Plumbum metallicum (Plumb)

Пациентът Plumb е човек, който попада в модерната клинична категория АРТЕРИОСКЛЕРОЗА. Картината на Plumb е много близка до тази, която се вижда при пациенти с артериосклероза. Това е лекарство, което действува много бавно. Ранната патология е едва забележима, но все пак води бавно и равномерно към ПАРЕЗА на всички нива.

Интелектуално присъства едно затъпяване, една мудност при функциите на ума. Тази бавност се вижда и при процесите на възприемане и на изразяване. Тези пациенти бавно възприемат впечатления и бавно се изразяват. Това забавяне се изразява доста впечатляващо с много характерния за тях симптом на физическото ниво – като ги убодеш с игла реакцията им се забавя ( този симптом е най-силен при Cocculus, но се среща също при Alum и Plumb ).

Един много характерен симптом за интелектуалното ниво при Plumb е загуба на паметта, особено за думи. Това е извънмерна загуба на паметта, като се вземе под внимание възрастта на пациента. Те се напрягат да намерят точната дума за това, което искат да кажат, но не могат. Като че ли артериосклерозата е нарушила кръвообращението точно на това място в мозъка, което ръководи този тип памет, вследствие на което тя е атрофирала.

За каквато и да е интелектуална задача един пациент Plumb, в разцвета на силите си, трябва да положи голямо усилие. Вие задавате въпрос, но на тях им трябва доста време, за да ви отговорят. И все пак, това не е бавността на Phos, която се причинява от празнотата в главата, нито пък забавените отговори на Merc, което е резултат от объркване и разсейване. При Plumb действието на ума е забавено и пациентът се напряга силно, за да ви отговори на въпроса. Вие виждате сключените вежди и очевидното усилие, което се налага да положи при опита си да намери отговора. Това е много характерно за Plumb.

И на емоционално ниво също има един вид парализа, която може да се опише най-добре с думата АПАТИЯ. Това е много близо до застиналото апатично състояние, което се наблюдава при възрастни пациенти, които страдат от артериосклероза. Няма жизненост, няма вътрешно движение на емоциите. Колкото и да е типично това състояние за пациента Plumb, то не идва за един ден, то се развива в продължение на доста време.

Обикновено тази патология се развива при хора с много “добър живот” , хора егоисти, които цял живот са мислили само за себе си. Те са се радвали на най-доброто в живота – на най-добрата храна, най-добрата среда, на образцов брак и пр. Те са свикнали с тези неща и са се привързали към тях. Накрая, те развиват ”артериосклеротична” нагласа и привързаност към живота. Те се хранят богато и лесно се разстройват от дребни неща. Тези вълнения стимулират произвеждането на адреналин в кръвта, което от своя страна увеличава мобилизацията на липидите. Тогава те се отлагат по стените на артериите. Така егоизмът, силната привързаност към материалните неща и скованите идеи водят до артериосклероза, която на свой ред преминава във всичките три нива на организма.

Колкото повече тези пациенти изпитват апатия, толкова повече стават раздразнителни и гневни. При Plumb обикновено тази раздразнителност се изявява като импулс да навредят на себе си. Те стават толкова нервни, че искат да се промушат с нож. Това е перверзия, желание за самоунищожение.
След стадия на раздразнителност следва тъга и мрачно настроение при Plumb Това не е чиста депресия, тя е съчетана с тревожност. Изглежда те усещат, че силите им намаляват, което ги води до страх, че на тях или на близките им предстои някакво нещастие.

Накрая, апатията надделява. Нищо в обикновения живот не ги радва. По време на добрия си живот, те са се наслаждавали на сексуални и всякакви други удоволствия, но веднъж след като се оженят, те откриват че са импотентни, като с това отново проявяват паралитичното състояние на Plumb
Интересно е, че пациентите Plumb се борят с апатията по един изключителен начин; те се впускат в неща, които не са приети от обществото. Търсят възбудата в рисковани, скандални прояви; търсят забранените удоволствия. Един женен мъж може да прелъсти сестрата на жена си, което ако се разкрие, ще доведе до голям скандал. В такива забранени възбуждащи ситуации той може да възвърне своята потентност. Аналогично, една омъжена жена, чиято сестра е омъжена за свещеник може да има връзка със свещеника. Plumb може даже да бъде предписан на обсебени от хазарта хора, които харесват вълнението, когато рискуват дома си, работата си и други жизнено важни неща.
Вие може да видите достолепен, редовно посещаващ църквата пациент, който изведнъж решава да стане будист или да тръгне след своя индийски гуру. Това поведение създава невероятна суматоха в семейството, сред приятелите и колегите му. Изглежда точно с такива катаклизми той се противопоставя на апатията и на парезата, която е почувствал. Ако неговият свещеник му бе казал : ”Добре, заминавай!”, пациентът най-вероятно би загубил интерес към новото си начинание.
Външният вид на пациентите Plumb е доста трудно да бъде описан. Както вече споменах, те са свикнали винаги да имат най-доброто, така че имат един самодоволен вид. Обикновено са мършави, лицата им имат землист оттенък. Имат дълбоки бръчки по лицето и дълбоки пори.

Естествено, Plumb често се предписва на пациенти с неврологични проблеми. Патологията на Plumb се дублира доста точно със заболяването Паркинсон – дали като първоначално заболяване или в следствие на артериосклероза. Слабостта, спазмите, треперенето и апатичното изражение на лицето са доста характерни. Plumb може също да бъде предписван на пациенти, които са прекарали инсулт, особено при пареза на екстензорните мускули. Могат да бъдат засегнати и екстензорните мускули и флексорните, но най-характерна е картината на парализа на екстензорните – това го виждаме при отпускането на китката.

Пациентите Plumb треперят от слабост на мускулите. Може да им е трудно да държат спокойно една чаша. Спазмите на засегнатите мускули са доста типични. Все пак, спазмите и трепванията при Plumb не са така силни, както при Agar u Zinc

Могат да бъдат засегнати само специфични групи от мускули и да се стигне и до силна атрофия. Когато атрофия е главната страна в някой случай, мислете си за Plumb При тази картина лесно ще видим, че Plumb може да бъде важно лекарство при латерална амиотрофична склероза.
Парезата на Plumb може да засегне и пикочния мехур и ректума. Може да има задържане на урина до 24 часа. Уретралният сфинктер може да се парализира. Бездействието на ректума може да доведе до хронична констипация, с черни твърди изпражнения.

Като имаме предвид тенденцията към артериосклероза не е изненадващо, че Plumb е подходящ при различни циркулаторни нарушения. Характерно е, че получават сърцебиене при лежане наляво, както Lach u Phos.

Plumb има още един общ ключов симптом с Phos – подобряване от разтриване. Те имат болки като от електрически ток и крампи, които се подобряват от масаж, най-вероятно поради това, че за момент циркулацията им се възстановява.

Най-важно е, че при Plumb има едно усещане за теглене и дърпане в пъпа, като че ли връв тегли пъпа към гърба. Това усещане не е задължително да бъде само за пъпа, то може да се чувства навсякъде в корема в стомаха, даже в гърдите. Понякога това усещане се наблюдава по време на остри чревни и бъбречни колики и тогава Plumb е лекарството, което може да подействува за броени часове.
Plumb, както и Sil са с неприятно миришеща пот на краката.

Според Кент, понякога Plumb проявява истеричност. Самият аз не съм имал подобен случай, но описанието на Кент ме кара да му вярвам. Това е състояние подобно на това при Moschus, където пациентът симулира болест. Кент описва случай, при който пациентът е симулирал в присъствието на хора, до степен на изпадане в кома, но е бил съвършено нормален когато е сам.

Plumb е лекарство, което не е често описвано в литературата. Вярвам, отчасти това е поради факта, че лекарството е с много бавно действие. Много хомеопати вероятно нямат търпението да изчакат дългите месеци необходими да се види ползата от Plumb ; най-вероятно действието му често е прекъсвано от други предписания, дадени твърде рано. Нека да допълня, че Plumb най-често се предписва на възрастни пациенти, при които крайните резултати са естествено ограничени.

Alum е лекарство, което може да прилича в някои отношения на Plumb Все пак при Plumb умът е в състояние на апатия. При Alum има пълно объркване, до степен на истинска делюзия – един хаос, в който пациентът не е сигурен кой говори. При Plumb парализата не е със същата сила, както при Alum Парализата на Alum е по-скоро вяла (множествена склероза), докато парализата при Plumb е повече спастична (болестта на Паркинсон). Накрая, парализата на Alum обикновено засяга долните крайници, докато тази на Plumb – главата и горните крайници.