Слънце опозиция Марс в синастрията: нож в сърцето

„Сексът е страхотен, но толкова ме ядосва, че ми иде да го убия!“

Слънце опозиция Марс синастрияВ синастрията Слънцето срещу Марс означава силно сексуално привличане, особено в началото на отношенията. С времето обаче започват спорове, конфликти, сблъсъци на егото, съперничество и борба за власт, които много пречат на хармонията. Всеки партньор се опитва да доминира над другия и да \„спечели\“ по някакъв начин. И двамата често чувстват нужда да се бранят един от друг, което убива привличането.

След като преспят няколко пъти и първоначалните страсти поотминат, започват и сексуални проблеми: когато единият партньор иска физическа близост, другият не е в настроение. В отношенията няма синхрон – когато единият предпочита да свърши нещо свое, другият се нуждае от внимание. Двамата имат твърде различни възгледи, желания и нужди, свързани със секса, и понеже им е трудно да ги изразят по подходящ начин, се получава разминаване. И двамата партньори чувстват, че не могат да обяснят точно какво искат, когато воюват помежду си или изразяват сексуалните си нужди. Двойката трябва да работи усилено, за да намери баланс така, че да се удовлетворят нуждите и на двамата. Те се нуждаят от много комуникация около сексуалния си живот, и то по начин, който не кара другия да заеме отбранителна позиция.

Тази връзката е прекалено сложна. Слънцето е осъзнато и защитава честта си, докато Марс действа, тласкан от нагона, без да му пука за последствията. Двамата се привличат като двата полюса на магнит и не могат да спрат да мислят един за друг. Страстният, животински секс е значителен плюс в тази връзка, но след като двойката се установи, противоположните им възгледи влошават отношенията. Тъй като и двамата продължават да се борят за власт, в крайна сметка губят един друг в процеса.

Слънце опозиция Марс синастрияСлънцето и Марс са мъжки планети, които имат потребност да водят. Всеки иска той да решава всичко и това кара другия да се чувства задушен и необичан. Когато между тези партньори започне конфликт, той става все по-голям и по-голям. В такава връзка и двамата изпитват нужда да крият тайните си, за да се предпазят от нараняване. Това недоверие прави разбиването на бариерите и свързването почти невъзможно. Марс често проявява волята си по най-неочаквани начини, което дразни Слънцето. Ако конфликтите останат нерешени, недоразуменията продължават да се трупат, завършвайки с провал на връзката.

Опозицията Слънце-Марс превръща тази връзка в бойно поле, където конфликтите са неизбежни и много чести, защото и двамата изпитват нужда да доминират над другия. Поради противоположните си вкусове те се нараняват един друг на всяка крачка, а постоянната борба за власт оставя и двете страни без нищо, въпреки че силната сексуална химия прави скъсването почти невъзможно. Слънцето се ядосва от начина, по който Марс се справя с нещата. Това принуждава Марс да се отдръпне в черупката си и да брани всяко свое решение. А пресметливият подход към всяко решение на Слънцето може да го направи скучно за Марс, който иска да живее на ръба. Слънцето е прекалено предвидимо за Марс, и дори когато то се опитва да направи нещо специално за партньора си, той не се впечатлява, дори от най-сърдечните прояви на любов.

Без значение какъв е аспектът между Слънцето и Марс, връзката е много стимулираща, динамична, интензивна и страстна, но сама по себе си не създава романтичното вълнение, присъщо на аспектите с Луната, Венера или Нептун. При опозиция Слънце-Марс между двамата определено хвърчат искри, но това, което е започнало като сексуално и физическо привличане, с времето може да се изроди до постоянни спорове и вечни дрязги помежду им. Между партньорите има конкуренция, която трябва да бъде насочвана правилно. Те се предизвикват един друг непрестанно, като границата между здравословното стимулиране и дразненето, водещо до пълно изтощение, може да бъде много тънка.

Този интераспект прави брака много труден, изпълнен със спорове, кавги и дори побоища (ако се стигне до брак изобщо). Слънцето е прекалено самоуверено и доминиращо, а Марс – отбранителен и постоянно готов за битки. Или пък егото на Марс е склонно да доминира и изисква от Слънцето да отстъпва и да му се подчинява. Марс е уверен, че може да прави нещата по-добре Слънцето, а то на свой ред настоява нещата да се правят така, както то иска. Тенденцията да се прекъсват, да спорят помежду си, да влизат в конфликти и да се дразнят от естествените ритми и маниери на другия е много голяма. Двамата постоянно се настъпват по мазолите, защото циклите им на дейност не са синхронизирани, и губят времето си, като се занимават с делата на другия и се опитват да му се налагат. В секса липсва нежност и той по-скоро е проява на желанието да се справят с предизвикателството и да се докажат пред другия, отколкото израз на любов.

Слънцето символизира нашата идентичност. Неговото разположение показва области, в които трябва да бъдем независими, да реализираме своя потенциал, да се разграничаваме от другите и да блестим. Марс символизира действието, необходимостта да получим това, което искаме, като воюваме и преодоляваме препятствия, и нашата движеща сила, която включва сексуално желание, инициатива, смелост, чувственост и воля. Марс срещу Слънцето в синастрията кара партньорите да се конкурират помежду си като всеки отстоява своята независимост, прави нещата по свой начин и се опитва \„да победи\“ и да се налага над другия, в това число и в секса. Тази нагласа води до конфликти, свързани с постоянно боричкане за надмощие. Сексуалното привличане е много силно, страстно, грубо и дори брутално, но в него липсва истинска любов и нежност. Сексът не е толкова израз на любов, колкото схватка, в която всеки се бори да надвие другия и да му докаже кой е по-добър. Победителят взема всичко, а победеният си ближе раните – до следващия път. С времето това травматизира партньорите и ги настройва враждебно един към друг.

Аспектите с Марс са нож с две остриета, тъй като тази червена, огнена планета е символ на мъжка енергия, войнственост, безцеремонност, грубост, животински секс и низши първични инстинкти. Връзката Слънце-Марс по принцип е стимулираща и активираща, защото Марс кара Слънцето да поема повече инициатива и да действа. Това, че между двамата има състезателен дух, не е лошо, ако не се прекалява и ако партньорите се опитват да бъдат тактични и да се подкрепят. Уви, в повечето случаи агресивността, заядливостта и свадливостта им с течение на времето разрушава връзката. Слънцето не може да приеме грубостта, с която Марс го лашка насам-натам, без да се съобразява с него, а Марс не може да се спре и да сдържа своята агресивна природа. Това е все едно да наливаш бензин в огъня!

За да изгради здрава основа за връзката си, тази двойка трябва да се справя с много трудности – всъщност, проблемите са на всяка крачка. По-млади хора, които все още не са открили своите личностни недостатъци и не са се научили да мислят за последствията от действията си, лесно се втурват един към друг, примамени от сексуалното привличане, и не след дълго се нараняват жестоко взаимно. Но когато такава връзка започват двама зрели индивида, те трябва да се опитват да контролират инстинктите си, да разбират чувствата на партньора си и да си предоставят пространството, от което се нуждаят, ако изобщо искат да получат шанс да са щастливи заедно. За да просъществува такава връзка, е важно да има добро общуване. Ако партньорите съумеят да се отворят един към друг, да си дават пространство и да се подкрепят, вместо да се конкурират, те може и да развият добра връзка, в която никой не властва над другия. Ако Марс се съобразява със Слънцето и внимава да не го наранява, той може да извади Слънцето от черупката му и да го подтикне да поема повече инициатива в живота. Ако конкуренцията помежду им е здравословна, двамата партньори могат да се съсредоточат върху кариерата си и да напреднат в живота. Не е невъзможно, но…