Глава 13: Хомеопатията в България

В края на 19. и началото на 20. век у нас работи д-р Георги Миркович. Той е и автор на първата българска книга по хомеопатия “Домашен хомеопатичен лекар”. Любопитен факт е, че д-р Миркович е един от първите трима ученици на Учителя П. Дънов (впрочем, Учителя е бил запознат с хомеопатията и я е одобрявал).

По-късно от хомеопатия се интересуват проф. Асен Златаров и акад. Методи Попов, но в тогавашна България тя не намира особено разпространение. Все пак в Музея по история на медицината във Варна се пази един комплект внесени от Германия хомеопатични лекарства от началото на века, които са наченати, т.е. използвани.

След 1944 г. “народната власт” заклеймява хомеопатията като ненаучна и идеалистична – по този начин развитието й се спира, но въпреки забраните отделни хора тайно я изучават и прилагат.

Едва през 1993 г. в София започва първият двегодишен дипломен курс по хомеопатия с преподаватели от Лондонския колеж по класическа хомеопатия (LССН), организиран от Холистичен център “Анхира”. До 1977 г. от LССН са обучени около 120 души, на които са издадени международни дипломи.

През 1994 г. се основава Хомеопатично общество, а през 1995 – Асоциация на лекарите-хомеопати.

През 1994-96 г. излизат на български “Органон на целебното изкуство” на Ханеман и книгите на Г. Витулкас “Хомеопатия – нежната медицина”, “Науката хомеопатия” и “Здраве и болест – един нов модел”. Самият Витулкас посещава София през 1996 г., след което български хомеопати получават възможността да повишават квалификацията си в Международната академия по класическа хомеопатия.

Започват и първите български курсове по хомеопатия в София, Русе и Варна по програма, отговаряща на изискванията на ЕСН (Европейския съвет по хомеопатия). Преподавателите в тях са дипломирани в LССН лекари-хомеопати, които продължават образованието си в престижни европейски центрове.

Междувременно излиза наредба на МЗ за внос на хомеопатични лекарства и различни чуждестранни фирми започват обучение за медици. Най-сериозното е на фирма Боарон (Воiгоn) от Франция (две години, учебници на български, диплома), която е и главният доставчик на продаваните у нас хомеопатични лекарства.

Център за здраве и образование “Едикта”, ръководен от д-р Дора Пачова, провежда семинари с много учители от различни школи, както и качествени курсове по класическа хомеопатия с дипломи, валидни в Евросъюза.

Лично мое мнение е, че за българската хомеопатия е най-полезен класическият подход в комбинация с хомеодетокс терапия и хомеопрофилактика.

Доайенът на класическата хомеопатия в света е проф. Джордж Витулкас. Затова препоръчвам на пациентите да търсят такива хомеопати, които са учили достатъчно дълго при него в Международната академия по класическа хомеопатия.

Засега в България има малко лекари, които са получили дипломи от Международната Академия на Витулкас – д-р Дора Пачова и д-р Петър Найденов са първите от тях. Д-р Даниел Русев също е завършил МАКХ и понастоящем е координатор на видеокурсовете по хомеопатия, предлагани от школата на проф. Витулкас.