Коензим Q10 – ключът към живота

Ключът към живота

Коензим Q10 (CoQ10) e едно от най-важните открития на физиологията. Той е естествен участник в обмяната на веществата. Поддържа здравето и осигурява дълголетието на организма като улеснява и увеличава произвеждането на енергия в клетките – нещо като “искра” за клетъчния двигател. Намира се във всяка клетка и отговаря за произвеждането на аденозин-трифосфат (АТФ).

АТФ е богата на енергия молекула, отдаваща тази енергия при всеки физиологичен процес. При физическо или психическо натоварване, както и при стрес, ние изразходваме огромни количества АТФ, който не може да се възстанови без CoQ10. С други думи казано, този коензим ни помага “да зареждаме акумулаторите си”.

CoQ10 е актуален във всички страни с висока здравна култура. В САЩ е официална хранителна добавка от 1992 г. Около 10 млн. японци го използват ежедневно. В Европа е повсеместно разпространен. Благотворните му ефекти са много: заздравява сърдечния мускул, увеличава работоспособността, подобрява възпалени венци, укрепва имунната система, повишава мъжката потентност, удължава живота, има антиоксидантно действие.

През първата част от живота ни черният дроб извлича и синтезира CoQ10 от всяка храна. Източници на CoQ10 са месото и рибата, зърнените храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), синьозелените микроводорасли, соевото, сусамово и другите полиненаситени растителни масла. Човешкият организъм съхранява резервни количества от CoQ10 там, където те са най-нужни. Главни депа са сърцето, черният дроб и имунната система.

С възрастта количеството CoQ10 в клетките намалява и при повечето хора над 35-40 г. има дефицит (проявите му са липса на енергия, нежелание за физически усилия, по-често боледуване от вирусни инфекции през зимата, кървене на венците, спадане на либидото и потентността и общо намаление на жизнеността). Това се дължи на отслабване на някои функции на черния дроб, неподходящо хранене, физически натоварвания, по-продължителни или изтощителни болести, инфекции и стрес. При хора с наднормено тегло този дефицит може да достигне до 50%. Добавянето на CoQ10 в тези случаи подобрява метаболизма и помага за намаляване на теглото.

Особено големи са нуждите от CoQ10 в мускулатурата, включително сърдечния мускул. Сърцето първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Доказана е връзката между ниското ниво на CoQ10 и сърдечно-съдовите заболявания – гръдна жаба, кардиомиопатия, пролапс на митралните платна и хипертония. Някои форми на сърдечна недостатъчност могат да бъдат напълно компенсирани без никакви лекарства, само чрез CoQ10. Затова го наричат “чудото на сърцето”.

А какво да кажем за спортистите? При всяко състезание са необходими огромни запаси от енергия, както и способност тези запаси да се възстановяват бързо. Всички знаем какво става към края на второто полувреме, след деветия рунд, в края на маратона и пр. На субклетъчно ниво един от най-важните проблеми е недостига на CoQ10. Затова редовното му добавяне към храната на спортистите води до ясно изразено подобряване на постиженията им, особено на издръжливостта и бързината.

Благотворният ефект на този продукт върху имунната система обуславя и неговите противоракови свойства. Животът на болни от рак (на простатата, гърдата, дебелото черво) пациенти, които приемат CoQ10, може да бъде удължен с пет до петнайсет години, а при някои от тях дори да се стигне до пълна ремисия, особено ако CoQ10 се взема в по-големи дози (около 100 мг) и се комбинира с водорасли, ЕМК, бета-каротин, вит. C, вит. E и селен.

Първите важни изследвания върху CoQ10 са направени през 60-те години. Той е открит от българин! В своята книга “Чудодейната хранителна добавка – Коензим Q10” д-р Емил Близнаков и Джералд Хънт пишат:

“Беше потвърдено при клинични проучвания върху хиляди пациенти с лошо здраве – например със сърдечни болести или с имунна недостатъчност – че ако запасите от CoQ10 бъдат възстановени чрез внасяне отвън, болестите спират развитието си, защото организмът получава нова енергия за борба с тях.”

Поддържащите (профилактични) дози за възрастни са 10-15 мг, а лечебните – 30-100 мг и повече. За възстановяване на нормалното му съдържание в тъканите е необходимо CoQ10 да се приема в достатъчни дози от 1 до 3 месеца. Само при по-продължително приемане може да се постигне пълното му възстановяване.

Коензим Q10 и енергията

CoQ10 е жизненоважен за създаването на енергия на клетъчно ниво. Във всяка клетка има митохондрии (малки “генератори на енергия”), които произвеждат 95% от общата енергия, нужна на организма. CoQ10 се намира в мембраните на тези органели. Той подпомага обмяната на електрони и участва в синтеза на АТФ.

Ако CoQ10 намалее с 25%, тялото не получава необходимата му енергия и в резултат настъпват функционални нарушения и болестни състояния. Ако той намалее със 75%, животът не може повече да бъде поддържан и настъпва смърт, най-често от сърдечна недостатъчност.

При допълнително приемане на CoQ10 хората (особено по-възрастни и с по-отслабен организъм) усещат подчертано увеличаване на енергията и намалена нужда от сън. Получава се ефект на подмладяване.

Чудото за сърцето

В сърдечния мускул е открито много по-високо съдържание на CoQ10, отколкото в който и да е друг орган на тялото. Сърцето първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Много функционални сърдечни проблеми могат да бъдат напълно компенсирани чрез внасянето само на CoQ10.

При хора със заседнал начин на живот допълнителното приемане на CoQ10 може да доведе до подобряване на сърдечната дейност дори без физически упражнения. Това не означава обаче, че е правилно да се взема CoQ10 и след това да се подложи организма на пълно обездвижване – най-добри резултати за сърцето се постига при съчетаване с физически упражнения.

CoQ10 и кръвоносните съдове на сърцето

Съдържанието на CoQ10 при сърдечно болните е намалено. Д-р Фолкърс е установил 75% недостиг на CoQ10 при всички хора, починали от сърдечни болести. Добрата новина е, че увредените сърца получават нов приток на сили при добавяне на CoQ10. Д-р Емил Близнаков пише: “Пациенти, които едва можеха да се движат поради сърдечни увреждания и имаха крайно затруднено дишане, дори без да полагат никакви физически усилия, чрез CoQ10 погледнаха отново с надежда към очакващото ги активно бъдеще.”

CoQ10 предпазва сърцето при исхемия (намален приток на кръв към сърдечния мускул). В повечето случаи тя се дължи на стесняване или запушване на коронарните съдове и може да предизвика сърдечна недостатъчност, внезапна смърт и др. Най-честият проблем се нарича ангина пекторис (гръдна жаба). Причинява се от стесняване на артериите и е толкова мъчителна, че всеки пристъп обездвижва болния. Стеснените коронарни артерии не осигуряват достатъчно кръв и сърдечният мускул не получава необходимите му хранителни вещества и кислород.

Исхемия може да възникне също по време на сърдечни операции – байпас, ангиопластика и др. Доказано е, че приемането на CoQ10 преди операция намалява опасността от увреждане на сърдечния мускул.

При лечение на ангина пекторис CoQ10 дава отлични резултати поне при 70% от лекуваните. След едномесечен прием издръжливостта при физически усилия се подобрява. Пристъпите могат да намалеят наполовина, както и нуждата от нитроглицерин. Необходимите дози са до 150 mg дневно, но ефект настъпва по-бързо и от по-малки дози, ако се взема инстантната форма Cell Power.

CoQ10 и застойна сърдечна недостатъчност.

Хора със сърдечна недостатъчност като цяло се повлияват добре, тъй като в кръвта и тъканите им е налице недостиг на CoQ10 поради недобра обмяна. Честотата на сериозни усложнения като белодробен оток и камерна аритмия у болни от сърдечен порок намаляват при продължително приемане на CoQ10 (месеци или години).

Ето резултатите на клинично изследване, включващо 1715 пациенти: приемането на 50 mg CoQ10 дневно в продължение на четири седмици облекчава затрудненото дишане, намалява сърцебиенето, цианозата, отоците и понижава кръвното налягане при пациенти с компенсиран сърдечен порок.

CoQ10 и високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, сочено като причинител номер едно на сърдечните заболявания, се понижава, когато към диетата се добави CoQ10, дори без да се приемат лекарства. Според изследвания в САЩ и Япония, след 2 месеца приемане на коензим Q10 се постига промяна на кръвното налягане средно от 141/97 на 128/90.

 Укрепване на имунната система

Млади сме дотолкова, доколкото е млада имунната ни система” – казват д-р Близнаков и Хънт. Тя е отговорна за всички здравословни проблеми – от обикновената хрема и алергии до рак и СПИН.

Приемането на 60 мг CoQ10 дневно е сигурен начин да се укрепи имунната система, защото набавя енергия за дейността Ј. CoQ10 повишава компетентността на имунните клетки и те вършат работата си по-добре. Повишава се активността на макрофагите, подобрява се клетъчният и хуморален имунитет, както и устойчивостта към бактерии, гъбички и вируси. Намаляват размерите на тумори, предизвикани изкуствено у мишки.

CoQ10 няма странични ефекти. Използван съвместно с химиотерапевтикт адриамицин, той намалява страничните му ефекти, свързани с отслабване на сърдечния мускул.

CoQ10 и стареене

В началото на 21 век живеят няколкостотин милиона души на възраст над 65 години, а средната продължителност на живота е почти 82 години. Съществува възможност да се удължи и активният творчески период на човека чрез внасянето на СоQ10, растежни фактори и суперхрани. Така може да се постигне подмладяване и укрепване на имунната система. Именно нейната издръжливост е една от причините някои хора да остаряват по-добре от други.

Стареенето се ускорява от недостига на CoQ10. Според Близнаков и Хънт смъртта идва след опасно намаляване на CoQ10, а не просто от старост. Проведени изследвания с мишки показват, че CoQ10 удължават живота им с 50 %. Онези, на които давали CoQ10, живели средно по 150 седмици, или приблизително 140 човешки години.

Повечето храни съдържат съвсем малки количества CoQ10. Допълнителното му приемане е от полза за всеки човек и може да се окаже изворът на вечната младост.

От друга страна СоQ10 е антиоксидант, който може да отдава или поема кислород според нуждата. Той предпазва клетките от свободни радикали и поддържа оптималното кислородно ниво в тъканите. Приемането на CoQ10 ни помага да поддържаме както антиоксидантните, така и биоенергийните си функции.

CoQ10 и поддържане на идеално тегло и енергия

По-пълните хора имат 50% недостиг на СоQ10, че даже и повече. При тях добавянето му подобрява метаболизма и води до намаляване на килограми. Това може да помогне поне на половината хора, страдащи от наднормено тегло.

Група хора с наднормено тегло била разделена на две: с недостиг на CoQ10 и без такъв недостиг. Участниците в двете подгрупи били подложени на една и съща диета, с добавка на 100 мг CoQ10 дневно. След 8 седмици хората с първоначален дефицит отслабнали с около 7 кг, а тези без дефицит – с по-малко от 3 кг.

Съчетаването на CoQ10 с хром помага още повече за решаването на проблема затлъстяване. Тази комбинация е много ефикасна, защото хромът намалява желанието за сладко – вижте съответната глава.

Профилактика и лекуване на болести на венците

Твърде много са хората с хронични заболявания на венците. Милиони души са застрашени от кариес, опадане на зъбите, лицеви изкривявания и др. Пародонтозата не е само локално заболяване на венците, а представлява общо заболяване поради смущения в имунната система. CoQ10 е изключително ефективен при лекуването на болни венци. Главната причина за неговия успех е доказаният му имуностимулиращ ефект.

Взети проби от 120 пациенти с пародонтоза показали недостиг на CoQ10 при всички. Добавянето му спряло развитието на болестта – тъканите били излекувани за 5 дни, докато за това обикновено са нужни поне 10-15 дни.

Потентност и оплодителна способност

CoQ10 е мощен афродизиак, който дава енергия и повишава силата на мъжете. Това е особено важно тогава, когато те работят на много високи обороти и се преуморяват. Той подобрява подвижността и удължава активния живот на сперматозоидите.

Хромът се съдържа в спермата и затова добавянето му е полезно за подобряване на качеството й. Водораслите AFA с високото си белтъчно, минерално и витаминно съдържание внасят допълнително всичко необходимо за образуването и съзряването на сперматозоидите. От друга страна, те въздействат благотворно на нервната система и могат да регулират процесите на възбуждане и задържане, като по този начин действат целебно при сексуални неврози.

CoQ10 и активно спортуване

При всяко състезание се изразходва огромно количество енергия и е много важно на спортистите да се даде възможност за бързото й възстановяване. На субклетъчно ниво един от най-важните проблеми е недостигът на СоQ10. При физически натоварвания мускулите се нуждаят от повече CoQ10. Ако в такъв момент към храната се добави СоQ10, той осигурява допълнителна мускулна сила.

В университета в Болоня, Италия, накарали група бегачи да тичат до пълно изтощение върху бягаща пътечка. След това им давали по 100 мг CoQ10 на ден, а на контролната група – плацебо. При повтарянето на пробега тези, които приемали CoQ10, успели да бягат средно с 12% по-дълго време и с 8% по-дълго разстояние в сравнение с контролната група.

Добавянето на CoQ10 подобрява издръжливостта на организма дори без физически упражнения. Група здрави студенти получавали по 60 мг CoQ10 на ден за 8 седмици, без да променят обичайния си начин на живот с минимални физически натоварвания. В резултат средната им физическа издръжливост нараснала с 28%.

Атлетите с върхови постижения изразходват от 12 до 20 пъти повече кислород от хората, водещи заседнал живот. При интензивни физически натоварвания количеството на свободните радикали нараства неколкократно. Това е още една причина активно спортуващите да приемат CoQ10 – освен че подпомага възстановяването на енергийните запаси на клетките, той е също мощен антиоксидант.

Тъй като с възрастта количеството CoQ10 в организма бързо намалява, Институтът по хранене на спортисти Колган препоръчва в храната на всички спортисти да се добавят по 30-60 мг CoQ10 дневно.

Д-р Майкъл Колган и неговият институт

Един от най-големите световни авторитети на тема CoQ10 е д-р Майкъл Колган – директор на Института по храненето “Колган” (основан през 1974 г) в Сан Диего, Калифорния, посветен на връзката хранене – спортни постижения – стареене. Той се ползва с международна известност и е автор на редица научни статии във всички водещи спортни издания по света, учебници и книги за широката публика. Изнася лекции по цял свят и е обучил хиляди спортисти как да станат шампиони.

Д-р Колган преподава медицина в Рокфелеровия университет в Ню Йорк и е почетен член на Университета в Оклънд, Нова Зеландия. Консултант е на правителството на Нова Зеландия и на Американския национален институт по геронтология. Членува в Американската асоциация по спортна медицина, в Нюйоркската академия на науките и в Британското общество по нутриционистика.

 Хром полиникотинат

Независимо дали сте бягали маратон или сте имали тежък ден в работата, именно хромът помага за поддържане на енергията ви. Без него кръвната ви захар не може да се поддържа на подходящото ниво. Когато тя се покачи, се получава диабет, а ако е ниска – хипогликемия. Регулирането й става от хормоните инсулин, глюкагон и др.

Тривалентният хром има отношение към действието на инсулина. Липсата на този жизнено важен и твърде често дефицитен елемент не позволява на тялото да използва за енергия глюкозата, и то започва да произвежда енергия от разграждане на масти. Това води до повишаване на холестерола и натрупването му в съдовете, което намалява тяхната проходимост.

Има и други връзки между хрома и инсулина. Лекарите говорят за т.нар. синдром Х, състоящ се от четири болести: диабет от втори тип (или инсулинова резистентност), затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол. Синдромът Х е налице при проблеми с инсулина, а те на свой ред са свързани с недостиг на хром.

 Ефикасен начин да се лекува този синдром е да се приема хром, свързан с ниацин под формата на хром-полиникотинат. Никотиновата киселина действа съдоразширяващо и подобрява кръвообращението. Това спомага за по-добро проникване на препарата в тъканите.

Препоръчваната дневна доза хром е 50-200 mg. Приемането му подобрява изгарянето на телесните мазнини, особено в комбинация с интензивни тренировки. Доказана е ефективността му за намаляване на теглото, натрупване на мускулна маса, подобряване на мускулния тонус, регулиране на кръвната захар и холестерола (без странични действия), и по-лесно изгаряне на тлъстините. А това може да удължи живота ни и да го направи по-добър.

 Хром и диабет

Още от 1854 г. е било установено, че хромът помага на болните от диабет. Днес се знае, че той е незаменим кофактор на инсулина – ключов хормон в регулирането на обмяната. Инсулинът е необходим за внасяне на глюкозата в клетките, а хромът улеснява действието му като заедно с няколко аминокиселини образува т.нар. глюкозо-толерантен фактор. ГТФ улеснява свързването на инсулина с клетъчните рецептори и някои реакции, протичащи след активиране на тези рецептори. Най-просто казано, ГТФ увеличава чувствителността на клетите към инсулин.

С възрастта съдържанието на хром в тъканите намалява, а честотата на диабета от втори тип нараства. Недостигът на хром е виновен за нарушения глюкозен толеранс на организма, проявяващ се с повишаване и нестабилност в нивото на кръвната захар, наличие на захар в урината и инсулинова резистентност.

При диабет II тип (неинсулинозависим) много често има инсулинова резистентност и последиците от недостига на хром са най-сериозни. При хора от групи с висок риск (с диабет в семейството) се установява инсулинова резистентност години преди появата на диабет.

Проблемите с хрома са толкова сериозни, че има създадено специално Информационно бюро за хром, което разпространява научна и клинична информация по въпроса. Клиничните изследвания хвърлят светлина върху връзката хром – диабет и предиабет и показват, че добавянето на хром в 90% от случаите намалява инсулиновата резистентност, съответно и нивото на кръвната захар.

При добавяне на хром към диетата болни от диабет тип 2 се намалява кръвната захар на гладно, подобрява се поносимостта към глюкоза, намаляват нуждите от инсулин и се понижава нивото на лошия холестерол и серумните триглицериди при едновременно покачване на HDL (добрия холестерол). Макар че хромът повишава HDL (липопротеините с висока плътност) при диабетно болни, той не променя нивото им при здрави млади хора.

 Хром и добра спортна форма

Приемането на хром подобрява съотношението между мускулите и мастната тъкан. Мускулната тъкан се увеличава, а тлъстините намаляват. На практика обаче това не винаги означава намаляване на телесното тегло, защото мускулната тъкан тежи повече от мастната.

Хромът увеличава изгарянето на телесни мазнини. Атлети, културисти и други, стремящи се към загуба на тегло, могат да очакват забележителен резултат от Хром полиникотинат, особено ако увеличат интензивността на тренировките. Доказана е ефективността на Хром полиникотинат за намаляване на теглото, натрупване на мускулна маса и регулиране съдържанието на глюкоза.

Защо с водорасли AFA?

Тъй като водораслите АФА съдържат над 90 микроелемента и много ензими, витамини и други биологично активни вещества, те са изключително полезни за регулиране на метаболизма. Добавянето им осигурява всичко необходимо за по-ефективното действие на другите две съставки и за възстановяването на организма.

Например цинкът помага на панкреаса да произвежда инсулин и подобрява действието на инсулина. Липсата на цинк затруднява поддържането на кръвната захар в норма и пречи на клетките да оползотворяват глюкозата.

А колко още са ползите от водораслите, това тепърва ще се установява в подробности. Отговорът засега е “Много”!

Една капсула CoQ10/Хром/AFA дневно (30 mg CoQ10 от растителен произход, 200 mg Хром полиникотинат и 100 mg AFA) е отличен начин за по-лесно справяне с излишни килограми и помага за поддържане на добро здраве.

Най-добре е всеки човек над 30-35 г. ежедневно да приема по една капсула, независимо от това дали има оплаквания или не. Въпреки че отначало може да не забележим нищо, след 2-3 месеца ефектът е отличен. Повечето хора съобщават за прилив на енергия, по-лесно справяне с работата си, подобрен общ тонус, повишена издръжливост на натоварвания и стрес, както и по-лесно справяне с настинки, грип и други инфекции.


Продуктът СоQ10/хром/AFA се препоръчва при:

 • всякакви проблеми с двигателната,
 • сърдечно-съдовата и нервната система;
 • предиабет и диабет от първи и особено от втори тип
 • парадонтоза и кървене на венците;
 • всички хора по време на вирусни епидемии
 • различни банални инфекции и други заболявания;
 • всички хора след 30 годишна възраст;
 • хора, склонни към напълняване;
 • преждевременно остаряване;
 • активни спортисти за подобряване на постиженията
 • (доказано е, че не е допинг, а естествена храна);
 • лесно уморяване, недоспиване,
 • преумора след работа, стрес и др.;
 • мъже с намалена подвижност на сперматозоидите,
 • импотентност и други сексуални проблеми;
 • всички, които искат да имат много повече енергия и да живеят по-дълго.