Болнави деца, миазми и суперхрани

„Не знам вече какво да го правя, постоянно сме болни!” – като холистичен детски лекар слушам тези думи едва ли не всеки ден. Все повече са децата, които често боледуват, приемат антибиотици, имат диатеза или алергии… На какво се дължи това? Може ли да се предотврати? Как да се излекува? Има ли начин детето да се оправи и да расте здраво? Надявам се с тази статия да отговоря на притесненията на родителите. Не е нормално децата да боледуват. За това има причини – ако ги открием и отстраним, жизнената сила на децата ще се погрижи за останалото…

Най-важните причини са неправилното хранене и гледане, генетичните особености, стресът вследствие на лоши семейни отношения и миазми, унаследени или придобити след имунизации. И тъй като не мога да повлияя на вътрешните работи на семейството и засега не е реално да се променят гените, остава да разгледам храненето и миазмите. Съвсем отговорно твърдя, че именно тук е ключът към перфектното здраве на децата!
Храненето не означава просто детето да яде каквото иска или каквото му даваме. Много често храните на трапезата ни са непълноценни, замърсени с различни токсини и лишени от жизнена сила вследствие на термична обработка, консервиране, облъчване и т.н. Така на клетъчно ниво се стига до недостатък на жизнено важни аминокиселини, мастни киселини, минерали, витамини, ензими и биологично активни вещества. Това е една от много важните причини за отслабване на жизнеността и влошаване на имунитета

Ето защо е толкова важно всяко дете, особено ако живее в града, да приема редовно суперхрани и хранителни добавки, които да го подхранват на клетъчно ниво. Най-добрите суперхрани в света са микроводораслите АФА и спирулина, коластрата от крави и студенопресованите растителни масла, богати на незаменими (есенциални) мастни киселини. Децата, които се подхранват с тях, повишават своите защитни сили, боледуват по-рядко и обикновено се справят с болестите без антибиотици (вижте листовката за подробности).

Ако въпреки доброто гледане и приема на суперхрани детето ви продължава да боледува, най-вероятно причината е в един или няколко придобити или наследени от родителите миазми. Като че ли най-чести са придобитите миазми, особено туберкулозният, вследствие на безмилостната и честа имунизация още през първите дни и месеци на живота на детето.

Ваксините са вредни поради много причини, макар че някои от тях може да избавят децата ни от определени болести. Това е спорен въпрос – безспорен е фактът, че ваксините съдържат чужди антигени, които могат да провокират автоимунни заболявания, както и опасни токсични съставки като живак, алуминий, феноли, формалдехид и т.н. Не всички деца могат да понесат безнаказано многократните имунизации в кърмаческата и ранната детска възраст. При някои се получава срив в защитните сили и… „Не знам вече какво да го правя”…

Особено вредна е имунизацията против туберкулоза, защото тя води до т.нар. туберкулинов миазъм. В по-редки случаи той може да бъде и унаследен от родителите, но обикновено се придобива след имунизацията с живи туберкулозни бацили – т.нар. БЦЖ, която се прави през първите дни на живота. Доказано е, че ефективността на тази имунизация е равна на нула . В някои страни тя не се прави, но у нас е „задължителна”.

Какви са симптомите на туберкулозния миазъм? Децата стават агресивни, може да ритат, хапят, удрят и налитат на бой даже на много по-силни от тях, инатят се, тръшкат се, неспокойни са, не ги свърта на едно място, стават хиперактивни, много лесно се обиждат, имат проблеми в поведението и развитието, а в някои случаи може да стигнат даже до аутизъм. Често боледуват от гнойни ангини, дихателни инфекции и даже бронхиална астма, сливиците им хипертрофират до степен, че им е трудно да дишат (в това числи и т.нар. „трета сливица”), а шийните лимфни възли се уголемяват и се напипват като броеница. Такива деца спят често по корем и скърцат със зъби насън. Миглите им са много дълги и имат изразено окосмяване на гръбчето или ивица от тъмни косми по хода на гръбначния стълб. Обичат да ядат салам, банани, картофи и мляко.

Миазъмът на гонореята най-често е унаследен. Ако някой от родителите е боледувал от гонорея (трипер) – дори и това да се е случило много години преди да зачене детето, дори и да е бил „излекуван” с антибиотици – детето може да прояви симптомите на миазма на гонореята. Още като пеленачета такива деца имат много силно подсичане, придружено с огнено зачервяване на областта около половите органи и дупето, което трудно се влияе от мазане с антисептици. Трудно заспиват вечер и може да си играят до малките часове. Характерни за тях са екстремните крайности в поведението – или супернахални, или свръхсрамежливи. Те са със слаба жизненост и често боледуват, особено от астма, и понякога имат много бемки и брадавици по кожата. Получават ерекции от малки и проявяват прекалено рано сексуалнен интерес, мастурбират, обичат да гледат.

Има и още миазми, но тяхното лечение е работа на класическите хомеопати. Важното е да се знаят принципите и родителите да се запитат какви са мерките, зависещи от тях?

Първо, ако ваши или чужди деца боледуват много често и се налага да им се дават антибиотици, непременно започнете да им давате суперхрани – Зелена енергия, Колактив-3 и Есенциални мастни киселини. Количествата може да се увеличават до постигане на желания ефект, а продължителността на приемане е според нуждите – най-малко през зимата, а по-добре целогодишно с увеличаване на количествата през сезона на грипа и настинките или когато детето боледува.

Второ, ако ваши или чужди деца показват симптомите на миазмите, описани по-горе, или ако въпреки включването на суперхрани продължават да боледуват, заведете ги на класически хомеопат, най-добре педиатър или такъв, който работи много с деца. Ако той или тя не е запознат/а със суперхраните, не се колебайте да му разкажете за тях. Преди години имаше хомеопати, които не позволяваха на пациентите си да се хранят пълноценно (казваха им да не приемнат никакви добавки), но днес това не е така – обикновено най-добрите хомеопати сами препоръчват суперхрани.

Трето, ако хомеопатичното лечение не даде бърз ефект, имайте търпение – обикновено вашият хомеопат може да обясни защо това е така и кога очаква резултат. Ако трябва, сменете хомеопата или потърсете консултация от още един специалист. Увеличете количествата на суперхраните и се опитайте детето да води по-природосъобразен живот, с повече сън, чиста храна и вода, чист въздух и достатъчно слънце. Може да се наложи да му направите курс с пробиотици, ензими, антиоксиданти и коензим Q10. Или да потърсите съвет от специалисти по холистична медицина и природолечение.

Помнете едно: профилактиката е по-добра от лечението. По-добре е да си давате парите за укрепване на здравето с помощта на суперхрани, отколкото за антибиотици и други химични лекарства, които често са вредни и токсични, и влошават развитието и здравето на вашите деца (и на самите вас).

Д-р Петър Найденов, холистичен лекар, класически хомеопат