Лечебно гладуване, вегетарианство и суперхрани

Лечебното гладуване е един деликатен метод, който не винаги се разбира добре от широката общественост. Става така, че някои от онези, които го практикуват, вместо да си помогнат, си вредят. Затова излизаме с предложения, които биха улеснили провеждането му и биха увеличили положителните му резултати.

Непосредствено преди лечебното гладуване е добре да се приемат коластра, ацидофилус и бифидус, за да бъде регенерирана чревната флора, която е от изключително голямо значение за общото състояние на храносмилателната и имунната системи.

По време на самото гладуване, когато се образуват свободни радикали и е необходима повече енергия за по-доброто изчистване, е добре да се приемат супер антиоксидант и коензим Q10. Естествено, с цел осигуряване на организма на някои жизнено необходими съставки, е препоръчително да се приемат водорасли AFA или Зелена енергия, разтворена във вода. Ако гладуването не е само на вода, а и с плодови сокове, да се разтварят в тях.

През третия етап – захранването, е много добре да се приемат храносмилателни ензими с водорасли с цел по-бързото възстановяване на храносмилателната функция и облекчаване на организма.

Друг проблем при гладуване е опасността от нарушаване на алкално-киселинното и водно-електролитното равновесие. Суперхраните могат да помогнат за разрешаването му. Включването им към програми за лечебно гладуване и пречистване увеличава благотворния им ефект.

Предупреждавам онези, които искат да се подложат на лечебно гладуване, да го правят под наблюдението на специалисти. Ако искате да изкарате няколко дена само на вода, без никаква храна, имайте предвид, че микроводораслите почти не съдържат калории (само 4 кал./г.), и че с тях се въвеждат само изключително необходими за тялото съставки. А коластрата осигурява растежни фактори и инфопептиди, които помагат на регенерацията. Ето защо е разумно да се приемат по 1-2 грама водорасли и по 2 капсули коластра на ден дори и при пълно гладуване.

При някои хора, изпробвали лечебното гладуване, може да останат увреждания вследствие неправилното му провеждане – най-вече недоимъчни състояния поради липса на микроелементи, есенциални аминокиселини, ЕМК, витамини и др. Тези липси, особено при по-продължителни или чести гладувания, може да се отразят отрицателно върху общото здравословно състояние. Ако гладуването се съчетае с приемане на суперхрани, такава опасност няма.

Някои ще попитат: Как така – хем гладуване, хем суперхрани? Всичко зависи от това, какъв резултат се гони. Ако целта на гладуването е подобряване на здравето, определено е добре то да се съчетава с водорасли, коластра, ЕМК, CoQ10 и супер антиоксидант, или да се направи по-мек вариант с Lighten-up и сокове. Ако целта е да се постигнат духовни цели, тогава е добре да се приемат само водорасли АФА, които помагат за разгръщане на висшите психични способности. Ако целта е да се кали волята или гладуването е по религипозни причини, тогава то е само на вода.

Друг подобен проблем, който решават микроводораслите, е подобряване здравето на вегетарианците. Някои хора си мислят, че вегетарианство означава просто да не се яде месо. Това, разбира се, е важна част от една достойна философия, свързана с ненасилие. Но да не участваш в убийството на животни е едно, а да лишаваш организма си от жизненоважни хранителни вещества – съвсем друго. Препоръчваме на вегетарианците редовно да опресняват познанията си във връзка с темата здравословно хранене и да включват в менюто си всички онези прекрасни храни, които природата предлага. Това означава непременно да приемат и водорасли, и ЕМК, и коластра!

Плодовете, зеленчуците, ядките и зърнените култури сами по себе си могат да поддържат здравето ни. За съжаление често ние или не ги приемаме в техния естествен вид, или не знаем как да ги съчетаваме. С помощта на водораслите се компенсират идеално онези липси, които са се получили в резултат на обработката им. Освен това, доколкото ни е известно, водораслите се комбинират без проблеми с всички групи храни и ги балансират.

Ролята на коластрата в здравословния начин на живот на вегетарианците все повече ще нараства. Тя е храна, която е утвърдена от хилядолетия и е едно от най-важните аюрведически средства за поддържане на здравето. Макар че се добива от крави, коластрата е подходяща за вегетарианци и е в съзвучие с принципа за ненасилие. Кравата винаги произважда много повече коластра, отколкото е нужна на теленцето й. Ние просто я освобождаваме от това, което остава, след като то се нахрани.

Една голяма група хора днес живее повече в света на ума, отколкото в света на фитнеса. Това са повечето интелектуалци, много от компютърните специалисти, които са превключили на виртуална реалност и се хранят предимно с Интернет, служителите в различни административни сфери, някои от които работят дори в помещения без естествено осветление и пр. Такива хора имат нужда от специално меню – нискокалорично, с повече незаменими съставки и по-близо до слънцето като енергия. Това са водораслите – препоръчваме ги като най-добрия избор за тези хора. Редовната им употреба, особено през есента, зимата и пролетта, може да спести много неприятности.

Допълнителното предимство на AFA в това отношение е фантастичният положителен ефект върху мозъка – основното оръдие на труда на съвременния човек. Колкото и да наблягаме на този ефект, не можем да подчертаем достатъчно неговата важност. Тя може да се оцени само от личен опит. Затова яжте водорасли всеки ден, хранете и поддържайте мозъка си, преди да е станало късно – особено ако възнамерявате да разчитате на него по-дълго време!