Фортуна

Арабските символични точки са чувствителни точки в хороскопа и се изчисляват по формули, като дължините на две планети или точки се сумират, а третата планета или точка се изважда от този резултат.

Известни са стотици такива символични точки – на партньорите, на храбростта, на болестите, на пътешествията, на смъртта и какво ли още не. В програмата Astrolog 5.40 може да ги разгледате в меню Chart – Arabic parts. Интересно е да видите дали някой от важните хора в живота ви не активира определени точки – може би затова с него (не) ви върви в тази област?

Фортуна или точка на щастието

\"\" В астрологията Фортуна е най-популярната арабска точка. Фортуна се намира на същото разстояние от Асцендента, на каквото е Луната от Слънцето. Ето защо, ако например Слънцето съвпада с Луната в рождения хороскоп, Фортуна ще се намира в близост до Асцендента, а ако Слънцето и Луната са в опозиция, Фортуна ще се намира в близост до Десцендента.

Фортуна се изчислява, както следва:
За раждане през деня: Асцендент + Луна – Слънце
За раждане през нощта: Асцендент + Слънце – Луна

Фортуна се свързва с физическото тяло, здравето, успеха и просперитета, кариерата или професията. Знакът и домът на Фортуна сочат вродени способности и таланти – области на живота и качества, които се изразяват естествено. Състоянието и разположението на управителя на Фортуна по знак, дом и аспекти (т.е. владетеля на знака, в който е тя) е важно за тълкуването й.

Ключове за тълкуване на Фортуна:
• Планети или точки в съвпад или опозиция с Фортуна са ключове към успеха и сочат призванието, кариерата и природните таланти.
• Владетелят на знака на Фортуна е много важен.
• Знакът и домът на Фортуна сочат качества и области на живота, в които притежаваме естествени и вродени таланти и ключови способности за светски успех и просперитет.
• Планети или точки в знака на Фортуна играят роля в професията.