Дуналиела: естественият антиоксидант

Дуналиелата е микроводорасло, любител на най-солените води в света, каквито могат да бъдат намерени в Голямото солено езеро в САЩ, Мъртво море и Червено море и край долното течение на Волга, северно от Каспийско море в Русия. Тези водни басейни се намират в по-топли райони, където изпарението е голямо. В резултат на това солеността им нараства дотолкова, че в тях остават само най-соленолюбивите микроорганизми.

Огромните колонии от това водорасло са причина за оцветяването на Червено море, дало името му, и за т.нар. “червени приливи” по крайбрежията на други басейни.

Някои специалисти твърдят, че дуналиелата е яркочервена, но се налага мнението, че тя всъщност е зелена. Дуналиела може да се размножава бурно и да оцветява в яркозелено солената кора, образуваща се на повърхността на водния басейн; понякога тя е достатъчно здрава, за да издържи тежестта на автомобил. В други случаи водата придобива вид на гъста зелена “солена супа” в резултат на бързото размножаване на микроводораслото.

Червеният цвят на солените езера се дължи на други микроорганизми – халобактерии. Те произвеждат червен каротиноиден пигмент, който се съдържа в доматите и чушките; той позволява на соленолюбивите бактерии да използват енергията на слънчевата светлина и ги предпазва от безмилостното слънце в пустинните райони.

В клетъчната мембрана на въпросните халобактерии е открит пигмент, изключително близък до светлочувствителния пигмент (родопсин) в пръчковидните клетки в човешкото око, благодарение на които виждаме на слаба светлина и в полумрак. При определени условия дуналиела също произвежда подобен пигмент, и затова е полезна за зрението. Особено богата е на бета каротин – важен антиоксидант и предшественик на витамин А.

В природата съществуват над 500 каротеноиди, но само около 50 от тях са провитамин А. Дуналиела е богата и на двете му форми – цис и транс, плюс други важни каротиноиди като алфа каротин, зеаксантин, криптоаксантин и лутеин. Всички те имат антиоксидантно действие, подсилват имунната система, възпрепятстват мутациите на клетките и образуването на микроувреждания и по този начин предпазват от развитие на злокачествени тумори, дегенерация на макулата, катаракта, сърдечни заболявания и др. За разлика от вит.А, който в по-големи дози е силно токсичен, каротиноидите са безвредни и не е необходимо да се внимава с дозата им. Това е едно от важните им предимства, особено при децата и бременните жени.

Поради мощното си антиоксидантно действие, предпазващо клетките от увреждане, дуналиелата е включена в продукта Супер антиоксидант на AquaSource.

Различните микроводорасли не са взаимозаменяеми, колкото и да си приличат на пръв поглед. AFA определено води в класацията – тя дава енергия и храна на мозъка, подсилва кръвта и подобрява здравето като цяло. Спирулината я допълва идеално като пълноценна лесноусвоима храна за тялото, която подобрява имунитета, особено с богатото си съдържание на ГЛК. Хлорелата не може да се сравнява с тях в много отношения и не се усвоява толкова добре, но е много добра за пречистване на храносмилателната система и като източник на растежни фактори, които обаче не са лесно достъпни без специална обработка.