Фортуна

Арабските символични точки са чувствителни точки в хороскопа и се изчисляват по формули, като дължините на две планети или точки се сумират, а третата планета или точка се изважда от този резултат.

Известни са стотици такива символични точки – на партньорите, на храбростта, на болестите, на пътешествията, на смъртта и какво ли още не. В програмата Astrolog 5.40 може да ги разгледате в менщ Chart – Arabic parts. Интересно е да видите дали някой от важните хора в живота ви не активира определени точки – може би затова с него (не) ви върви в тази област?

Фортуна или област на щастието

В астрологията Фортуна е най-популярната арабска точка. Фортуна се намира на същото разстояние от Асцендента, на каквото е Луната от Слънцето. Ето защо, ако например Слънцето съвпада с Луната в рождения хороскоп, Фортуна ще се намира в близост до Асцендента, а ако Слънцето и Луната са в опозиция, Фортуна ще се намира в близост до Десцендента.

Фортуна се изчислява, както следва:
За раждане през деня: Асцендент + Луна – Слънце
За раждане през нощта: Асцендент + Слънце – Луна

Фортуна се свързва с физическото тяло, здравето, успеха и просперитета, кариерата или професията. Знакът и домът на Фортуна сочат вродени способности и таланти – области на живота и качества, които се изразяват естествено. Състоянието и разположението на управителя на Фортуна по знак, дом и аспекти (т.е. владетеля на знака, в който е тя) е важно за тълкуването й.

“Областта на късмета” (Part of Fortune) е една от ключовите точки в астрологията, която се счита за символ на индивидуалната уникалност и потенциалната благополучие в живота на лицето.

Ето някои основни насоки за тълкуване на “Точката на късмета”:

 1. Лични таланти и ресурси: може да покаже областите, в които човекът има индивидуални таланти и ресурси. Това са сфери, в които те могат да постигнат успех и благополучие.
 2. Благополучие и успех: Тази точка може да бъде индикатор за потенциални възможности за материално и духовно благополучие. Личният успех и финансовата стабилност са свързани с позицията на Точката на късмета.
 3. Личностно развитие: “Точката на късмета” може да покаже как личността на човека се развива и как можем да постигнем по-голямо самосъзнание и жизнен успех.
 4. Място на щастието: Някои астролози тълкуват Зоната на късмета като място, свързано с личното щастие и удовлетворение. Тя може да покаже как човекът може да намери щастието в живота си.
 5. Сфери на благополучие: Позицията на Точката на късмета в конкретен знак и дом в рождената карта може да предостави информация за конкретните области, в които човекът може да очаква повече благополучие и успех.
 6. Използване на потенциала: Важно е да се отбележи, че “Зоната на късмета” не е гаранция за успех, а по-скоро показва потенциал. Човекът трябва да работи активно, за да използва този потенциал и да постигне благополучие.
 7. Аспекти с планети: За пълноценно тълкуване на “Точкат на късмета”, е важно да се разгледат аспектите между тази точка и другите планети в хороскопа. Тези аспекти могат да добавят допълнителни нюанси към тълкуването.

Ключове за тълкуване на Фортуна:

 • Планети или точки в съвпад или опозиция с Фортуна са ключове към успеха и сочат призванието, кариерата и природните таланти.
 • Владетелят на знака на Фортуна е много важен.
 • Знакът и домът на Фортуна сочат качества и области на живота, в които притежаваме естествени и вродени таланти и ключови способности за светски успех и просперитет.
 • Планети или точки в знака на Фортуна играят роля в професията.

Тълкуването на “Точката на късмета” винаги трябва да се извършва в контекста на цялостния хороскоп и индивидуалния живот на лицето. Този символ може да бъде полезен за разбиране на личния потенциал и насоки, но не трябва да се разглежда изолирано от другите фактори в астрологичния хороскоп.