Коластра и спорт

Коластрата се смята за хранителна добавка и не е забранена от Световната АнтиДопинг Агенция (WADA). Тъй като стимулира цялостния растеж и укрепва имунната система, много спортисти се надяват, че тя ще може да помогне и на тях да подобрят представянето си. Основен аргумент в тази посока е наличието на толкова много енергийно повишаващи компоненти, които би трябвало да помагат за възстановяване след тежки тренировки и състезания.

Множество изследвания, проведени от независими лаборатории, дават системно позитивни резултати, като демонстрират подобрение на представянето, увеличение на мускулната телесна маса и на нивата на важното анаболно съединение IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа), което показва, че коластрата си струва да се опита.

“Всеки може да има полза от коластрата”

Ако си търсите вдъхновение, Том Меноу е идеалният пример. Вече над 40 годишен, не взима допинг, а в състезанията по вдигане на тежести от лег (Бенч Прес) има впечатляващите 57 световни и 87 американски рекорда. Той е непобеден в 72 последователни състезания и държи рекорда по на Световната Организация по Бенч Прес – 307,5 кг.

За да поддържа високото си ниво на физическа активност, Том Меноу е развил собствена линия от натурални продукти, които да му осигурят възможността да получава необходимите хранителни вещества. Тази линия включва витамини и минерали, ензими, естествени противовъзпалителни агенти, суроватъчен протеин. Той е прибавил към тях и коластра, според самия него “защото тя перфектно се вписва в моите три принципа: оводняване, противопоставяне на възпаленията и възстановяване”. Той взима по 20 -30 грама коластра на прах всеки ден и е много обнадежден от резултатите.

“В момента съм изпреварил тренировъчния си график, което приписвам най-вече на подобреното възстановяване след тренировка. Точно в бързината на възстановяването усещам най-добре резултатите от коластрата. Това го свързвам с IGF (инсулиноподобен фактор на растежа), който се съдържа в коластрата. Мисля, че всеки може да извлече полза от употребата й, независимо дали е атлет от световна класа, спортуващ само през уикенда или дори лентяй. Нали всички искаме да имаме повече мускулна маса и по-малко тлъстини, да не говорим за забавянето на процеса на стареене, благодарение на който можем да изглеждаме и да се чувстваме млади и енергични.”

Коластрата помага да се изгарят тлъстини и да се изграждат мускули

Атлетите и хората, които спортуват редовно, винаги търсят начини да подобрят постиженията си и да получат по-добри резултати. Според клиничните изследвания и свидетелствата на хора, които употребяват коластра, тя може би е най-въздействащата природна субстанция, открита до момента, която може да помогне на атлетите да постигнат мечтаните от тях резултати. Много боди-билдъри и фитнес експерти твърдят, че именно коластрата е най-ефективното средство за изграждане на здрави мускули, което някога са употребявали – при това без да прибягват към незаконните (и опасни) стероиди.

В “Железният мъж” (списание за сериозни бодибилдъри) Даниел Шон подчертава, че IGF-1 (инсулино-подобен фактор на растежа), открит в коластрата, има забележително по-добър анаболен ефект от всяко известно досега вещество, дори и стероидите.” IGF-1 е в състояние “сам по себе си да осъществява мускулен растеж”, пише Стив Шваде, редактор на списанието “Мускули и фитнес” в броя от м. май 1992г. “Кравешката коластра има по-висока концентрация на IGF-1 от човешката”, продължава той, “и неговата структура е почти идентична. Човешкият и кравешкия IGF-1 се различават само по 3 от 67-те аминокиселини, които изграждат веригите на IGF-1 молекулите. Заради тази еднаквост кравешкия IGF-1 е толкова ефикасен, колкото и човешкия.“

Последните изследвания показват, че коластрата намалява разпадането на протеините и стимулира транспортирането на глюкозата в мускулите. Това означава, че мускулите използват по-пълноценно горивото, с което разполагат. Когато става дума за метаболизма на мазнини, растежните фактори в коластрата правят възможно използването на енергия от мазнините, вместо от въглехидратите. Това не означава, че можете да ядете повече тлъстини, но определено означава, че тялото ви ще изгаря повече мазнини, вкл. натрупани от въглехидратите или протеините, с които се храните, и ще произвежда енергия по-ефективно. Според Шваде, “в крайна сметка растежните фактори в коластрата увеличават скоростта на протеиновия синтез и намаляват протеиновия катаболизъм (разграждането на белтъчините), което води до увеличаване на чистата мускулна маса, без съответното увеличаване на мастните натрупвания.”

Отново, Даниел Шон от “Железният мъж”: “Кратко и ясно, IGF-1 е алфата и омегата на анаболните пептидни фактори на растежа. От къде можете да го получите? Само от коластрата!”

Като човек, който тренира редовно, аз бях свидетел на удивителни подобрения, откакто започнах да вземам коластра. Мога да вдигам по-големи тежести по време на тренировки и прибавям допълнителни по-бързо от преди. Възстановявам се по-лесно след “серия” и мога по-бързо да се заема със следващото упражнение. Чувствам прилив на енергия, докато преди да започна да пия коластра усещах умора час или два след тренировка. И резултатите се подобряват – панталоните ми стават все по-широки, а блузите и саката – все по-тесни! И всичко това – без никакви големи промени в диетата ми.

Напоследък бяха проведени повече изследвания с атлети. През май 1996г. д-р Едмунд Бърк, пишейки за “Новости в науката за храненето”, съобщава за изследване, направено с участието на финландския олимпийски ски-отбор. “Атлетите тренираха изключително много и нивата на тяхната креатин-киназа се измерваха през седемдневен период. Креатин-киназата е изключително важен вътреклетъчен мускулен ензим. Ако се открие в кръвта, това е индикатор за клетъчно-мускулна повреда. Затова, когато след тренировка креатин-киназните нива в кръвта се увеличат, това е знак за значително мускулно травмиране и претрениране. В сравнение с членовете на отбора, пиещи плацебо, атлетите, които консумирали коластра, показали креатин-киназни нива в кръвта почти наполовината четири дни след силни тренировки.” В допълнение те казали, че чувстват по-малко умора и нямат мускулна треска, а тяхното представяне очевидно се подобрило.

В тази статия д-р Бърк разказва, че коластрата подобрява също издръжливостта на атлетите. Коластрата повишава асимилацията на храна през червата и по този начин засилва ефективността от увеличаване на въглехидратите и аминокиселините. Също така, растежните фактори в коластрата помагат да се “запечатат” язвите и гастритите, които намаляват усвояването на храната. И така това, което се случва, когато приемаме коластра е, че повечето от хранителните вещества от храната, която поглъщаме, могат да се оползотворят като енергия за тренировки, независимо дали те са за сърдечно-съдовата и сърдечно-съдовата система, или за изграждане на мускули. Ползите от коластрата са велика новина за онези от нас, които тренират редовно, но не виждат резултатите, които искат. Ще се видим във фитнеса!

Многото растежни фактори, открити в коластрата, спомагат за възстановяване на тъканите, увеличават метаболизма на тялото и възможността му да изгражда здрава мускулна тъкан, балансират нивата на глюкозата в кръвта и в мозъка, и даже възстановяват ДНК и РНК. Коластрата съдържа инсулиноподобен растежен фактор (IgF), който стимулира клетъчния растеж и възстановяване, трансформиращ растежен фактор (TgF) алфа и бета, който улеснява синтеза и възстановяването на РНК и ДНК и възстановяването на мускулната тъкан при атлетите; и епителен растежен фактор (EGF), който стимулира нормалния растеж на кожата и лигавиците на храносмилателната, дихателната и пикочо-половата системи.

Коластрата стимулира цялостния растеж и укрепва имунната система. Много спортисти се надяват, че тя ще може да помогне и на тях да подобрят представянето си. Основен аргумент в тази посока е наличието на толкова много енергийно повишаващи компоненти, които би трябвало да помагат за възстановяване след тежки тренировки и състезания…