Phosphorus (Phos)

Дифузия е темата, която преминава през патологията на Phos Дифузия е процесът на разсейване навън в околната среда, така както димът се разсейва във въздуха или цвета на торбичката чай се разтваря равномерно във водата. Същото става и с енергията, съзнанието, емоциите, дори и кръвта при пациентите Phos. Като че ли там няма бариери – физически, емоционални или умствени. Поради това пациентът Phos е податлив на всякакъв вид влияния. Ние виждаме, че на физическо ниво почти всяко нараняване или стрес завършват с кръвоизлив; това се получава, защото обвивката на кръвоносните съдове е слаба и лесно позволява на кръвта да преминава в околните тъкани. На емоционалното ниво емоциите на пациента Phos свободно се изливат към другите; пациентът не е способен да ги сдържа и да предпазва себе си от емоционални наранявания. Умствено пациентът лесно забравя себе си до такава степен, че съзнанието му може да стане твърде дифузирано и да загуби фокус; пациентът лесно се “отнася”.

Нека първо да опишем здрав човек, който притежава склонностите на Phos, които могат да се проявят при състояние на болест, ако защитният механизъм бъде поразен от твърде голям стрес. Но преди това, отново искам да напомня, че ние предписваме лекарства само върху патологичните симптоми, а не върху тези на здравия човек. Обикновено пациентът Phos е слаб, висок, с деликатни черти, коса, кожа и ръце. Като дете този човек е топъл, открит, любвеобилен, артистичен, музикален и много чувствителен. Детето е отворено и впечатлително; човек може да “ гледа през” такова дете, чийто живот се излива без усилие и без много резерви. По-късно израства страшно бързо, което води до типичната слаба, върлинеста фигура.

През живота си човекът Phos е добър, дружелюбен, открит, обича много приятели и компании, но може да се радва и на уединението, при което се отдава на артистичните си наклонности. Приятно е този човек да е покрай вас, защото той или тя е наистина състрадателен и винаги поставя интересите на приятелите си над личните си грижи. Phos е високо интелигентен и изискан. За него няма тайни; свободно споделя всичко, което мисли. Топлина и обич свободно се леят към приятели, дори към непознати. Голяма част от неговият живот се върти около отношенията между хората. От Phos може да стане добър политик, който ще преследва хуманни цели. Той може да стане търговец, тъй като той е в състояние да продаде всяко нещо, в което самият той е повярвал. Човекът Phos е много впечатлителен и ще повярва на всяко нещо, което му се казва и което е извън областта на неговата компетентност, а след като веднъж повярва в нещо, той ще бъде много ентусиазиран и способен да убеди всекиго.

Като пациент Phos е много приятен за хомеопата, защото е впечатлителен, отнася се с доверие към лекаря, вярва на това, което му се казва и следва препоръките с готовност и с голяма благодарност. Още от първото интервю пациентът гледа на хомеопата като на приятел, като топло се ръкува с него, сяда напред на стола, а може и да протяга ръка да докосне ръката или китката на хомеопата, когато иска да наблегне на нещо. Свободно говори за симптомите си, без да задържа нещо. Има предразположение към най-различни тревоги, но те много лесно се разсейват само от няколко успокоителни думи.

Дифузията на съзнанието проличава от това, че пациентът Phos лесно се стряска. Всички можем да си представим състоянието на замечтаност; съзнанието се отнася на друго място или обстановка. По време на замечтаност, при внезапен шум като клаксон на кола, тряскане на врата, гръмотевица, замечтаният човек се стряска, тъй като съзнанието му е дръпнато неочаквано и рязко се завръща в непосредствената действителност. Това е състояние, към което пациентът Phos е силно податлив. Това е дифузия на съзнанието, която пациентът не може да контролира лесно. По време на гръмотевична буря нормалният човек ще чуе един гръм и лесно ще се приготви да чуе още един; пациентът Phos, обаче има склонност да се разсейва автоматично и затова той се стряска от всеки шум.

В първия стадии на патологията на Phos ще преобладават физическите симптоми. В ранния стадий на развитие, дали на 5 или на 35 годишна възраст, може да има тенденция към кръвоизливи. Носът кърви от най-малкото нещо. Мензисът може да е обилен и продължителен. Тенденцията на кървенето символизира общо есенцията на Phos. Всичката топлина и сърдечност, които пациентът Phos притежава се разнасят свободно навън, почти без всякакви бариери.
Точно на този етап ние трябва да отбележим, че пациентът Phos лесно се ободрява от сън. Това може да се разбере като си помислим, че сънят е времето, когато отпада обичайното усилие да поддържаме съзнанието си във физическата действителност. На хората, които са по-сдържани – умствен тип им е необходимо дълго време, за да достигнат тази почивка; те трябва да изпаднат в дълбок сън. Докато, пациентът Phos се освежава бързо, тъй като неговото съзнание може да се отпусне по този начин много лесно.

По време на този етап, ние виждаме също характерната за Phos Жажда, особено за студени напитки. Ако се случи така, че да чувства парене в стомаха (Phos често изпитва парещи болки в стомаха, проява на топлина), студената напитка ще облекчи болката, но това трае само, докато питието или храната се стоплят в стомаха, след което стомахът може отново да се влоши. Има силно желание за шоколад и сладко. Като вземем предвид жаждата и желанието за сладко, можем да разберем предразположението на Phos към диабет.

С развитието на патологията на физическо ниво, процесът на кръвоизливите може да се появи и на по-дълбоки нива. Може да има безболезнени кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, които неочаквано водят до хематемезис или мелена. Може да има бронхит в ранна и лека фаза и все пак с храчене на ярко червена кръв. Може да има хематурия (уриниране на кръв), без да са на лице някакви други симптоми. Може да се направят лабораторни изследвания и рентгенови снимки без нищо да се открие. При такава картина помислете за Phos като възможно лекарство.

Докато преобладават физическите симптоми на емоционално и умствено ниво има само малко симптоми. С навлизането на патологията във втората фаза, ние наблюдаваме заглъхване на физическите симптоми и увеличаване на тревогите и страховете. Разбира се, тук има и истинска загриженост за добруването на хората, независимо дали са приятели или непознати. Това също може да бъде доведено до патологична степен на тревожност, с което разпилява дори енергията, която е необходима на самия него. Това е истинското състояние на съчувствие, докато другите лекарства в същата рубрика се тревожат за другите, главно поради загриженост за самите себе си.

При Phos съществува силна тревога за здравето. Пациентът става толкова податлив на внушения, че ако някой човек страда от някакво заболяване, той ще започне да се тревожи, че може да има същото заболяване. Все пак тази податливост към внушения лесно се елиминира с обратното внушение; няколко успокоителни думи от хомеопата са достатъчни да накарат пациента да въздъхне облекчено и буйно да благодари, до следващия път, когато чуе за друга обезпокояваща възможност.
По време на този етап се появяват много страхове. Има страх от тъмното, страхува се да остане сам, страхува се при здрачаване. Може да има и страх от гръмотевици. Отначало тези тревоги и страхове са слаби и все още придружени с жажда и освежителен сън.

С настъпването на третата фаза, пациентът е обхванат от тревоги и страхове. Докато преди това те са били слаби и са могли да бъдат разсеяни с няколко успокоителни думи, сега те постепенно започват да занимават пациента все повече и повече и да изтощават енергията им. За пациента става все по-трудно да се отпусне, тревожността може да доведе до хипервентилация и до съответното нарушаване на рН в кръвта. Скритата тенденция към страхове и тревоги пречи на пациента да се отпусне дори по време на сън; пациентът се събужда неотпочинал и с голяма тревожност (като Lach, Graph u Ars ).

В един момент, продължителната тревожност става “свободно-плаваща”, без някаква конкретна причина. Появява се страхът, че нещо лошо ще се случи – страх, който прониква изцяло в живота му като музикален фон. Всяко нещо се очаква със страх. Има страх от надвиснала болест, особено страх от рак, не толкова от сърдечно заболяване, но най-вече страх от предстоящо заболяване.
Накрая, пациентът Phos изпада в страх от смъртта, паническо състояние при мисълта, че смъртта е предстояща. Пациентът има чувството, че умира, особено, когато е сам. Има едно усещане като че ли има в себе си мехурчета, които се издигат и се разсейват навън или че душата му напуска тялото. Изпада в паника, има хипервентилация, възбудимост и сърцебиене. По това време пациентът изпитва остра нужда от компания, поради страха, че смъртта е надвиснала.

Нуждата от компания може да бъде толкова силна, че да го накара да излезе от къщи, за да намери приятели, с които може да си говори. Това не е необходимост да говори специално за здравето, както при Ars, по-скоро Phos просто има нужда да говори с някого за каквото и да е било, за да разсее паниката.

С увеличаване състоянията на страх много други потвърждаващи симптоми на физическото ниво изчезват. Може да няма жажда, нито желание за солено, нито за риба.
Накрая, в четвъртия стадий умът изцяло рухва. Страховете намаляват, но умът дегенерира. Трудно му е да се съсредоточи, не е в състояние да мисли свързано или да разбере това, което му се казва. И тялото, и умът отслабват. Пациентът става безразличен и към хората, и към това, което го заобикаля. На лице е състояние на сенилност или слабоумие. Друг възможен финал за Phos е удар, при който много от умствените способности се загубват.

В крайния етап може да бъде много трудно да се предпише правилно лекарството, тъй като броят на симптомите, по които може да се различи Phos от другите лекарства е оскъден. Поради това трябва да изясните историята на заболяването в нейната последователност и трябва да познавате много добре етапите на патологията на лекарствата, за да можете да помогнете на пациента си. След като сте видели при даден пациент есенцията на Phos, трябва само да видите и симптомите, които потвърждават избора ви на лекарството. От моят опит мога да ви кажа, че едни от най-полезните са: жажда; желание за солено; желание за риба; желание за шоколад; желание за сладко; левостранно влошаване – не може да спи на ляво; изтръпване на върха на пръстите; безболезнена загуба на гласа. Нека да допълня, различните пациенти Phos Могат да са топлокръвни или зиморничави, но не в един и същи пациент.