Омега-3

Много храни в наши дни са супер калорични, но лишени от редица полезни вещества. И докато през последните десетилетия консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно, ценните Омега-3 почти са изчезнали от менюто ни. Приблизително 80 процента от населението на Америка и Европа не консумира достатъчно Омега-3 мастни киселини. Повечето хора приемат по-малко от 200 мг на ден (едва 10% от необходимото).Тази хранителна липса представлява сериозна здравословна заплаха за нас.
Огромното количество рафинирани и обработени мазнини не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото полезни мастни киселини, които получава. Драстичната промяна в начина на хранене на хората се състои в това, че липсва баланс между омега-3 и омега-6 мазнините. За да сме здрави, съотношението омега-3 към омега-6 трябва да е 1 към 2 до 1 към 4. Уви, сега е то е 1 към 10 до 1 към 30 в полза на Омега-6.
Дефицитът на Омега-3 мастни киселини е една от най-сериозните причини, водещи до смъртоносни заболявания. Според Харвардския университет само в САЩ годишно около 100 000 случая на смърт могат да се избегнат с добавяне на Омега-3 към диетата. Световната здравна организация е обявила Омега-3 мастните киселини за есенциални (жизнено необходими, незаменими за здравето и живота). Те са от изключително значение за доброто състояние на мозъка, сърдечно-съдовата система, мастната обмяна и всички наши клетки. И тъй като не можем сами да ги произвеждаме, единственият начин е да си ги набавяме наготово с храната (също като витамините).
Липсата на Омега-3 води донай-различни сериозни проблеми: аритмия, инфаркт, инсулт, рак, инсулинова резистентост, диабет, астма, артрит, лупус, депресия, нарушена концентрация, болест на Алцхаймер и др. В по-леките случаи човек просто години се мъчи от главоболие, мигрена, безсъние, болки в ставите и мускулите, различни алергични състояния и качване на килограми. И когато е трудно да си обясним тези симптоми, ги наричаме „оправдателно” болести на цивилизацията.

За какво помагат Омега-3?
– Намаляват случаите на внезапна смърт при сърдечна аритмия до невероятните 45% и предпазват сърцето от увреждане
– Снижават високото кръвно налягане като въздействат директно върху простагландините, които регулират налягането в артериите.
– Редуцират опасното и вредно съсирване на кръвта и така не позволяват запушването на съдоветете и образуването на съсиреци.
– Действат срещу хроничното възпаление и сърдечно-съдовите заболявания като произвеждат локални хормони, които потискат възпалението и намаляват пораженията на артериите.
– Подобряват баланса на мазнините в кръвта. Омега-3 намаляват производството на триглицериди в черния дроб и стимулират изгарянето на мазнини. Този двоен ефект може да доведе до намаляването им с близо 40%!
– Омега-3 са храната на мозъка! Те са незаменими за изграждането на клетъчната структура на сивото вещество, очната ретина и нервите.
– Ревматоиден артрит. Охлаждане на огъня. Клиничните опити демонстрират възможността на Омега-3 киселините да намалява случаите на чувствителни и болезнени стави и продължителността на сутрешните отоци до три месеца от приемането им. Освен това Омега-3 ускоряват усвояването на противовъзпалителни лекарства от клетъчните мембрани.
– Помагат за редуциране на кръвната захар и намаляване на усложненията при диабет и метаболитен синдром.
Лененото масло се счита за Златния стандарт в хранителните мастни продукти. От всички познати храни лененото масло безспорно е признато за продукта с най-богато съдържание на Омега-3 в природата.