Какво представляват лековете от цветя на Бах?

Лековете от цветята на Бах са 37 извлека от пъпки, цветове и други части на растения, плюс „Rock Water” (изворна/скална вода), с което Баховите средства стават общо 38 на брой. Те са класирани в няколко групи – 12 лечителя, 7 помощника и 19 допълнителни средства. Напълно безвредни са, действат на фино вибрационно ниво и могат да се прилагат както самостоятелно, така и в съчетание с други холистични методи. Цветята на д-р Бах не лекуват пряко физическите симптоми, а психо-емоционалните състояния, които се крият зад тях.

Терапията на Бах се състои в приемане през устата на индивидуално подбрани лекове от цветя (максимум 7). При остри състояния като внезапен или голям стрес, уплаха, кавги и пр. се прилага и една универсална комбинация от пет цветя, създадена от самия д-р Бах – т.нар. Спасителна смес (Rescue Remedy). Рескю Ремеди е особено подходящо за чувствителни деца, които лесно се стряскат.

Комбинацията се приготвя в тъмно шише с капкомер (30 мл.), което би трябвало да стигне за 3 -4 седмици. То се съхранява на тъмно и хладно място. Преди употреба се разклаща. За да се пази от разваляне, разтворът съдържа незначително количество коняк (1/4 от обема или около 5-10 мл), което означава, че за един ден ще приемете общо 4 капки коняк (безопасна доза дори за бебета).

Лекуват ли цветята на Бах?
Несъмнено, но не и по смисъла на закона. Става дума за вибрационен метод за балансиране и хармонизиране на емоциите ни – безопасен, мек и без странични ефекти. Този метод се практикува от чувствителни хора, които са завършили съответните курсове и/или са се запознали самостоятелно с него. И вие можете да опитате! Отначало започнете от себе си и близките си, а след време – кой знае… За разлика от хомеопатията, с цветята на Бах не може да навредите, дори и да искате – това са много нежни вибрации, които ни предават положителна информация и ни помагат да хармонизираме и балансираме емоциите си, което се отразява много добре на здравето ни.

Системата за лечение с цветя на Бах може да се съчетава с всякакви други методи на лечение и няма противопоказания. Особено полезни са лековете от цветя тогава, когато има ясни емоционални картини. Д-р Бах съветва да не се вземат предвид физическите болести, а само и единствено емоциите. Ако искате да се лекувате по физическа симптоматика, идете на лекар, хомеопат или друг специалист по ваш избор.