Подкрепа, култура, отношения и забавления

Когато споделих със семейството си и приятелите си, че се включвам в мрежов маркетинг, бях заобиколен от негативност. С това се сблъскват повечето нови членове на екипа ви. Те решават да се включат във вашия екип и през следващите дни, седмици и месеци обикновено са обградени от негативност. Чест проблем за начинаещите е, че решението да се включат в бизнеса може да настрои против тях семейството и приятелите им. Когато се приберат вкъщи, те казват твърде много и то погрешни неща за бизнеса. Това води до негативно отношение и подигравки. Точно затова им трябва подкрепа именно през първите часове и дни, за да не ги загубим.

Как да ги предпазим през техните първи 72 часа? Трябва да бъде просто – толкова просто, че и осемгодишно дете да може да се справи. Моят съвет е следният: Когато срещнете хора, независимо дали те ще се присъединят към бизнеса или не, дайте им някакви материали, които да отнесат със себе си – например презентация, каталог, книга или списък с линкове, които да могат да прегледат у дома. Ако фирмата, с която работите, все още няма такива помагала, трябва непременно да си ги създадете сами.

В случай, че хората бъдат оставени само с гол ентусиазъм и без никакви инструменти и помагала, то те вероятно ще се откажат. Нека бъде простичко. Използвайте инструменти – свои или на компанията, следвайте системата, защитете вашите нови хора от техните негативно настроени приятели и семейства, които ги лъжат, че не могат да успеят, от личните чудовища в съзнанието им, които им казват, че те не са способни да правят пари. Подкрепете ги в самото начало на кариерата и тогава, вместо да сте сами, може да изградите екип от хиляди хора около вас.

Каква е цялата разлика между хората, които успяват на най-високите нива на мрежовия маркетинг и тези, които имат същия потенциал, но не стигат дотам? Истината е, че във всяко едно начинание цената на успеха е висока. Въпросът е с колко трудности и предизвикателства можете да се сблъскате и да продължите напред – това ще определи резултатите ви.

Предизвикателства ще има и точно те ни правят по-добри. Казано е: „Не искайте да ви е по-лесно, искайте да сте по-добри“. Истинската ни стойност не се измерва, когато сме в зоната си на комфорт и охолство, а когато се сблъскваме с трудности и предизвикателства. Затова въпросът е къде ще сте, когато дойдат времена, в които правите всичко правилно, а нещата продължават да се развиват зле. Ако искате нещата да проработят, трябва да стигнете до другата страна. Няма да бъде лесно, но ще си струва. Прегърнете несполуките. Заобиколете се с единомишленици, близостта с тях дава сила. Вярвайте в нещо, което е много по-велико от нас.

По време на една баскетболна игра синът ми извика „Хайде татко, ставай от пейката и влизай в играта”. В този момент тези думи ме разтърсиха. Не беше свързано с баскетбола, но осъзнах, че вече твърде дълго време стоя на пейката и е време да се включа в играта. Така въпреки, че се бях отказал от мрежовия маркетинг, отново се завърнах в тази невероятна професия.

Докато развивах бизнеса си дадох сметка, че успехът и провалът се движат успоредно. Трябва да сте упорити и готови да преминете през неуспехи, за да стигнете до успех. Успехът трябва първо да мине през нас, за да може след това да дойде при нас – това е доказана истина в тази професия. А когато успеем в МЛМ, получаваме изключителната възможност да променим нашето наследство и съдбата на рода си.

Как започнах от нулата и стигнах до диамант? Когато започнах, бях много развълнуван, защото имах шанса да стигна върха, да бъда един от най-добрите в компанията. Не разбирах културата, когато започвах. Трябваше да започна всичко наново, но си казах, че няма проблем, защото не напуснах. Аз останах и вярвах в моя ментор. Вярвах в компанията. По това време резултатите все още ги нямаше, но аз продължавах да вярвам. Казах си, че ще отнеса това до върха и не ме интересуваше какво щеше да се случи преди това.

Използвахме цялата си енергия, за да започнем отначало. Създадохме една забавна среда. Защото дотогава аз лично изобщо не се забавлявах. Че кой се забавлява, когато губи пари? Не и аз, затова исках нещо различно. Исках нещо по-голямо от мен. Нещо, в което всички да участват и да се забавляват. Затова реших да имаме „Супер съботни събития”. Тези събития бяха забавни и впоследствие привлякоха други локални лидери. Всички искаха да дойдат. Забавлението и развиването на специални отношения се превръщаха в лепилото на нашата организация. Точно това лепило задържаше всички заедно. Нещата започнаха да се нареждат.

Организирах група, в която планувахме годишните събития и обсъждахме културата, която създаваме. Много хора идваха на тези събития като клиенти, а впоследствие се превръщаха в членове на екипа. Харесваше им това, че не става дума само за работа, а за забавление и хубави човешки отношения. След тези събития те разказваха и на други за това, което правим. Това привличаше още хора и резултатите не закъсняха.

Бизнесът трябва да ви носи удоволствие! И най-вече винаги се забавлявайте, защото ако вие се забавлявате, хората ще го виждат и също ще искат да се присъединят към купона. Това е една от най-важните ни задачи като лидери – да развиваме културата и духа на екипа, да създадем нещо забавно, привлекателно и вълнуващо. Щом лидерите изградят култура и екипи, които поддържат и доразвиват тази култура, неизбежно ще се появяват още лидери. А в това е ключът към успеха в МЛМ.