РАДИАЦИЯТА: Проблеми и решения

“Разрушителната сила на радиацията е подобна на тази при други тежки поражения като автомобилна катастрофа или прострелване с куршум. Разликата между куршума и рентгеновите лъчи е главно в размера и броя на частиците. Куршумът унищожава тъкани и органи, а радиацията поразява безброй атоми и молекули и уврежда здравето на най-дълбоко ниво вътре във всички клетки.”

Needleman и Landrigan, „Отглеждане на
деца, свободни от токсичност”, 1994 г.

,

Даже и най-слабата радиация е вредна за нашето здраве. Не съществува “безопасна” доза, защото радиацията се натрупва. Продължителното слабо облъчване от натрупаните в тялото радиоактивни вещества предизвиква образуване на много свободни радикали, които водят до ужасни поражения – мутации, отслабен имунитет, стареене, дегенерация и рак.

При авариите с АЕЦ се изпускат радиоактивни частици с различно дълъг живот. Радиоактивният йод-131 е опасен за здравето 160 дни, стронций-90 – 560 години, а цезий-137 – 600 години.

Източниците на радиация са многобройни и включват не само големите злополуки в атомни електроцентрали, но и радиоактивни частици от атомни опити, злополуки в центрове за стерилизиране на храни, прикрити случаи на по-малко радиоактивно изтичане от атомни съоръжения, аварии с атомни подводници и какво ли още не.

Радон: това е радиоактивен газ, който се отделя от строителни материали (бетон, гипс, тухли) и се трупа в непроветрени помещения. При вдишване причинява основно рак на белите дробове. Затова проветрявайте!

Тютюнопушене: Пушещите по една кутия цигари на ден се излагат на радиация, равностойна на 300 рентгенови снимки на белите дробове годишно.

Летенето със самолет на голяма височина също е източник на радиация, съпоставим с рентгеновите снимки, и колкото по-често се предприема, толкова по-вредно е за здравето (пилоти, стюардеси).

Прилагането на Рентгенови лъчи в медицината също застрашава здравето. Вероятно рентгеновите снимки предизвикват ежегодно повече от 45 000 случая на фатално разболяване от рак само в САЩ. Децата на тези жени, на които са правени рентгенови снимки по време на бременността, боледуват два пъти повече от левкемия (рак на кръвта), а при „снимане” през първите три месеца от бременността – до 12 пъти по-често!

Най-уязвими от радиация са зародишите, бебетата, децата, хората с увредено здраве и старите хора.

Когато в зародиша и бебето попадне стронций-90, той се натрупва в костния мозък и уврежда стволовите клетки. Разпадният му продукт витрий-90 уврежда тимуса. Всичко това води до съсипване на и без това незрялата детска имунна система.

В щитовидната жлеза на зародиша се натрупва стократно повече Йод-131, отколкото при възрастните. Това води до нейното увреждане и спъва растежа и умственото развитие на бебетата и децата.

Скоро след достигането на радиационния облак от Чернобил до САЩ (през юни-юли 1986 г.) смъртността при бебетата нараства с 54%. Раждаемостта през юли и август намалява с 8.3%. Увеличават се спонтанните аборти и мъртвородените бебета.

При старите хора имунната система много често е отслабена поради натрупване на радиация, на която са били подложени през целия им живот.

Но дори ако сме здрави, пак трябва да сведем до минимум въздействието на радиацията. Това става най-добре чрез прием на специални храни и добавки.

Принципи на предпазване от радиация:

Избирателно усвояване: ако приемаме достатъчно нормален йод и калций, вероятността да поемем радиоактивните йод-131 и стронций-90 намалява. Най-богати на йод са морските кафяви водорасли, листата от ряпа, дивият чесън и лук, поречът, тиквата, листата от синап, аспержите, цитрусовите плодове, къдравото зеле, спанакът, динята и ананасите. По-високите дози йод на таблетки стимулират щитовидната жлеза прекалено много, докато йодът от водорасли е органичен и се понася по-добре. Ако се лекувате от заболявания на щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система, трябва да се консултирате с лекар, преди да добавите към диетата си таблетки йод или по-големи количества морски водорасли. Внимавайте с прясното мляко – то е главният източник на стронций-90 и един от основните източници на йод-131 за човека.

Хелатиране: процес, при който някои храни свързват радиоактивните вещества и ги изхвърлят от тялото. В това отношение отново най-добри са водораслите. Кафявите водорасли се свързват най-добре със стронция, червените – с плутония, а зелените – с цезия. Микроводораслите АФА и спирулина също са едни от най-мощните суперхрани, които чистят от радиацията.

Антиоксиданти: те неутрализират получените при излагането на радиация свободни радикали. Свободните радикали са агресивни химични съединения, които увреждат клетките и водят до остаряване, влошаване на функциите и рак.

Алкална защита: определени храни и билки алкализират тялото, правят го по-устойчиво на радиация и го защитават от негативните й ефекти. Ефикасно помагат срещу радиацията храни като ябълки, соя, боб и леща, зърнени храни, сурови плодове и зеленчуци, особено съдържащи сяра (броколи, зеле, цветно зеле и репички), слънчогледово семе, пчелен прашец, хлорофил, цвекло, водорасли АФА, спирулина и дуналиела, бирена мая, сибирски женшен и ехинацея.

Диетата ни трябва да е богата на водорасли (зелени, червени и кафяви морски, АФА, спирулина, дуналиела, келп и др.), с достатъчно растителни влакна, с по-малко наситени мазнини. Диетата, състояща се от 80% сурови вегетариански храни, създава леко алкални условия в тялото, които са идеалните за оптимална защита от радиацията. Придържайте се към храните, намиращи се в началото на хранителната верига. Избягвайте месото и млечните продукти, които съдържат големи количества йод-131 и стронций-90.

Не случайно диетата за предпазване от радиация акцентира върху водораслите. Редовното приемане на сравнително малки количества от тях са достатъчни за да ни защитят и подобрят здравето ни.

Какво още: спрете цигарите, живейте по-далеч от АЕЦ и избягвайте ненужните рентгенови процедури.

„Морска енергия” е комбинация от зелени, кафяви и червени морски водорасли плюс микроводорасли АФА. Този продукт съдържа над 70 минерали и микроелементи, от които се нуждаем. Особено е богат на калций, магнезий, йод, витамини, хлорофил, ензими и др. в органична, лесна за усвояване форма. Спомага за алкализиране на организма и заздравяване на костите, и има отлично антиоксидантно действие. 3-6 капсули за възрастни и 1-3 капсули за деца е оптималната профилактична доза. При повишена радиация тези дози може да се удвоят и утроят, но само за 10 дни с цел насищане на щитовидната жлеза с органичен йод.

Водораслите АФА и спирулина са превъзходна суперхрана, която помага и за защита от радиацията. Освен това тези водорасли стимулират производството на стволови клетки, подсилват имунната система и действат като еликсир за мозъка и нервната система. Изключително богати са на хлорофил, който подхранва биополето на всяка клетка от тялото ни. Имат силно антиоксидантно действие и алкализират организма. Може да се съчетават с Морска енергия като пълноценна естествена добавка към храната. Тяхното предимство е в това, че почти не съдържат йод и затова не може да се предозират – колкото повече вземаме, толкова по-добре за здравето ни (особено при боледуване).

Антиоксидантите предпазват от всякакъв тип радиация, а и от свободните радикали, които се образуват вследствие на други причини, например от замърсители във въздуха, водата и храната.

Суперантиокс съдържа богата гама от естествени съставки като пикногенол, гинко билоба, вит.Е, житни кълнове, водорасли, боровинки, зелен чай, силимарин. Всички те са мощни антиоксиданти, които обезвреждат свободните радикали и ни предпазват от остаряване. Суперантиокс е активен и на клетъчно ниво, включително и в клетките на мозъка! В това е голямото му предимство пред обикновените антиоксиданти, които действат предимно в кръвта.

Плодова енергия е несравним антиоксидант, който съчетава в едно хармонично цяло силата на дивите горски плодове от различни континенти. С повече от 10 природни съставки като асаи, маки, къпини, боровинки, малини, облепиха, арония и други, Плодова енергия е невероятно мощен продукт. Може да се взема в големи дози и освен че предпазва от свободните радикали, свързани с радиацията, е много полезна за очите, сърцето и съдовете, мозъка, кръвта и всички клетки на тялото ни. На това отгоре прави кожата по-здрава и красива и помага за избавяне от излишни килограми, особено в комбинация с Морска енергия и шейк Лайтен-ъп на АкваСорс.