Lighten-up! Храната, която регулира

След 20-годишна възраст се нуждаем всяка година от 1% по-малко калории поради постепенното забавяне на обмяната. Това означава, че един 70-годишен човек има нужда от половината калории в сравнение с един 20-годишен. От друга страна, много хора с влошено здраве (лошо храносмилане, намален имунитет) имат по-големи нужди от аминокиселини, витамини и минерали в храната.

Lighten-up! е съвременна пълноценна храна, идеална алтернатива на обичайното хранене, създадена да реши много проблеми. Тя става и за отслабване, тъй като съдържа само 70 калории на порция (колкото чаша мляко).

Подобни авангардни хранителни формули са много по-пълноценни в сравнение с обикновените храни, които заместват. Но това още не означава, че те са идеални и за намаляване на телесното тегло. В това отношение изискванията към тях са изключително големи. Те трябва:

 • да имат правилно съотношение между протеини, въглехидрати и мазнини;
 • да съдържат пълнен спектър лесно усвоими витамини и минерали в балансирано съотношение;
 • да не съдържат захар и подсладители, но да са достатъчно вкусни, за да се приемат с удоволствие;
 • да съдържат достатъчно лесно усвояеми протеини и всички незаменими аминокиселини;
 • да не съдържат консерванти, сгъстители, оцветители и пр., за да могат да се употребяват и от хора с алергии.

Lighten-up! отговаря на всички тези изисквания. Той не съдържа мляко, глутен, съставки от животински произход и захар. Затова е подходящ за всеки човек и е напълно безопасен – в това число за алергични хора, вегетарианци, диабетици и хора, принудени да спазват безглутенова диета. Синьозелените водорасли AFA заедно с оризовото и соево брашно осигуряват всички необходими лесно усвоими протеини, незаменими аминокиселини и пълния набор от витамини и минерали. Подсладен е с ябълки на прах и чиста ванилия, поради което има приятен вкус.

Lighten-up! не позволява натрупването на мазнини в тялото ни и помага за намаляване на досадните тлъстини.


Това се дължи на следните негови съставки:

L-карнитин

Той е естествена аминокиселина. Участва в производството на ацетил-коензим А, с помощта на който мастните киселини изгарят и се превръщат в енергия (това става в митохондриите – енергийните централи на клетките). L-карнитин се синтезира в черния дроб и бъбреците от незаменимите аминокиселини лизин и метионин при наличието на Вит.C, Вит. B6, ниацин и желязо, и се складира главно в сърцето и скелетните мускули (около 90%).

Ето благотворните ефекти на L-карнитина:

 • предпазва и лекува атеросклероза, тъй като повишава нивото на “добрия” холестерол (HDL) и така помага за отделянето от организма на “лошия” холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност);
 • разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението при физическо натоварване в началната фаза, характеризираща се с по-малка бионаличност на кислород. Това предотвратява остро настъпващи мускулни болки при натоварване, например у спортисти;
 • подобрява възстановяването на увредените тъкани, като засилва притока на кръв към тях;
 • пренася дълговерижни аминокиселини в митохондриите (нещо като пълнене на пещ с гориво);
 • подобрява дейността на черния дроб, когато е затруднена в резултат на злоупотреба с алкохол;
 • използва се при състезатели с цел удължаване способността им за интензивни тренировъчни занимания;
 • подобрява ефективността на естествените антиоксиданти (например витамините С, А и Е).

Лецитин

Лецитинът е фосфолипид, играещ съществена роля за укрепване на здравето предотвратяване на много болести. Той е нормална съставка на всички живи клетки. Изгражда клетъчните мембрани и обуславя правилното им функциониране – трансмембранен пренос на хранителни вещества и отпадъци, йонообмен, подаване на биологични сигнали и регулация на осмотичното налягане. Съдържа се в голямо количество в яйчния жълтък и соята. В човешкия организъм е особено важен за мозъка, черния дроб, мускулите и жлезите с вътрешна секреция.

Лецитинът и някои други фосфолипиди като холин и фосфатидилхолин са важни за развитие на мозъка, подобряване на паметта, намаляване опасността от сърдечно-съдови заболявания и рак и нормализиране на различни клетъчни функции.

Наблюдавано е съществено подобряване на паметта и способността за ориентация в лабиринт у млади мишки, чиито майки са приемали добавки от лецитин през бременността. Ето защо се препоръчва на бременните жени и кърмачките да приемат допълнително лецитин с цел подпомагане развитието на мозъка на бебето.

Повечето маркови бебешки храни съдържат лецитин. Към шоколада и други лакомства също се добавя лецитин, за да станат по-полезни. Това вещество е много важно за усвояването на мазнините, тъй като е емулгатор, т.е. буквално ги раздробява на лесно смилаеми частици.

Холинът е важен и за сърцето, тъй като заедно с фолиевата киселина участва в разграждането на аминокиселината хомоцистеин, виновна за някои сърдечно-съдови заболявания. Приемането на лецитин способства и за намаляването на вредния холестерол. Твърди се, че дори външното приложение на лецитин през кожата може да доведе до нормализиране на високия холестерол.

Лецитинът и холинът са важни за правилната работа на черния дроб. Липсата им води до драматично влошаване на състоянието и бързо загиване на култури от чернодробни клетки in vitro. При лабораторни животни липсата на холин води до рак на черния дроб. Здрави доброволци, които са се съгласили да приемат бедна на холин храна, стигат до чернодробна дисфункция само за няколко седмици. От друга страна, лецитинът предпазва донякъде черния дроб от уврежданията, свързани с употреба на алкохол.

Фосфолипидите играят ключова роля в предаването на информация от клетка на клетка. Това е много важно за правилното протичане на метаболизма и предпазването от болести. Съобщава се за нарушена междуклетъчна сигнализация при тъканни увреждания, възпалителни процеси, рак, инсулт, смущения в кръвосъсирването, алергии и автоимунни заболявания. При всички тях, добавянето на лецитин към менюто може да има благотворно влияние.

Хора, които избягват мазно и яйца, може да развият лецитинов дефицит. Ето защо се препоръчва да се приемат 1-2 с.л. соев лецитин дневно (той не съдържа холестерол).

Глюкоманан

Това е естествен ко-полимер на глюкозата – 100% диетична целулоза, която не внася никакви калории в организма, тъй като не се абсорбира от кръвообращението. Съдържа се в грудките на японската билка конджак.

Липсата на целулоза в храната допринася за развиване на болести в храносмилателния тракт, какъвто е например ракът на дебелото черво. Целулозата подобрява движението и изчистването на червата. Глюкомананът свързва холестерола и го извлича от тялото преди да е попаднал в кръвта. В стомаха глюкомананът увеличава многократно обема си, в резултат на което се получава чувство на ситост и намалява желанието за консумиране на храна.

Псилиум хуск

Това е друг източник на висококачествени растителни влакна, подпомагащи дейността на храносмилателната система и премахващи запека. Има главно три действия:

1. Метла за червата – почиства механично и най-малките гънки между чревните власинки;

2. Хелатно действие – свързва различни токсини и подпомага изхвърлянето им от тялото и

3. Премахва запека – способства за задържането на течности в дебелото черво и стимулиране на перисталтиката

Хром полиникотинат

Хромът е не само лъскавото покритие на бронята на автомобила, но и жизненоважен за организма микроелемент, недостигът на който води до умора, сърдечносъдови болести, диабет и натрупване на излишни тлъстини. По-долу накратко ще споменем неговите ефекти, а за подробно описание вижте главата, посветена на CoQ10 с хром:

 • допринася за предотвратяване и снижаване на високото кръвно налягане;
 • участва в обмяната на глюкозата, предотвратява диабета от втори тип и подпомага лечението му;
 • заздравява мускулатурата;
 • премахва пристрастеността към сладко, шоколад, цигари и др., към които се развива зависимост.

Важните храносмилателни ензими също са включени в Lighten-up!, за да се усвоява по-лесно. При това напомняме, че става дума за ензими от растителен произход, и то пълен спектър – амилаза (за въглехидратите), липаза (за мазнините) и протеаза (за белтъчините), които са много ефективни и пестят ензимната енергия на тялото.

За сгъстяване, и стабилизиране на гладкостта и консистенцията се използва ксантанова гума – естествен продукт, получен при биоферментация на зелеви листа, който е с приятен вкус и напълно безвреден.

Lighten-up! е изпитан в една Лондонска клиника в продължение на 40 дни, за да се разбере доколко може да бъде постигнато намаляване на теглото без специални усилия, с минимални неудобства и минимално усещане за глад.

Всички участници намалили теглото си минимум с 1.8 кг., а максимум с 13.5 кг., или средно около 6 кг!

Те усетили неочаквано добро субективно повлияване от продукта, изразяващо се в увеличена енергия, подобрен сън, по-хубава кожа, намаляване на депресията, облекчаване на пременструалния синдром при жените и повишена устойчивост към вирусите, засегнали други членове на семействата им. Намаляването на теглото било трайно и почти никой от участниците нямал проблеми със съблюдаване на препоръчителната диета.

С продукта може да се отслабва и по-бързо, ако употребата му се съчетае с лечебно гладуване и подходящи физически натоварвания. Горните резултати са постигнати без особени диети и усилия от страна на участниците.


Все пак, за да се получи максимален ефект от употребата на Lighten-up!, препоръчваме следната диета:

Закуска

1 варено яйце, 5 маслини, обезмаслено мляко, плодов или билков чай; 1 филия пълнозърнест хляб или 150 г. каша от овесени ядки, пшеничен зародиш, мюсли; плодове.

Обяд

Lighten-up!, приготвен с 250 ml кисело мляко, вода или плодов сок и две мерителни лъжички от продукта. По желание може да се добавят плодове според вкуса.

Опитайте отначало кой вкус е най-приятен за вас, като си приготвите съвсем малко количество. Пробвайте също и каква гъстота предпочитате. Не е за препоръчване да се ползва сок от много сладки плодове, например грозде. От практиката препоръчваме най-вече ябълковия сок – за предпочитане прясно изцеден, но може и готов.

Ако не сте приемали продукти с водорасли, добре е да започнете постепенно – първо по 1 ч.л., след 2-3 дена – по 2, после по 3 и едва тогава пълната доза. Така постепенно ще свикнете с водораслите. Много по-добре е да се започне с програмата “Лесно начало” и след като организмът се изчисти и зареди, да се премине към Lighten-up!. Така резултатите са много по-добри и не се изпитват никакви неудобства и никакъв глад.

Вечеря

Задушени зеленчуци; бобови храни (зелен или зрял фасул, леща, грах), супа; прясно приготвени салати; плодове; сирене или обезмаслено мляко. Ако се яде месо, то да бъде нетлъсто, варено или печено (риба, пиле).

Не се употребяват изобщо:

 • захар, конфитюр, шоколад, сладолед, сладкиши. Може да се яде по малко мед, но само ако прегладнеете;
 • рафинирани въглехидрати – бял хляб и фини тестени изделия, спагети, макарони, юфка;
 • комбинацията от въглехидрати и мазнини като пържени картофи, чипс, печени и пържени ядки;
 • бира, голямо количество алкохол и безалкохолни (съдържат много калории).

Още препоръки

Съчетаването на Lighten-up! с коластра, EMК и Коензим Q10 с хром и водорасли води до значително по-бързо и лесно сваляне на килограми, пo-добро самочувствие, повече енергия и желание за физическа активност.

Важно е при употреба на всички продукти с водорасли да се пие поне по 1,5-2 литра чиста вода дневно.

Храненето в зоната е много добър начин за регулиране на теглото и подобряване на обмяната и може да се съчетава отлично с приемането на описаните суперхрани.

Въпреки че следващите по-долу препоръки не са задължителни, защото и без тях ефект от продукта също има, на тези, които искат освен сваляне на килограми да се изчистят и подобрят здравето си, препоръчвам да не пушат и да не пият алкохол. Тютюневият дим влошава способността на кръвта да пренася кислород и пречи на организма да се чисти от токсини, а алкохолът е клетъчна отрова.

Добре е ежедневно да се взема душ и по желание след него да се правят фрикции. Разумно е също да се осигури достатъчно време за физически упражнения и сън.


Ползи при употреба на Lighten-up!

 • лесно избавя от излишно тегло възрастни и деца, особено ако се съчетае с лека диета (средно 1-2 кг на седмица без никакъв риск за здравето);
 • подобрява кондицията при спортисти, гимнастички, балерини, артисти (поддържа идеално тегло, осигурява всички необходими хранителни съставки, нормализира мензиса, подобрява имунитета и координацията);
 • освобождава от излишни натрупвания след “задължителни” делови обеди, коктейли и пр., след семейни тържества, Нова година и подобни пиршества;
 • предотвратява затлъстяването у хора, занимаващи се предимно с умствена дейност и при водещите заседнал живот, които повече карат кола, отколкото ходят пеша;
 • освобождава от пристрастяването към сладко, шоколад и други храни и намалява симптомите на хипо-гликемията като прималяване, прегладняване, главоболие, треперене и пр.;
 • укрепва жизнеността във възстановителния период след различни заболявания, при които е влошена способността за усвояване на храната, а същевременно има наднормено тегло;
 • много добро помощно средство за регулиране на кръвната захар и подобряване обмяната на веществата при диабет от втори тип, затлъстяване и повишен холестерол;
 • отлична храна за походи, екскурзии и експедиции, която се приготвя бързо и лесно, а същевременно осигурява на организма всичко необходимо.
 • може да внесе свежа здравословна струя с екзотична нотка в менюто на различни заведения и барчета на училища, фитнес-центрове, театри и кина, вегетариански ресторанти, дебелариуми, клубове на здравето и т.н.
 • алтернатива на така нареченото лечебно гладуване при хора, които не са достатъчно компетентни за да го провеждат правилно .

С това благотворните ефекти на Lighten-up! далеч не се изчерпват. С него може да се експериментира още – той е крачка напред към съвършената храна на бъдещето, която ще съчетава пълноценност, безвредност, широк профилактичен и лечебен спектър на действие, общо укрепващ, енергизиращ и подмладяващ ефект.

дкir-(i, голямо количество алкохол и безалкохолни (съдържат много калории).

Още препоръки
Съчетаването на Lighten-up! с коластра, EMК и Коензим Q10 с хром и водорасли води до значително по-бързо и лесно сваляне на килограми, пo-добро самочувствие, повече енергия и желание за физическа активност.
Важно е при употреба на всички продукти с водорасли да се пие поне по 1,5-2 литра чиста вода дневно.
Храненето в зоната е много добър начин за регулиране на теглото и подобряване на обмяната и може да се съчетава отлично с приемането на описаните суперхрани.
Въпреки че следващите по-долу препоръки не са задължителни, защото и без тях ефект от продукта също има, на тези, които искат освен сваляне на килограми да се изчистят и подобрят здравето си, препоръчвам да не пушат и да не пият алкохол. Тютюневият дим влошава способността на кръвта да пренася кислород и пречи на организма да се чисти от токсини, а алкохолът е клетъчна отрова.
Добре е ежедневно да се взема душ и по желание след него да се правят фрикции. Разумно е също да се осигури достатъчно време за физически упражнения и сън.

 


Ползи при употреба на Lighten-up!

 

 • лесно избавя от излишно тегло възрастни и деца, особено ако се съчетае с лека диета (средно 1-2 кг на седмица без никакъв риск за здравето);
 • подобрява кондицията при спортисти, гимнастички, балерини, артисти (поддържа идеално тегло, осигурява всички необходими хранителни съставки, нормализира мензиса, подобрява имунитета и координацията);
 • освобождава от излишни натрупвания след “задължителни” делови обеди, коктейли и пр., след семейни тържества, Нова година и подобни пиршества;
 • предотвратява затлъстяването у хора, занимаващи се предимно с умствена дейност и при водещите заседнал живот, които повече карат кола, отколкото ходят пеша;
 • освобождава от пристрастяването към сладко, шоколад и други храни и намалява симптомите на хипо-гликемията като прималяване, прегладняване, главоболие, треперене и пр.;
 • укрепва жизнеността във възстановителния период след различни заболявания, при които е влошена способността за усвояване на храната, а същевременно има наднормено тегло;
 • много добро помощно средство за регулиране на кръвната захар и подобряване обмяната на веществата при диабет от втори тип, затлъстяване и повишен холестерол;
 • отлична храна за походи, екскурзии и експедиции, която се приготвя бързо и лесно, а същевременно осигурява на организма всичко необходимо.
 • може да внесе свежа здравословна струя с екзотична нотка в менюто на различни заведения и барчета на училища, фитнес-центрове, театри и кина, вегетариански ресторанти, дебелариуми, клубове на здравето и т.н.
 • алтернатива на така нареченото лечебно гладуване при хора, които не са достатъчно компетентни за да го провеждат правилно .

С това благотворните ефекти на Lighten-up! далеч не се изчерпват. С него може да се експериментира още – той е крачка напред към съвършената храна на бъдещето, която ще съчетава пълноценност, безвредност, широк профилактичен и лечебен спектър на действие, общо укрепващ, енергизиращ и подмладяващ ефект.