Скритата сила на семето

Всяка година, когато дърво и камък се пукат от студ, под снеговете, дори и в най-далечните полярни области, животът не престава. Мъничките семенца, в които е скрит той, са така устроени, че без проблем да издържат до следната пролет. За това от много голямо значение са съдържащите се в тях полиненаситени мастни киселини, които не се страхуват и от най-лютата зима!

Мъдрата Природа е концентрирала огромна жизнена сила в семената на растенията. И когато напролет почвата се размрази и земята е пълна с живителна влага, от тях започва новият цикъл на живота.

Почти всеки днес знае колко е полезно да се ядат сурови и накиснати ядки и семена, както и пресни кълнове. Въпреки че в тях се съдържат много и различни полезни съставки, без съмнение най-голямата сила на тези храни се дължи именно на моно- и полиненаситените мастни киселини, които те ни осигуряват. Те са наречени незаменими или есенциални (ЕМК), защото ние не можем да си ги произвеждаме сами и трябва задължително да ги понсумираме всеки ден. Само че има един голям проблем.

Откъснати от природата, хората от градовете ядат все по-малко висококачествени, сурови и пресни растителни масла. Престоят, контактът с кислород и светлина, и преработването (особено готвене на повече от 40-50О С) бързо разрушават ЕМК. Липсата им води до най-различни болести, защото се нарушава структурата на клетките и не може да се регулира обмяната на тъканно и клетъчно ниво. Или казано по-простичко, без ЕМК сме загубени…