Разговор с Поколение Y

“Научете как в свободното си време да печелите повече пари, отколкото вашите професори са спечелили на пълен работен ден общо през цялата си кариера!”

“Внимание, търсят се бъдещи МЛАДИ милионери.”

“Старият начин” за успех не работи и срокът му на годност е изтекъл. Определено не сте длъжни да чакате, да побелеете и да се сбръчкате, преди да започнете да живеете живота, за който всички мечтаят. Помислете за това – дали желаете да имате купища пари в брой, когато сте млади, или предпочитате да почакате, докато не остареете? И още един въпрос – защо трябва да чакате?
Давате ли си сметка, че днес има хора, които са на двайсет и няколко години и вече печелят повече пари и то много по-бързо от всеки друг в историята?

Ето някои примери. Сигурен съм, че много от вас са чували за MySpace.com, нали? Е, две млади момчета спечелиха петстотин и осемдесет милиона долара в брой само около година и половина, след като изградиха тази уеб страница просто за свои приятели от същия град, които искали да качат своя музика в интернет. Сега си представете, ако бяхте тези момчета, какво бихте направили с всички тези пари? Бихте ли си купили дома, който винаги сте искали, онова Ферари, бихте ли пътували по света на екзотични места? Помислете за това, а после се върнете към тази статия и прочетете какво следва. Така ще бъде още по-добре.

Невероятно, но напоследък има дори още по-млади предприемачи, които със собствени усилия са спечелили още повече пари в още по-кратък период от време – това са двамата млади съоснователи на сайта youtube.com. След около две години те бяха купени от “момчетата от Google” за невероятните 1,65 милиарда долара. О, не, не мога да повярвам, че почти забравих за момчетата от Google! Тези две млади момчета, на по двайсетина години, основаха Google през 1998. Днес те са на стойност малко над 14 милиарда щатски долара, но изчакайте, това е само началото!

Сега за секунда седнете, отпуснете се и си представете, ако вие бяхте едно от тези момчета… как бихте се чувствали? Какво щяхте да направите след това? Как щяхте да се държите? И най-важното, как щеше да ви промени това? Тъй като знаете, че е възможно за младежи като нас да забогатеят в млада възраст, защо това да не сте вие? “Добре де, как да започна?”, можете да попитате. Един известен цитат, който чух от един от най-успешните бизнес философи в света, г-н Брайън Трейси, гласи

“Младите хора днес само за един ден могат да научат повече за успеха, отколкото по-старите са научили през целия си живот.”

Та нали ние израснахме през ерата на технологиите, което означава, че можем да учим и да разбираме много повече и много по-бързо. Не казвам, че нашите родители не са блестящи в много области, защото именно те бяха пионерите на технологиите, които са основата за нашия напредък. Просто имайте в предвид, че това, което искам да ви кажа може да бъде точно обратното на онези съвети за успех, които родителите ви дават сега.

Време е старата рецепта за успех да се сложи там, където й е мястото – в учебниците по история. Вие знаете за какво говоря, постоянните лекции и съветите от повечето родители и по-възрастни, например “Трябва да ходиш на училище, да получаваш добри оценки, да си намериш хубава работа и да работиш за успешна и стабилна компания поне 30-40 години и в крайна сметка, а накрая да се издигнеш до по-високи управленски позиции и да получиш опции за акции.” Да ама ако изучите въпроса в наши дни ще разберете, че всичките тези съвети са просто куп глупости (BS). Не казвам, че училището е лоша идея, нито намеквам, че нашите родители не знаят за какво говорят. Просто допускам, че както обикновените хора по-горе могат да станат милионери на такава млада възраст, така можете и вие. Знаете ли, че най-богатият човек в света, Бил Гейтс, не е завършил първата си година в колежа? Защо? Защо той е постигнал толкова много успехи? Това е така, защото му дойде една идея, която е монопол, и защото той започна свой собствен бизнес, преди някой друг да му вземе тази идея.

Отново не казвам, че колежът или училището като цяло са нещо лошо, защото именно там се раждат много от идеите. Всичко, което казвам е, че най-успешните хора в света развиват собствен бизнес, вместо да се борят за високи оценки в училище, които да им помогнат да работят за нечий чужд бизнес. Кой мислите, че печели по-голямата част от парите в традиционния бизнес, хората с високи дипломи, които биват наемани в него или хората, които са започнали бизнеса?

Запомнете, че не е нужно да имате диплома, за да започнете или да притежавате собствен бизнес.

Индустрията за студентски заеми е огромна. Ако сте студент, имате ли дългове? Колко голям лихвен процент плащате? Знаете ли, че статистически само един от всеки десет студенти в крайна сметка използва дипломата си, въпреки че в нея са инвестирани четири години от живота му и средно четиридесет хиляди долара училищен заем? Така че това оставя повечето студенти в дългове, докато директорите на фирми за заеми печелят милиони. Задайте си въпроса “Кой съм аз?”, “Какво ми харесва да правя?” и “Какъв вид бизнес мога да започна, за да бъда успешен в това, което обичам да правя?” Защото, ако не е забавно, защо да го правим, нали?

Как ще реагирате ако ви кажа, че бихте могли да разработите собствен бизнес за няколко години, а след това да спрете да работите, но да продължите да печелите пари автоматично всеки месец до края на живота си? Това се нарича свободно предприемачество. Ако търсите лесен начин да започнете, ориентирайте се към някоя надеждна фирма за мрежов маркетинг или за директни продажби. Това е единствената индустрия в света, където можете да започнете бизнес по типа на франчайз, без да плащате високата цена за франчайз.
В такъв вид бизнес можете да създадете “левъридж”, което означава да изградите мрежата си веднъж, да я изградите голяма и след това да печелите пари без да работите лично.
Известният философ казва: “Левъриджът прави толкова много с толкова малко, че накрая всичко се прави само.” Ако думата ви е непозната, тя идва от английски lever – лост, и означава да се използва принципа на лоста, за да постигаме с по-малко усилия по-добри резултати.

Тук най-важното е да стартирате и поддържате желанието да постигнете целите си. Знам, че много хора вероятно са ви казвали да запишете вашите цели, но ето един по-лесен начин да направите това. Намерете всички ваши любими списания, които са на тема живота, който желаете да живеете, като например за пътуване, лукс, екзотични автомобили, пищни домове, успешно семейство, и т.н. И създайте това, което наричаме “Табло на мечтите”. (Забележка: това ще бъде забавно за Вас и Вашите приятели или семейство, ако го правите заедно, но понякога е по-забавно да го направите сами.) Става дума за един колаж, залепен на табло и окачен на стената ви, така че всеки ден да ви напомня за какво работите. Ще ви трябва картон, хартия, лепило, ножици и любимите ви списания. Това наричаме вашето “Защо”. Ако свикнете да си напомняте вашето защо и като гледате вашето табло на мечтите да си представяте, че вече живеете живота-мечта, това ще поддържа мотивацията ви докато преследвате целите си.

Също така си представете колко забавно ще бъде да живеете точно както ви харесва всеки ден, с щастливо семейство, без каквито и да било притеснения, и след това мислете как да постигнете това, какво ви дърпа назад и какво трябва да направите за да сте сигурни, че нищо не може да ви спре.

Има една стара истина, че с какъвто се съберем, такива ставаме. Така че ако има хора, които живеят мечтания от вас живот, въртете се около тях, разберете какви приятели имат, излизайте с тях, но най-важното е да разберете какво правят те и да започнете да правите същото нещо. Запомнете: успехът оставя следи!

Съвет: Проучете биографиите на най-известните и успешни хора в миналото, или по-конкретно, четете биографии на хора, които са имали успех в това, което и вие бихте искали да направите. Ако разберете, как другите са стигнали там, определено можете да намерите пътя си по-лесно. Например, ако сте отплавали към някой остров (желаното от вас бъдеще) и имате карта и подробни упътвания от някой, който вече е стигнал там, това би могло да ви улесни, нали? И също е много важно да знаете много точно къде отивате, така че да знаете какво да вземете и да поемете в правилната посока. Но ако отплавате за острова (желаното от вас бъдеще) и се отклоните от курса само с два градуса, попитайте всеки опитен моряк, какво ще се случи (ще пристигнете на друго място).

Така че намерете кой е изкачил планината на успеха, но най-важното е да разберете как го е направил, каква храна е взел, какво въже, каква раница, какви обувки, съоръжения и др. Също така осъзнайте, че повечето хора ще се откажат, когато планината стане коварна и трудна за изкачване. Но хората, които продължат да се катерят и са упорстват са тези, които стигат до върха. Тези, които слагат дъждобран, когато вали, тези, които пълзят, когато не могат да ходят повече, тези, които постоянно гледат към върха на планината и си представят колко прекрасно ще се чувстват, когато го изкачат; те са тези, които не се страхуват да поискат помощ от другите, които вече са там, за да им подадат ръка и да ги издърпат последните няколко метра.

Само помнете, че вече сте поели пътя си, защото четете това. Един добър пример има в края на третата част на „Властелинът на Пръстените”, когато Сам и Фродо изкачват Прокълнатия връх, след всичко, през което са минали през целия филм, независимо колко са дребни или уж маловажни. Най-вдъхновяващата част е когато Фродо не може повече да се изкачва и пада. Сам, виждайки, че почти са стигнали, въпреки че е дехидратиран и съвсем измъчен, с всичката сила, която му е останала, качва Фродо на гръб и го изнася догоре.

Просто винаги помнете, че не можете да стигнете върха на планината, като не правите нищо и само се носите по течението. И че както казва една известна поговорка, пътешествието от хиляда мили започва с една стъпка.

Авторът на тази статия, Дакота Рей, започва мрежов бизнес 17 годишен. На 20 години той има вече най-бързо растящата мрежа в компанията, с която работи – над 20 000 души, много от които млади хора. Той е експерт на тема как да привличаме младежите към мрежовия маркетинг. Сайтът му е www.dakotarea.net.