Транзитът на Сатурн през Везни

На 21 юли 2010 планетата Сатурн влезе трайно в зодиакалния знак на Везни за период от близо 26 месеца. Тази планета обикаля през всички 12 знака за повече от 28 години т.е. престоява във всеки знак около 2-2,5 години, а конкретно във Везни е бил преди около 30 години.

За първи път от доста време Сатурн навлезе в знака на Везни на 29 октомври, 2009. Сатурн престоя в знака на Везни от 29-ти октомври 2009 год. до 7-ми април, 2010 година, върна се в знака на Дева за кратко и от 21-ви юли, 2010 трайно остава във Везни до 5-ти октомври 2012 год.

Сатурн във Везни поставя на дневен ред взаимоотношенията – дали в дадено партньорство целите на двамата се допълват едни други, дали връзката ни ограничава или доколко е ефективно инвестирането на душа, воля, време и всякакви други ресурси. Партньорството не трябва да се разглежда само в личните взаимоотношение, същото важи и при бизнес контакти. Акцентът е към честни и открити връзки, чрез множество преговори и експерименти за достигане до едно справедливо и безпристрастно сътрудничество. Ще се търси същинско равноправие във взаимоотношенията в този Сатурнов преход, като ще се толерира баланс и равновесие (така характерни за зодиакалния знак Везни).

  • Дали не угаждаме на партньора си защото се страхуваме да отстояваме себе си, правата и целите си?
  • Дали в този процес не правим компромис със собствените си нужди?

В знака на Везни Сатурн ще търси честност, почтеност  и баланса, характерен за този зодиакален знак. Това е времето, през което ние изследваме и опознаваме нашите лични граници в партньорството. Точно колко сме ограничени във връзката си става шокиращо ясно, особено в контекста на собствения ни страх да не загубим другия или да не бъдем отхвърлени, и как точно този страх ограничава личната ни свобода.

Ако сме давали повече отколкото сме получавали, или сме вземали повече, отколкото сме давали в съществуващото партньорство, то транзитът на Сатурн през Везни ще акцентира на дефектите в този ред. Става дума за поемането и споделянето на отговорности. Ако до момента сме били недоволни от приноса на партньора във връзката, транзитът може да усили този проблем в съзнанието ни.

Сатурн изостря и призовава качествата на знака или планетата, която транзитира. Във Везни ще жадуваме за баланс, но ще отнеме известно време да го постигнем. Сатурн забавя нещата до скоростта на охлюв и това може да е като агония за нетърпеливите и жадуващи мигновен резултат. За влиянието на Сатурн е необходимо време и това не е лошо всъщност. Ние можем да вземем добро и балансирано решение само ако си дадем достатъчно време за това.

Първоначално можем да изпитаме нежелание да правим компромиси със себе си, но компромисът, направен по правилния, балансиран начин води до осъзнаването, че се нуждаем от друг, за да го постигнем. Със Сатурн е налице и желанието да придобием контрол, а някои може и да се изкушат да контролират “другия” – тенденция, която трябва да се опитаме да избегнем. В крайна сметка и в идеалния случай разбираме, че имаме власт да контролираме само себе си.

Много от нас за затруднени да дефинират връзката си, която имат понастоящем. Сатурн изисква определения, структура и ангажираност. Но за повечето хора щом нещо е определено и структурирано с ангажиментите си, то това е равносилно на поставяне в капан, в клетка или каквото и да е друго, синоним на ограничаване. По време на транзита на Сатурн през Везни хората могат да са призовани да си изяснят своите цели в партньорството или дори самото партньорство като такова. За някои от нас чувството може да е на натиск да се ангажираме с някой или към определен начин на живот, но преди всичко трябва да се осъзнае какво точно искаме за себе си преди да се обвържем.

Това е времето, когато се прави ясния избор за партньорство и се вземат осъзнати и отговорни решения. Това е времето, когато трябва да се изкорени това, което не работи за нас, да пуснем да си отидат изгубените каузи, както и за изкристализиране на взаимоотношенията ни според това, което искаме или очакваме от тях. Ние имаме нужда да знаем къде сме в партньорството, независимо дали сме двойка или не. Колкото по-негативни са изявата на чувствата ни в знака на Везни, то толкова по-малко ще проработят тези изблици. Това ще стане още по-очевидно от суровото и неотстъпчиво влияние на Сатурн. Прибягване към укротяване и примиряване в името на запазване на мира е друга негативна изява. Твърде често партньорството се обръща в “Аз срещу Теб”, а всъщност целта му трябва да бъде работа в екип, а не като съперници.

Много е възможно да ни занимават въпроси за вината, докато Сатурн транзитира през Везни. Ако обвиняваме настоящия си партньор за своята неудовлетвореност във връзката, то ни предстои да научим, че сами сме отговорни за своето щастие. Ако разрешаването на проблеми е слабото звено във връзката ни, то ще имаме шанс да се научим как по-ефективно да го правим занапред. Някои от нас ще трябва да се правят със страха от самотата и как този страх подкопава отношенията или ни прави жертви на манията на всяка цена да бъдем във връзка. Сатурн ни напомня да дадем своя дял в партньорството, но и да поемем персонална отговорност за своите действия, както и за собственото ни щастие в двойката. Ще имаме шанс да научим повече за собствените си ограничения и да подканим другия да поеме отговорността за своята роля също.

Сатурн изисквания простота, определеност, реализъм и истина. Правосъдието, справедливостта и равновесието са подложени на изпитание в живота ни в този момент.  Сега сме много по-наясно с неравноправностите в нашите взаимоотношения. На дневен ред е какво удовлетворение получаваме в двойката, както и сме особено фокусирани върху това, което е справедливо и в постигане на разбирателство. Ако сме давали прекалено много от себе си във връзката, очаквайки че ще получим нещо обратно, транзитът на Сатурн през Везни ще доведе до осъзнаване на този факт, както и търсене на някаква форма на компромис или промяна. Ако сте правили (съзнателно или несъзнателно) компромис със себе си или непрекъснато сте правили отстъпки в името на това да работи партньорството ви, то ще осъзнаете ясно  тази реалност, както и ще разберете колко негативно това ви поведение влияе на собствения ви живот.

Ефективна и ясна комуникация е друг основен фокус на пребиваването на Сатурн във Везни. Сатурн е за целите, а интелектуалната Везна би могла да ни даде шанс и възможност да се дистанцираме от самите себе си и по един логичен и безпристрастен начин да оценим себе си и връзките си. Сега е важно да се откажете от напрежения и противопоставяне във вашите партньорства, а да се наблегне на взаимното сътрудничество. Вероятно е вътрешното ви равновесие да бъде нарушено от смут и объркване, от оскърбление (стигащо понякога до крайна грубост) от страна на другия. От друга страна обаче, може и даже да се разочаровате и да ви отблъсне прекалената любезност или лекомислие. Много вероятно е да имате силна потребност от споделяне на общи цели в партньорството.

Тенденциите, които вероятно ще наблюдаваме в този период са за нарастващо търсене на мнения, съвети и обсъждания във връзките ни; фокус и изследване на брака като институцуия; по-критично отношение към външността и всичко, свързано с красотата във всички нейни прояви; внимание към храненето и излишното в него, което да изключим; засилено внимание към простотата в дизайна (“По-малкото е повече”).

Все пак Сатурн в знака на Везни предлага може би по-лесни уроци, или поне “по-смилаеми” уроци, отколкото същите такива докато е бил в опозиция с Рак или Лъв например, или дори сравнени с уроците му от скорошното пребиваването на Сатурн в знака на Дева.

Докато е в знака на Везни Сатурн прави квадрат с Плутон и опозиция с Уран и Юпитер.