март 2010

Март 2010

Някои въпроси, които можете да използвате за да създадете кандидати:

 • Колко килограма наднормено тегло трябва да имате?
 • За да сте доволни, колко трябва да ви се плаща на час?
 • Колко седмици почивка са ви необходими всяка година?
 • Ако сами сте си шеф, ще промените ли нещо?
 • Как щяхте да се чувствате ако имахте пет дни уикенд?
 • Познавате ли някой, който се оплаква от болки?
 • Добре ли ще бъде, ако вече не трябва да ходите на работа?

Така че не трябва да търсите потенциални клиенти. Вместо това създавайте потенциални клиенти с подходящи въпроси.

Как да намалите разходите си на кандидат.
Да речем, че купувате списъци с данни за контакт с кандидати за 5 лв. на човек и трябва да говорите с 10 души, за да стигнете до презентация. Това означава, че сте изразходвали 50 лв. само за да получите възможност да се срещнете на живо с човек за да направите една презентация.
Ако карате през града, за да се срещнете с кандидат на чаша кафе, това вероятно ви струва 5 лв. – бензина за колата, цената на кафето, цената на рекламата, както и доста от времето ви – просто за да стигнете до някого, за да направите представянето.
Виждате ли тенденцията? Струва пари и време, за да стигнете до потенциални клиенти. Така че защо да не ги подкупим, а? За по-малко пари, отколкото харчите за реклама и т.н., можете да купите обяд за някой съсед, ако той е съгласен да изслуша вашата презентация.
Но може да кажете: “Но как да разбера, че моят съсед е високо мотивиран кандидат за бизнеса?” Е, няма гаранция. Но пък и няма гаранция, че непознатият, който отговаря на вашата реклама е високо квалифициран, мотивиран кандидат. Идеята е да си дадете сметка какви са разходите ви за да получите възможност да се срещнете с потенциални клиенти.

Защо е по-добре да станете опитни в бизнеса бързо?
Ето една стара история. Прочетете и помислете:
“Един човек с пари се срещнал с един човек с опит. След края на срещата
човекът с опит си тръгнал с парите, а другият човек си тръгнал с опит.”

Познайте кой има “най-добрите” продукти в MLM?
Мразя най-добрия си приятел Том Паредес. Той се гордее с коригирането на много мои грешки.
Преди около 30 години, направих една презентация. Казах на моя кандидат как компанията ми предлага най-добрия витамин, съдържащ повече милиграми от конкуренцията, и че той трябва да се присъедини към моята компания, защото имахме най-добрия продукт.
Най-добрият ми приятел Том Паредес ни гледаше и едва изтрая да не почне веднага да ми се подиграва. А след представянето, докато се тъпчехме с мексиканска храна в един всичко-което-можеш-да-изядеш бюфет, Том се обърна към мен и ми разказа тази история:
Представете си, че се присъедините към моята компания, защото продуктът ни има 100 милиграма витамин С. Той е най-добрият продукт. Правите си списък, записвате няколко дистрибутори и създавате няколко клиенти. Но три седмици по-късно една чисто нова компания започва да предлага продукти със 101 милиграма витамин С. Те са по-добри. Е, какво трябва да направите, ако искате да представлявате най-добрият продукт? Да напуснете.
Извинявате се на вашите дистрибутори. Възстановявате парите на вашите клиенти. И им казвате да се присъединят към компанията Б, защото те имат “най-добрия” продукт. Правите си списък, записвате няколко дистрибутори и създавате няколко клиенти. Но три седмици по-късно чисто нова компания започва да предлага продукти с по 102 милиграма витамин С. Те са по-добри. Е, какво трябва да направите, ако искате да представлявате най-добрите продукти? Да напуснете.
Извинявате се на вашите дистрибутори. Възстановявате парите на вашите клиенти. И им казвате да се присъединят към компанията Б, защото те имат “най-добрия” продукт. Но три седмици по-късно, чисто нова фирма започва да предлага по 103 милиграма витамин С, плюс много по-красива брошура. Всичко е по-добро. Е, какво трябва да направите, ако искате да представлявате най-добрия продукт?
Никога не можете да изградите дългосрочен остатъчен доход,
ако започвате всичко отначало на всеки три седмици.

Ох. Том пак беше прав. Но той не спря дотук. Той просто не можа да устои да ми натрие носа малко повече. Разказа ми същата история, само че на тема компенсационни планове. Той ми каза, как аз ще трябва да сменям фирмата всеки път, когато нова фирма излезе с различен процент на трето поколение и др. И това е начинът, по който научих урока.
Не спонсорирайте хора въз основа на нашите прекрасни продукти или въз основа на нашия прекрасен компенсационен план. Вместо това, спонсорирайте хора въз основа на самите вас и какво можете да направите за тях. (И това е още една причина да започнете да усвоявате умения в този бизнес.)

Попитайте вашия едва кретащ дистрибутор:
“Какъв е вашият най-добро приключване на презентацията с едно изречение?” След това го гледайте как се гърчи. Той ще кажа, че зависи от ситуацията. Той просто си измисля нещо всеки път. А истината е: той няма добро заключително изречение. Той не знае какво да каже.
Тогава попитайте вашия едва кретащ дистрибутор: “Колко често мислиш, че ще се нуждаеш от добро приключващо изречение в кариерата ти?” Разбира се, отговорът е всеки път, когато прави презентация.
Има едно гигантско „изключване” в мозъка на някои дистрибутори. Те искат да изградят бизнес, но при все това отказват да се научат какво да казват, за да се случи това.

Моите кандидати не искат да се присъединят!
Бях в Стокхолм миналата седмица и попитах един дистрибутор: “Кои са най-големите проблеми при спонсорирането на хора в Швеция?” Той отговори: “Хората тук са просто твърде заети, освен това мислят, че продуктите са много скъпи.”
Същото е и в целия свят. Всички кандидати ще ви излизат с тези възражения, докато не се научите да представяте нашата дейност правилно. Така че не търсете кандидати, които нямат тези възражения. Всички кандидати имат тези възражения. Вместо това, научете как да представяте бизнеса си по такъв начин, че тези възражения да не се случват.

Оттук-оттам:

 • Разпаленото невежеството е по-добро от замръзналите знания.
 • Моят безполезен спонсор е толкова скучен, че дори бумерангите го избягват.
 • Моят безполезен спонсор е достигнал дъното и е започнал да копае надолу.
 • Моят безполезен спонсор определя ниски лични стандарти
  и след това последователно не успява да ги постигне.
 • Невежеството е поправимо, глупостта трае цял живот.
 • Ние учим нашите дистрибутори на всичко, което знаем
  и все пак по някакъв начин те успяват да преодолеят това препятствие.
 • “Няма толкова голям проблем, че да не може да избягаш от него.” – Чарли Браун