Колагенът и желатинът са от решаващо значение за оптималното здраве

Анализ от д-р Джоузеф Меркола с проверени факти

Историята с един поглед

 • Колагенът представлява около 30% от общото съдържание на протеини в човешкото тяло и трябва да бъде заменян. Червеното месо няма да осигури достатъчно аминокиселини, за да ви позволи да изградите силна съединителна тъкан.
 • Колагенът осигурява структурно скеле за различните тъкани, за да им позволи да се разтягат, като същевременно поддържат целостта на тъканите и е от решаващо значение за възстановяването на меките тъкани, мускулите и съединителната тъкан. Желатинът е варен колаген, което го прави по-смилаем и по-лесен за усвояване.
 • Много дегенеративни и възпалителни заболявания също могат да бъдат облекчени чрез консумация на повече храни, богати на желатин. Червеното месо, от друга страна, съдържа много по-високи нива на антиметаболитните аминокиселини цистеин и триптофан, които искате по-малко, ако се борите с дегенеративни и / или възпалителни състояния.
 • Проучванията за удължаване на живота показват, че ограничаването само на триптофан или само цистеин води до по-голямо удължаване на живота от ограничаването на калориите.
 • Колагенът е богат на глицин, който може да бъде полезен при всякакви проблеми с кървенето, включително кървене от носа, прекомерно менструално кървене, кървящи язви, хемороиди и дори инсулт.

Колагенът представлява около 30% от общия протеин в тялото ви. Една от основните му цели е да осигури структурна подкрепа и сила на вашите тъкани, като кожа, кости, сухожилия, връзки и хрущяли, като им позволява да се разтягат, като същевременно поддържат целостта на тъканите. Колагенът е от решаващо значение за възстановяването на меките тъкани, мускулите и съединителната тъкан. Съединителната тъкан включва сухожилия, връзки, хрущяли и фасция, които са склонни да стават по-слаби и по-малко еластични с възрастта. Нараняванията на съединителната тъкан също са проблематични, тъй като има много малко кръвоснабдяване в съединителната тъкан, което забавя възстановяването.

Почти една трета от аминокиселините в колагена са глицин. Също така е с високо съдържание на пролин, хидроксипролин и аланин, които са градивните елементи за матрицата на съединителната тъкан. Вашето тяло използва аминокиселините в колагена, за да възстанови стресираните области и места в тялото ви, където е най-необходимо.

Други по-малко известни ползи за здравето от добавянето на колаген включват:

 • По-дълбок сън поради съдържанието на глицин
 • Намалена болка в ставите и скованост, включително остеоартритна болка
 • Подобрено здраве на червата и храносмилането, благодарение на наличието на глицин
 • Подобрено кръвно налягане и намалено сърдечно-съдово увреждане
 • Подобрен глюкозен толеранс
 • Намалява възпалението и оксидативното увреждане, тъй като глицинът инхибира консумацията на никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADPH). NADPH се използва като редукционен резервоар на електрони за презареждане на антиоксиданти, след като те се окисляват

Важни разлики между колагена и червеното месо

Графиката по-долу описва аминокиселинните съотношения на желатин и колаген спрямо червено месо (говеждо месо). Както можете да видите, желатинът / колагенът съдържат много повече от важните аминокиселини за възстановяване на съединителната тъкан, отколкото говеждото месо. Тъй като една трета от протеина на тялото ви е колаген, няма смисъл да ядете само мускулно месо, тъй като няма да осигури достатъчно аминокиселини, за да ви позволи да изградите силна съединителна тъкан.

\"\"

Важно е, че колагенът съдържа по-големи количества специфични аминокиселини с противовъзпалителни и други лечебни свойства, докато червеното месо е с по-високо съдържание на аминокиселини, които предизвикват възпаление. Ще обсъдя тези различия по-долу.

Вярвам, че все още е важно да се яде животински протеин, който е с по-високо съдържание на аминокиселини с разклонена верига, за да се стимулира синтеза на mTOR и мускулния протеин, но е разумно да не се използва това изключително, тъй като аминокиселините в червеното месо са с относително високо съдържание на животински протеини и е доказано, че отрицателно корелират с дълголетието. Интересното е, че колагенът и желатинът съдържат изключително малко от тези аминокиселини. Ето защо аз лично приемам около една трета от протеина си като колаген или желатин. Намалих приема на яйца и месо с 50% и замених протеина с желатин и колаген.

Една от причините, поради които направих това, се основаваше на мнението на покойния Рей Пийт за важността на балансирането на тези важни аминокиселини. Нашите предци никога не са имали достъп до желатин или колагенови продукти като хранителни източници, както имаме днес, така че те обикновено получават колагена си от яденето на цялото животно, включително съединителната тъкан. Тъй като повечето от нас не правят това днес, изглежда важно да интегрираме малко колаген и желатин в нашата диета.

Колагенът е важен за дегенеративни заболявания

Според Пийт, който е бил биолог със специализация по физиология, колагенът – особено варената форма, която е желатин – също помага да защитите клетките си от стрес. Той посочва, че аминокиселините в свободното си състояние имат много хормоноподобни функции. Например, по време на стрес, цистеин и триптофан се освобождават в големи количества и тези аминокиселини имат антиметаболитни ефекти. Други аминокиселини действат като нервни модификатори, предизвиквайки възбуждане или инхибиране, докато други, особено глицин, имат клетъчно-защитни, антистресови ефекти.Много дегенеративни и възпалителни заболявания могат да бъдат облекчени чрез консумация на повече храни, богати на желатин.

Червеното месо, от друга страна, съдържа много по-високи нива на антиметаболитните аминокиселини цистеин и триптофан, които искате да намалите, ако се борите с дегенеративни и/или възпалителни състояния. Следвахме погрешна парадигма Пийт подчерта, че конвенционалната парадигма \”ключалка и ключ\” на ендокринологията, която учи, че хормоните подават сигнали към клетки, които имат подходящи рецептори за тях, е погрешна. Вместо това изследванията му го довеждат до разбирането, че клетъчните отговори всъщност зависят от състоянието на клетките и това състояние се променя от хранителни вещества, метаболити, хормони и невротрансмитери в заобикалящата го среда.

Фиксирайки се върху погрешна парадигма, стигнахме до това, което Пийт нарече \”чудовищно изкривяване на официалните препоръки за хранене\”. Например, повечето проучвания, които се опитват да определят хранителните нужди от протеини, са направени за селскостопанската индустрия и са предназначени да идентифицират най-евтиния начин за постигане на максимален растеж в най-кратки срокове. Но максимизирането на растежа не означава, че също така максимизирате здравето и дълголетието. Точно обратното. Полиненаситените мазнини (PUFAs) като линолова киселина (LA), например, водят до бързо наддаване на тегло при млади животни, което се превръща в бързи печалби. Но ако търсим оптимално човешко здраве, не това искаме. Има неопровержими доказателства, показващи, че прекомерната консумация на PUFA разрушава човешкото здраве.

По същия начин аминокиселините в протеините се определят като \”съществени\” въз основа на техния принос за растежа при животните, като отново се пренебрегват фактори като дълголетие, развитие на мозъка и оптимално здраве. Според Пийт, малкото изследвания, направени в тази област, показват, че нуждите ни от триптофан и цистеин са много ниски в зряла възраст. Така че, високият прием на червено месо и почти никаква консумация на съединителна тъкан, богата на колаген и желатин, не прави услуга на вашето здраве.

Колаген за удължаване на живота и профилактика на заболяванията

Според Пийт, проучванията за удължаване на живота показват, че \”ограничаването само на триптофан или само цистеин води до по-голямо удължаване на продължителността на живота, отколкото е постигнато в повечето изследвания на ограничаването на калориите\”, което е доста забележително. В архивираната си статия \”Желатин, стрес, дълголетие\” Пийт обяснява:

\”Както триптофанът, така и цистеинът инхибират функцията на щитовидната жлеза и производството на митохондриална енергия и имат други ефекти, които намаляват способността да издържат на стрес. Триптофанът е предшественик на серотонина, който причинява възпаление, имунодепресия и като цяло същите промени, наблюдавани при стареенето. Хистидинът е друг аминокиселинен прекурсор на медиатор на възпаление, хистамин. Дали ограничаването на хистидин в диетата ще има и стимулиращ дълголетието ефект?\”

Желатинът е протеин, който не съдържа триптофан и има само малки количества цистеин, метионин и хистидин. Използването на желатин като основен хранителен протеин е лесен начин за ограничаване на аминокиселините, които са свързани с много от проблемите на стареенето. Когато клетките са стресирани, те образуват допълнителен колаген, но също така могат да го разтворят, за да позволят ремоделиране и растеж на тъканите. Когато колагенът се разгражда, той освобождава фактори, които насърчават заздравяването на рани и потискат туморната инвазивност.

Самият глицин е един от факторите, насърчаващи заздравяването на рани и инхибирането на тумора. Той има широк спектър от противотуморни действия, включително инхибиране на образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) и е показал защитна активност при рак на черния дроб и меланом … Когато ядем животински протеини по традиционните начини (например, ядем супа от рибена глава, както и мускулите, или \”сирене за глава\”, както и свински пържоли и супа от пилешки крака, както и кълки), ние асимилираме голямо количество глицин и желатин. Този цялостен животински баланс на аминокиселини поддържа всички видове биологични процеси, включително балансиран растеж на детските тъкани и органи.

Когато се ядат само мускулните меса, балансът на аминокиселините, влизащ в кръвния ни поток, е същият като този, произведен от екстремен стрес, когато излишъкът на кортизол причинява разграждане на мускулите ни, за да осигури енергия и материал за ремонт. Образуването на серотонин се увеличава от излишния триптофан в мускулите, а серотонинът стимулира образуването на повече кортизол, докато самият триптофан, заедно с излишния мускулен цистеин, потиска функцията на щитовидната жлеза…

Уврежданията, причинени от излишък на триптофан и серотонин, изглежда се предотвратяват или коригират чрез щедро снабдяване с глицин. Фиброзата, увреждането на свободните радикали, възпалението, клетъчната смърт от изчерпване на АТФ или претоварване с калций, увреждане на митохондриите, диабет и т.н., могат да бъдат предотвратени или облекчени от глицин. Някои видове увреждане на клетките се предотвратяват почти толкова добре от аланин и пролин, колкото и от глицин, така че използването на желатин, а не глицин, е за предпочитане.

Желатинът се използва успешно за лечение на диабет повече от 100 години. Глицинът инхибира липолизата. Това прави инсулина по-ефективен и помага за предотвратяване на хипергликемия. (Богатата на желатин диета също може да понижи серумните триглицериди.) Тъй като персистиращата липолиза и инсулиновата резистентност, заедно с генерализираното възпалително състояние, участват в голямо разнообразие от заболявания, особено при дегенеративните заболявания, разумно е да се обмисли използването на глицин / желатин за почти всеки хроничен проблем.

Глицин за кървене, инсулт, мускулни спазми и болка

В статията си Пийт прегледа няколко състояния, които могат успешно да бъдат лекувани с глицин. Например, всички видове проблеми с кървенето, включително кървене от носа, прекомерно менструално кървене, кървящи язви, хемороиди и дори инсулт, могат да се възползват от богата на желатин, а оттам и богата на глицин диета. Според Пийт, глицинът, взет малко след инсулт, ограничава щетите и ускорява възстановяването. Глицинът може също да бъде защитен при епилепсия, като стабилизира нервите и повишава количеството стимулация, необходимо за активиране на нервите. Глицинът също има антиспастични ефекти, които могат да помогнат за облекчаване на мускулните спазми, свързани с множествена склероза.

Пийт споделя и ефектите от личното си експериментиране с желатин: \”В продължение на години не бях спал цяла нощ, без да се събудя. Първият път, когато имах няколко грама желатин точно преди лягане, спах без прекъсване за около 9 часа. Споменах този ефект на някои приятели, а по-късно ми казаха, че техни приятели и роднини са се възстановили от дългогодишни проблеми с болката (артритни и ревматични и вероятно неврологични) само за няколко дни след приема на 10 или 15 грама желатин всеки ден.“

Дълго време се предполагаше, че терапевтичният ефект на желатина при артрит е резултат от използването му за възстановяване на хрущяла или други съединителни тъкани около ставите, просто защото тези тъкани съдържат толкова много колаген. Част от консумирания желатин се включва в ставния хрущял, но това е бавен процес. А пък облекчаването на болката и възпалението вероятно ще бъде почти незабавно, наподобяващо противовъзпалителния ефект на кортизол или аспирин.

Възпалението предизвиква фиброза, тъй като стресът, хипоксията и недостатъчното снабдяване с глюкоза стимулират фибробластите да произвеждат повишени количества колаген. В белите дробове, бъбреците, черния дроб и други тъкани глицинът предпазва от фиброза, обратното на това, което традиционният възглед би предложил. Тъй като излишъкът от триптофан е известно, че причинява мускулни болки, миозит, дори мускулна дистрофия, желатинът е подходяща храна за подпомагане на коригирането на тези проблеми, просто поради липсата на триптофан. (Отново, популярната хранителна идея за аминокиселините като просто градивни елементи за тъканите е точно погрешна – мускулният протеин може да изостри мускулните заболявания.)

Според Пийт, всяко състояние, включващо излишък на пролактин, серотонин и / или кортизол, включително аутизъм, следродилни и предменструални проблеми, болест на Кушинг, диабет и импотентност \”трябва\” да се възползват от диета с ниско съдържание на триптофан. \”В някои от по-старите проучвания терапевтичните резултати се подобряват, когато дневният желатин се увеличава\”, отбеляза той. \”Тъй като 30 грама глицин обикновено се използват за лечение на мускулна дистрофия и миастения гравис, дневният прием на 100 грама желатин не би изглеждал неразумен и някои хора смятат, че количествата в този диапазон помагат за намаляване на умората. За възрастни голяма част от това може да бъде под формата на желатин. Ако човек яде голяма порция месо, вероятно е полезно да има 5 или 10 грама желатин приблизително по едно и също време, така че аминокиселините да влязат в кръвния поток в баланс.

Каква е разликата между желатин и колаген?

Докато колагенът и желатинът имат един и същ основен аминокиселинен състав, техните свойства се различават поради различните производствени процеси. Казано по-просто, желатинът е основно варен колаген, което го прави по-смилаем и по-лесен за усвояване. Това е особено важно, ако сте компрометирали храносмилането.

Колагенът се произвежда от животински кости, кожи, сухожилия и други съединителни тъкани. Колагенът се извлича чрез киселинна или алкална обработка, последвана от пречистване и не включва топлина. Тъй като молекулярната структура е по-голяма, колагенът не се разтваря във вода. Когато колагенът се нагрява, молекулярните връзки се разпадат, като ви дават желатинов хидролизат или хидролизиран желатин (други термини за описание на желатин включват колагенов хидролизат или колагенови пептиди). Тъй като пептидните вериги са по-къси, желатинът може да се разтвори във вода, където образува гъст гел.

По отношение на ползите за здравето, тези разлики вероятно са минимални, защото когато колагенът се поглъща, той се разгражда в стомашно-чревния тракт на по-къси пептиди, които са същите като желатина. Тъй като само свободните аминокиселини могат да влязат в кръвта ви, колагенът и желатинът имат по същество идентични системни ефекти, тъй като основният им състав е еднакъв. Желатинът може да бъде за предпочитане, ако имате язви или други проблеми с стомашно-чревния тракт.

Видове колаген

Макар, че научно са идентифицирани 28 различни видове колаген, повечето добавки ще съдържат един или повече от само три от тях, тъй като те съставляват 90% от колагена в тялото ви.

 • Тип 1 – колаген, открит в кожата/кожата, сухожилията, люспите и костите на крави, прасета, пилета и риби
 • Тип 2 – образува се в хрущяла и обикновено се получава от домашни птици
 • Тип 3 – влакнест протеин, открит в костите, сухожилията, хрущялите и съединителната тъкан на крави, прасета, пилета и риба

Изберете вашия източник на колаген мъдро

Исторически погледнато, традиционните диети осигуряват достатъчно колаген под формата на бульон, направен от варени пилешки крака или говежди кости. Това са най-добрите ви алтернативи. Ако решите да използвате добавка от колаген или желатин, ето някои общи съображения, които трябва да вземете предвид при пазаруването:

 • Сертифициран ли е органичен и/или хранен с трева? — Лабораторните тестове разкриха, че много популярни продукти от колаген и костен бульон съдържат потенциално опасни замърсители, които обикновено се свързват с концентрирани операции за хранене на животни (CAFOs), като тежки метали, химикали като бутилпарабен и различни ветеринарни лекарства, включително антибиотици. За да избегнете замърсители, уверете се, че добавката ви за колаген е сертифицирана \”100% органична\” или, още по-добре, сертифицирана от животни, хранени с трева, от Американската асоциация на тревните хранени (AGA), която има най-строгите стандарти. Това важи и за желатина, въпреки че може да бъде малко по-трудно да се намери, а ако го направите, той може да струва около 50 долара. Изглежда, че колагенът и желатинът осигуряват почти идентични протеинови профили и биологични ползи. Колагенът има предимството, че се предлага в достъпни органични опции. Желатинът може да се използва за подобряване на текстурата и ситостта на храните. Така че, и двете могат да подобрят здравето ви; Просто трябва да изберете този, който работи най-добре за вас.
 • От какви суровини е направен? — Неорганичният колаген е почти универсално направен от хидролизирани кожи от едър рогат добитък, а не от говежди кости. Когато са направени от кожи от едър рогат добитък, дори органичното сертифициране става съмнително, защото кожите, органични или не, все още са остатъци от кожарската промишленост и са претърпели интензивна обработка с разяждащи химикали. Суровите, новоодрани кожи пристигат в кожарския цех на големи палети, където могат да останат да гният в продължение на седмици, преди да бъдат обработени. Въпреки че са осолени, те не са напълно запазени и вонята е поразителна. Самият процес на щавене обикновено включва киселинна баня и обработка с разяждащи химикали като сярна киселина или хромови соли. Кожите с белези и несъвършенства се изхвърлят, след като преминат през тази обработка, и тези изхвърляния са това, което се използва за направата на колагенови добавки на базата на говежди кожи. След това вече обработените отпадъци се подлагат на допълнителна обработка, за да се разтвори кожата и да се освободят колагеновите пептиди. Така че, докато суровата кожа може да е дошла от органично отгледана, хранена с трева крава, след цялата тази химическа обработка, колко органичен е крайният продукт?

Докато моето лично предпочитание беше органичен колаген от добитък, хранен с трева, направен от говежди кости (не се крие), сега клоня повече към прахообразен желатин, тъй като е по-лесно смилаем. Все още вярвам, че естественият подход е най-добър. Приготвянето на домашен костен бульон с помощта на кости и съединителна тъкан от хранени с трева, органично отгледани животни не е много сложно и ще доведе до най-добри резултати. Ако предпочитате пилешки бульон, помислете за използването на органични пилешки крака. Ноктите са особено богати на колаген.

И да повторим, яденето на мускулно месо няма да ви осигури важните аминокиселини, които са необходими за изграждането на колаген. Като се има предвид, че около една трета от протеините в тялото ви са колаген, има смисъл да се уверите, че получавате достатъчно колаген / желатин.