Тъканни соли на Шюслер

№1. Калциев флуорид – Calcarea fluorica
Увеличава еластичността на лигаментите и сухожилията. Предотвратява втвърдяването на ставите. Полезна е при свръхразрастване на тъкани с втвърдяване и загуба на еластичност, например варикозни вени, хемороиди, екзостози, втвърдявания и калцификации на мястото на цикатрикси. Предотвратява загубата на еластичност на кръвоносните съдове. Подобрява еластичността на родовите пътища и перинеума. Полезна е за всички тъкани – мускули, кожа, вени, артерии, кости, стави и съединителни тъкани. Недостигът води до слабост на мускулите и болка, която се облекчава от топлина и масаж.

№2. Калциев фосфат – Calcarea phosphorica
Участва в изграждането на костите, зъбите, тъканите, органите, кръвта. Важна е за кръвообръщението и кръвосъсирването, за храносмилането и усвояването, за възстановяването след болест. Стимулира растежа и развитието. Използва се като тоник при рахит и остеопороза; при бързо растящи деца, които изглеждат слаби и лесно хващат настинки; при анемия, причинена от лошо хранене; при забавено поникване на зъбите и по-късно прохождане; за възстановяване на костите, хрущялите и меките тъкани след травми, контузии и фрактури.

№3. Железен фосфат – Ferrum phosphoricum
Подобрява способността на кръвта да пренася кислород. Ускорява заздравяването, възстановява силите, подобрява концентрацията и работоспособността. При анемия с лесна уморяемост, в първоначалния стадий при всякакви температурни и възпалителни състояния, когато има зачервяване, горещина, болка и оток; при слаби, притеснителни хора с тънка деликатна кожа, които лесно се изчервяват; за първа помощ при травми; при склонност към кръвотечение от носа; при хранителни алергии.

№4. Калиев хлорид – Kali muriaticum
При бели или сивкави, гъсти, точещи се жилави секрети (например от носа); при лоши ефекти от продължителна употреба на лекарства във високи дози. Във втори стадий на възпалението с отоци и изливи. Предотвратява образуването на тромби, адхезии и белези. При проблеми с черния дроб, проявяващи се с обложен език, светли изпражнения, акне, възпаления; при лошо храносмилане с подуване на корема след хранене. За отпуснати, бавни, тромави хора в лоша физическа форма и с наднормено тегло.

№5. Калиев фосфат – Kali phosphoricum
Тоник за мозъка и нервната система. Подсилва паметта, подпомага ученето. При слабост, отпуснатост, изтръпвания, парализи; при нервнопсихична преумора след прекалено много учене или след разочарования, лоши новини и др. При секреция с разязвяване. При херпес зостер, невралгия, неврити, главоболия и други нервни болести.

№6. Калиев сулфат – Kali sulphuricum
Подобрява доставката на кислород в клетките. При всякакви видове чревни смущения. Жълти секрети от кожата и лигавиците, суха кожа, зиморничавост и блуждаещи болки. За хора, които са раздразнителни, жадни, гладни и запечени. Проблеми на дихателната система, съпроводени с гъсти, жилави, слузести, точещи се секрети; предотвратява сгъстяването на секретите и обструкцията на бронхите. Има кератолитично действие, много полезно при екзема, псориазис, себороичен дерматит и всякакви проблеми с кожата, когато има задебеляване и лющене на жълтеникави люспи. Възпаления със стеснения на яйчниковите тръби, уретрата и пр.

№7. Магнезиев фосфат – Magnesium phosphoricum
Важен е за предаването на нервните импулси, за нормалната мускулна възбудимост, за контрактилитета на сърдечния мускул, за белтъчния синтез и производството на енергия в клетките. При нервна раздразнителност с бързо изтощение, невралгия, ишиас, крампи, схващания и спазми с болки като от електрически ток, които се появяват и изчезват внезапно.

№8. Натриев хлорид – Natrum muriaticum
За хора, които са тъжни и депресирани поради разочарование или скръб, които са потънали в неприятности от миналото, предпочитат самотата и мразят да ги утешават. Балансира телесните течности при калиево-натриев дисбаланс. При задържане на течности. При дехидратация, суха кожа, сух нос, сухо гърло, сух ушен канал, запек с изпражнения като овчи; махмурлук; при прекалено желание за сол; при лошо храносмилане в резултат на недостатъчно стомашен сок; при често главоболие, влошаващо се сутрин около 10-11 ч; при белезникави, солени секрети като суров белтък.

№9. Натриев фосфат – Natrum phosphoricum
Подобрява алкално-киселинното равновесие. При високо ниво на киселинност, проявяващо се с болки, подуване, оток и сковаване на ставите. Подагра, лошо храносмилане с киселини, ревматизъм, лумбаго, фиброзит, глисти, гъбични инфекции и пр. Къркорене на червата с подуване на корема, кисела диария и газове с мирис на развалени яйца. При алергия на кожата и дихателната система; при безплодие у жени с повишена киселинност на влагалищните секреции и бяло течение. Полезен е и при рак, тъй като тогава винаги има повишаване на киселинността.

№10. Натриев сулфат – Natrum sulphuricum
За всякакви болести на черния дроб. За детоксикация на кръвта, тъканите и черния дроб. Зри изхвърляне на излишните течности от организма. Грип, малария и всякакви състояния, свързани със задържане на течности, бронхиална астма и емфизем.

№11. Силициев окис – Silica
За по-здрави коса, кожа и нокти. При силно изпотяване на краката и под мишниците с лош мирис. При чупливи нокти, циреи, абсцеси и всякакви нагноявания. При възпаления на средното ухо. За пречистване и елиминиране на токсини.

№12. Калциев сулфат – Calcarea sulphurica
Пречиства кръвта. За хора, които не се хранят с подходяща храна или по друга причина са натрупали токсини и имат склонност към нагнояване по кожата като акне, циреи, рани които не могат да зараснат и нагнояват; при гнойни ангини, катари и всякакви нагноителни процеси, където вече има оформен канал, спомага за изтичане на гнойта. Подсилва имунната система в случаи на продължителни възпаления с повишена температура.