Ихтиотерапия на псориазис

Става дума за едни малки рибки, които се хранят с люспите на болните от псориазис и така помагат да се изчиствт временно плаките.

Родината на този метод на лечение е турското градче Кангал. Там има горещи термални водни извори с висока концентрация на селен, която помага при лечението на редица кожни заболявания и най-вече на псориазис. Лечението в този балнеолечебен център дава много добри резултати (дълги периоди на ремисия). Лечението е природосъобразно, без приемане на лекарства. Разчита се изцяло на действието на водата, слънчевата светлина и почистващия ефект от рибките гара руфа.

Много спа центрове по света отглеждат такива рибки в изкуствени басейни, но тайната на лечение е най-вече във водата, която извира на метри от лечебните басейни в Кангал. Другият фактор е високата надморска височина и ползотворното влияние на слънчевата светлина върху почистената от рибките кожа. Правени са редица научни изследвания на водите в Кангал, като техните ефективни лечебните свойства върху засегната от псориазис кожа са напълно доказани.

Балнеолечебният център приема пациенти от цял свят, радва на голям интерес  и си е спечелил голям международен авторитет. Един 14 дневен курс на лечение излиза около 1000 евро с включен транспорт и закуска. Този курс на лечение не от най-леките тъй-като се прекакрват най-малко 8часа в басейните и се пият по 3 литра вода на ден.

Отначало човек трудно свиква с идеята да го ядат жив, но след няколко дни прекарани в басейните с охота допуска лакомите рибки до себе си. Синергичното действие на изброените лечебните фактори в Кангал със сигурност допринася за резултатите, но пациентите считат, че добрият ефект от лечението се дължи преди всичко на рибките.

Вижте снимки от балнеосанаториума в Кангал