Дерматология и козметика

Голяма част от хроничните заболявания на организма се проявяват върху кожата и неправилно се наричат кожни болести. Обикновено те са свързани със смущения в храносмилателната система, усвояването на храната, задръстване и интоксикация на организма.

В природолечението отдавна е известно, че когато се обърне внимание на храненето, когато тялото се прочиства чрез редовно гладуване и разтоварващи дни, плодови сокове и диети, кожните заболявания се повлияват много благоприятно. Нашите наблюдения сочат, че микроводораслите, ЕМК и коластрата могат да бъдат от голяма полза на хора с акне, псориазис, екземи, невродермит, на всякакви проблеми с кожата, косата и ноктите.

При почти всички кожни болести е уместно да се приемат суперхрани. Те са чудесно средство и срещу възпалителни процеси. Знае се, че те от една страна са резултат от подкиселяването на организма, а от друга страна самите възпаления причиняват допълнително подкиселяване. Едноклетъчните водорасли са изключително качествена алкална храна и подпомагат алкализирането на тялото.

ЕМК, съчетани с пробиотици, водорасли и коластра, влияят благотворно при бактериални инфекции на кожата, всички кожни микози (гъбични инфекции) и вирусни инфекции на кожата и лигавиците, в това число и причинените от херпесната група.

Псориазис

Псориазисът е едно сравнително недобре разбирано заболяване и начинът, по който се лекува от обикновената медицина, не води до добри резултати. Причините за неговата поява са комплексни и вече доста добре изучени от холистичната медицина.

В емоционално отношение страдащите от псориазис са обикновено чувствителни и съвестни хора, които не изразяват достатъчно емоциите си и са принудени да се примиряват с някаква конфликтна ситуация. Така вътре в себе си те съзнателно или несъзнателно са натрупали много гняв, тревожност и други отрицателни емоции, които се соматизират (т.е. намират изява навън) чрез кожата.

За да се подпомогне излекуването им, те трябва да преразгледат отношението си към наболели неща от ежедневието си и да започнат да изразяват емоциите си по подходящ начин. Добре е да се опитват да отстояват мнението си повече и да не се тревожат толкова от всичко.

Често тези хора имат проблеми с гръбначния стълб, което води до увреждане на инервацията и трофиката (изхранването) на храносмилателната система. От гръбначния стълб излизат нервни влакна, които чрез своите импулси действат подхранващо на органите на храносмилането, и ако тези нерви се притиснат от гръбначни изкривявания или блокажи, се получават малки ранички (микролезии) и/или изтъняване на стените на тънкото черво. В такива случаи даже съвсем малки грешки в диетата водят до навлизането на нежелани субстанции в кръвта. Те се елиминират чрез кожата и така организмът се освобождава от тях – т.е. псориатичните обриви са проява на опитите на организма да се самоизлекува и не бива да се потискат.

За псориазиса са типични намалената способност на организма за самоочистване, както и проблеми с черния дроб и бъбреците, а ако има и запек, това още повече пречи на излекуването.

В нашия опит вече сме имали много случаи, при които пациенти с псориазис са се повлиявали изключително добре от специалните изчистващи и регенериращи режими, които включват различни суперхрани. За препоръчване е да се започва с Лесно начало, коластра и ЕМК, а по-късно да се включат Зелена енергия, Супер антиоксидант и CoQ10 с хром. Резултатите са особено впечатляващи, когато суперхраните се комбинират с хомеопатия.

За жалост, много често страдащите от псориазис са подлагани на дългогодишни потискащи терапии (някои от тях – официално утвърдени). При тях псориазисът на пръв поглед се облекчава, но здравето като цяло се влошава, тъй като вместо да се локализира само периферно върху кожата, заболяването преминава към по-централни структури на организма. Така се получават усложнения като псориатичен артрит. Подчертавам, че употребата на кортизон и някои други локални средства потискат имунната система и влошават нещата.

Красота и здраве за кожата, косата и ноктите

Не бива да се пренебрегва и лечебно-козметичният ефект на продуктите от водорасли, коластрата и ЕМК при проблеми, свързани с кожата, косата и ноктите. Както знаем, тяхното състояние отразява общото състояние на организма. Обикновено бледата повяхнала кожа се дължи на липса на растежни фактори, слаба кръв и много свободни радикали, а нездравият Ј цвят е свързан с лошо храносмилане. Както вече споменахме, Лесното начало е с фантастично действие при подобни проблеми. Колкото до ЕМК и коластра, всяка жена трябва да ги употребява ежедневно, ако иска да има по-хубава кожа и коса.

Косата е най-голямото естествено украшение на човека, което понакога е подложено на голям тормоз чрез различни “разкрасяващи” манипулации. Тя първа реагира на всички липси в организма и първа се влошава при критични ситуации. Ето защо е добре да я “глезим” с водорасли, коластра и ЕМК. Те се препоръчват при:

  • цъфтеж и отслабване на косата и чупливост на косъма, независимо дали са резултат от общо отслабване на организма, или от лошокачествени бои, къдрене, изрусяване и често използване на маша;
  • пролетно оредяване на косата в резултат на отслабване на имунната система и есенно оредяване, поради излагане на силните слънчеви лъчи през лятото;
  • косопад у бременни жени, родилки и кърмачки;
  • оредяване на косата по време на климактериума;
  • окапване на косата в резултат на лъчелечение;
  • оредяване на косата при нарушени функции на щитовидната жлеза;
  • всички форми на алопеция.

В много случаи редовната употреба на ЕМК с водорасли и коластра вътрешно и външно (маска) спира косопада, връща здравината, блясъка и еластичността на косъма и косата се сгъстява. Комбинацията повлиява благотворно и пърхота (себорея), който в някои случаи може да бъде водеща причина за косопада.

Ноктите, подобно на кожата и косата, отразяват психическото и физическо състояние на нашия организъм. Малките бели петънца по ноктите говорят за недостиг на микроелементи – магнезий, силиций, цинк и др. в тялото. А те имат ключова роля за правилно функциониране на много тъкани и органи. Този дефицит се коригира успешно чрез приемането на водорасли.

Около две трети от жените имат проблеми с ноктите – те са чупливи, цепят се, имат петна и/или грапавини, кожичките в основата им са сухи и се белят. Причините за това са свързани с редица външни фактори, като употреба на химически препарати, некачествени прахове и сапуни, гореща и солена вода, нискокачествени лакове за нокти, работна обстановка с химически вредности и пр. В други случаи тези симптоми са външен израз на вътрешни фактори и могат да бъдат коригирани чрез редовното приемане на подходящи хранителни добавки.

Нуждата от редовно приемане на суперхрани при тези случаи се обяснява с това, че кръвоснабдяването на ноктите е по-слабо и това забавя проявата на ефекта.

Жълтите, сухи и чупливи нокти могат да бъдат проява и на никотинова интоксикация, както при пушачи, така и при работещи в тютюневата промишленост. В такива случаи се препоръчва успоредно с водораслите и ЕМК да се приема и супер антиоксидант (по 1-2 капсули дневно).

Може да се опитат всевъзможни комбинации и външно – например крем Moon Rise или ЕМК да се смесят с коластра и водорасли с CoQ10 и да се мажат по лицето, или да се направи маска за коса със Зелена енргия, ЕМК и коластра. Каня читателките да експериментират колкото желаят с такива импровизирани маски – резултатите винаги са много добри!