Calcarea phosphorica (Calc-p)

Calc-p е лекарство, което не е достатъчно оценено. То има много дълбоко действие с широк спектър на симптоматика, но може лесно да се обърка с други лекарства, които са по-известни като класически “полихрести”. В моята практика самият аз често съм давал Calc , Phos, Ph-ac и даже Cham, когато е трябвало да дам Calc-p. Постепенно обаче се научих да различавам някои черти, които я отличават от другите лекарства. В тази глава ще се опитам да хвърля светлина върху тези характеристики, заедно с най-отличителните черти от общата симптоматика.

НЕДОВОЛСТВО е главната тема, около която се развива картината на Calc-p. Пациентите Calc-p не знаят какво искат. Те знаят, че нещо в тях се е объркало, но не знаят точно какво, нито пък какво да направят по въпроса. Мудност е обхванала целия им организъм и това води до дълбоко недоволство, дълбока неудовлетвореност.

При Calc-p в някакъв специфичен момент във времето енергията внезапно намалява. Може да е имало някакво остро заболяване, някакъв шок, пеницилинови инжекции и др. Каквато и да е била причината, настъпило е общо намаляване на енергията – може да не е станало за една нощ, но все пак за кратко време. От този момент пациентът започва да забелязва бавност на ума, емоционална индиферентност и липса на физическа издръжливост. Това състояние на понижена жизненост обикновено засяга едновременно и трите нива при Calc-p и точно от там идва всепроникващото им недоволство.

При Calc-p основната слабост най-ясно се вижда на умственото ниво. То е като че ли умът се е отпуснал по същия начин, по който се отпускат мускулите. Тук елементът на Calc е доста очевиден. Умът като че ли забавя действието си до една трета от нормалната си скорост. Това не е извращение на функцията на ума или объркване. Умствените процеси вървят както трябва, само че с много по-малка скорост и се изисква много повече усилие отколкото преди. Например, пациент Calc-p може да решава математически задачи. Но една задача, която преди началото на патологията му е отнемала половин час, сега му отнема час и половина.

Тогава, поради по-голямото усилие, той започва да прави грешки – да пише погрешно букви или да размества думи. Става му трудно да се концентрира. Започва да забравя. Отива в друга стая, за да вземе нещо, и като стигне там вече е забравил за какво е отишъл.
Един нормален здрав човек е способен да генерира мисли, поток от идеи, разсъждения. Пациентът Calc-p загубва тази способност. Ако има време и нищо не го разсейва, той може да свърши задачата, с която се е захванал, но бавно и с усилие. Интересно е, че пациентите Calc-p може да бъдат СТИМУЛИРАНИ да работят с предишния си капацитет, ако задачата е достатъчно интересна. Те имат отвращение към работа, която е изцяло рутинна, но могат да се запалят и работят за задачи, които са извън рутинните. С други думи, умът е загубил своята жизненост, но той може да бъде СТИМУЛИРАН да действува, когато човекът е добре мотивиран.

Все пак, ежедневните изисквания за умствено натоварване са прекалено големи за пациентите Calc-p. За разлика от пациентите Calc, които ще продължат без оплаквания да изпълняват умствените задачи поставени пред тях, Calc-p ще се опитат да ги избегнат. Умственото натоварване може да причини главоболие. Това е първото лекарство, за което трябва да помислите при случаи на ученици, които получават главоболие при умствено натоварване. Докато Calc се дава по-често на ученици, които получават главоболие след ФИЗИЧЕСКО натоварване.

При пациентите Calc-p има болести от скръб или лоши новини. Представете си човек, на който му се обаждат по телефона и му съобщават, че синът му е умрял при катастрофа. Повечето хора ще изпитат остър пристъп на скръб, с викане и плач и пр.; постепенно организмът ще се възстанови. Пациентите Calc-p ще бъдат напълно смазани, ще колабират и няма да бъдат в състояние по никакъв начин да се справят със ситуацията. И не е толкова самата скръб, която им въздействува; това е просто стресът от събитието.

На емоционалното ниво също има едно забавяне, което се проявява като безразличие или апатия. Всякаква мотивация изглежда е загубена. Все пак, това не се проявява така силно както при Ph-ac. При Calc-p неподвижността не е абсолютна, човекът все още се оживява от огромното недоволство.

Накрая, на физическо ниво, пациентът Calc-p губи издръжливост. След някакъв шок или стрес, той установява, че вече не може да изиграе обичайната си игра на тенис без да се задъха или да се изтощи. Точно както се е отпуснал умът, така са се отпуснали и мускулите.

Основното нещо, което трябва да се запомни за Calc-p е, че тази липса на виталност на умственото, емоционалното и физическото ниво е причина за дълбокото недоволство в човека. Той разбира, че нещо се е случило, но не знае какво иска. Нищо не го задоволява. Това състояние изглежда подобно на Tub, но то има съвсем друг произход и няма злобата на Tub По близко е до Cham, но без агресивността и насилието на Cham.

Картината на Calc-p при децата помага да се разбере ситуацията при възрастните. Спомням си детето на един лекар, което бе получило нараняване на главата. То стана много раздразнително и заядливо. Ние го питаме:”Какво има? Боли ли те нещо? Какво искаш?” При всеки въпрос, то започваше да плаче по-силно и по-силно. Имаше навик да се буди през нощта с писъци, но не можеше да каже защо. Родителите даже бяха опитвали да го изведат на разходка в три часа през нощта, но след малко то започнало да скимти отново. Естествено, аз опитах Cham в този случай, но без ефект. Накрая Calc-p оправи проблема.

Това недоволство характеризира и състоянието при възрастните. Те стенат, плачат, оплакват се и по никакъв начин не могат да бъдат задоволени. Те чувствуват, че нещо дълбоко не е наред с техния организъм, но не могат да намерят начин да го оправят. Недоволството прониква даже в съня им – те стенат на сън.

Както много други лекарства приготвени от сол, така и Calc-p комбинира симптоматиката на своите компоненти. Calc -pима влошаването от претоварване на Calc (въпреки, че няма нейната издръжливост при умствено натоварване), но пък има способността на Phos да бъде стимулирана да действува. Тя има бавността на Calc при прохождане и проговаряне. Но единствено за Calc-p е характерно бавното затваряне на фонтанелата и “болките на растежа” при децата. Влиянието на Phos се проявява силно в един симптом – страх от гръмотевични бури. Той се лекува също и с Calc-p. Този симптом не е вписан в Реперториума на Кент, но той е толкова важен в моята практика, че съм го добавил във второто издание. Пак от опита си аз бих вписал Calc-p в рубриките: “Състрадателен” и “Тревожи се за другите”. Пациентите Calc-p страдат с другите, но с тази разлика, че са малко по-дистанцирани от Phos. При Calc-p това е вътрешно преживяване и не са така открито даващи както Phos. Общо взето пациентите Calc-p нямат енергията и мотивацията да дават толкова, колкото пациентите Phos.

Сега, нека да спомена някои от ключовите физически симптоми, които отличават Calc-p. Главната цел, разбира се, е шийната област и горната част на гръдния кош, включително раменните кости (лопатките). Може да има болки като електрически шок, които експлодират и се разпространяват във всички посоки. Тези болки се влошават особено от течение и студено влажно време – подобно на Rhus-t u Cimicifuga.

Шийната област е особено интересен район за изучаването на лекарствата и различните причини. Особено на умствено/емоционално ниво, болките в този район символизират конфликти между доловени изисквания и съмнение по отношение на способността на личността да се справи с тези изисквания. Съвременното градско общество особено засилва този конфликт. Подложени сме на голям стрес, към който организмът ни не се е пригодил. Ако жизнеността на отделен пациент не може да се справи с този стрес, защитният механизъм създава блокада в шийната област- проводникът, който свързва умствените и емоционалните “органи” на тялото. Този процес може да се получи и при други лекарства също, но той е особено очевиден при патологията на Calc-p. Човек има чувството, че някаква ръка е сграбчила кръвоносните съдове и е прекъснала кръвообращението.

В общи линии Calc-p е известна с това, че не понася студено влажно време. Това важи особено за времето, когато снегът се топи и влажността се увеличава – тогава те се схващат целите. Истина е, че Calc-p не понася студа, но елементът на Phos показва влиянието си отново и по изключение пациентът може да бъде топлокръвен. И при тези пациенти МЕСТНИТЕ болки се влошават от студено, влажно време. Също така, макар и тези пациенти да са топлокръвни, те имат студени крака, които са типични при Calc-p.

Сковаността при Calc-p може да напомня тази на Rhus-t, тъй като и при двете лекарства има влошаване сутрин и подобрение от движение през деня. Връзките и сухожилията като че ли загубват своята жизненост и еластичност. Най-много се отразява на гръбначният стълб, който започва да губи своите нормални извивки. Поради това Calc-p е едно от главните лекарства при сколиоза.

Понякога пациентите Calc-p започват да въздишат, подобно на Ign Това не е задължително да се появи след скръб. По-скоро, като че ли им липсва кислород, и пациентите са принудени да поемат дълбоко въздух, което обаче не им помага. Понякога има усещане за спазъм в слънчевия сплит, което не може да се различи от Ign. В допълнение на това, Calc-p може да има изпотяване по лицето, което е ключов симптом и при Ign.

Calc-p има желание за сладко, въпреки че това не е вписано в Реперториума. Също така има желание за пушени меса или салам.

Имам едно интересно наблюдение, че Calc-p е лекарство, което е с тенденция да създава продължителни влошавания – даже до 10-20 дни. Изглежда навлиза много надълбоко в организма и разбърква много дълбоки проблеми по пътя към излекуването.