Те могат да се окажат в положение на извиняващи се след изблик на гняв, на собствена воля или декларирано желание – често срамуващи се от случилото се. Марс може да се прояви под формата на изблици от емоции, поради липсата на разбиране на личните им нужди или липсата на желание и готовност да бъдат удовлетворени тези нужди. Основното предизвикателство за хората с аспект Хирон-Марс е да се научат да приемат своите собствени желания и чувство на гняв за нормални, така че когато те ги изявават, да ги изразят естествено и с увереност.

“, “fulltext “: ” “, “state “:1, “catid “: “9 “, “created “: “2015-11-10 06:25:22 “, “created_by “: “153 “, “created_by_alias “: ” “, “modified “: “2015-11-10 06:25:22 “, “modified_by “:null, “checked_out “:null, “checked_out_time “:null, “publish_up “: “2015-11-10 06:25:22 “, “publish_down “: “0000-00-00 00:00:00 “, “images “: “{“image_intro”:””,”float_intro”:””,”image_intro_alt”:””,”image_intro_caption”:””,”image_fulltext”:””,”float_fulltext”:””,”image_fulltext_alt”:””,”image_fulltext_caption”:””} “, “urls “: “{“urla”:false,”urlatext”:””,”targeta”:””,”urlb”:false,”urlbtext”:””,”targetb”:””,”urlc”:false,”urlctext”:””,”targetc”:””} “, “attribs “: “{“show_title”:””,”link_titles”:””,”show_tags”:””,”show_intro”:””,”info_block_position”:””,”show_category”:””,”link_category”:””,”show_parent_category”:””,”link_parent_category”:””,”show_author”:””,”link_author”:””,”show_create_date”:””,”show_modify_date”:””,”show_publish_date”:””,”show_item_navigation”:””,”show_icons”:””,”show_print_icon”:””,”show_email_icon”:””,”show_vote”:””,”show_hits”:””,”show_noauth”:””,”urls_position”:””,”alternative_readmore”:””,”article_layout”:””,”show_publishing_options”:””,”show_article_options”:””,”show_urls_images_backend”:””,”show_urls_images_frontend”:””} “, “version “:1, “ordering “:null, “metakey “: ” “, “metadesc “: ” “, “access “: “1 “, “hits “:null, “metadata “: “{“robots”:””,”author”:””,”rights”:””,”xreference”:””} “, “featured “: “0 “, “language “: “* “, “xreference “: ” “}’, 0);