МЛМ: Бизнесът на 21 век

МЛМ: Бизнесът на 21-ви Век
Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки

 

Защо Мрежов Маркетинг? Робърт Кийосаки

Когато за пръв път чух за мрежовия маркетинг, бях твърдо против. Но след като отворих съзнанието си, започнах да виждам някои от уникалните предимства, които малко други бизнес възможности предлагат. За хората, които искат нещо повече от живота си, включването в компания за мрежов маркетинг обикновено струва много по-малко, отколкото започването на конвенционален бизнес.

,

Дългосрочният успех в живота е отражение на вашето обучение, житейския ви опит и характер. Много МЛМ компании предлагат обучение за личностно развитие в тези ключови сфери. Повечето училища учат хората да работят в квадрантите Н и С, което е страхотно, ако искаш да прекараш живота си в тези квадранти. Повечето магистърски програми по бизнес администрация подготвят студентите си за високоплатени служби в корпоративния свят, но като Н, а не като Б.

Мрежов Маркетинг: индустрия за хора, които искат да променят живота си

За тези от вас, които може да не са запознати с предишните ми книги, в “Четирите потока на парите”, втора от серията книги “Съветите на Богатия Татко”, обяснявам защо някои хора забогатяват по-лесно от други. ” Четирите потока на парите ” е най-важната от книгите ми за хората, които искат да променят живота си. Някои от термините използвани тук, са свързани с буквите от този Квадрант:
Н – наемен работник
С – самоназначен, специалист или човек с малък бизнес
Б – собственик на голям бизнес, като Доналд Тръмп
И – инвеститор

Да бъде предприемач и да построи бизнес в квадрант Б е едно от най-трудните предизвикателства, с което човек може да се захване. Повечето хора остават в квадранти Н и С просто защото тези квадранти изискват по-малко умения от квадрант Б. Както се казва: “Ако беше лесно, всеки щеше да го направи”. Трябваше да се науча как да преодолявам съмненията в себе си, стеснителността и страха от отхвърляне. Също трябваше да се науча как да се изправям на крака и да продължавам напред въпреки неуспехите. Това са някои от индивидуалните особености, които човек трябва да развие, ако иска да успее в бизнес от квадрант Б, без значение дали това е мрежов маркетинг, франчайзинг или предприемачество.

Какво да направите, ако сте в квадрант Н или С, но искате да промените живота си? Къде можете да откриете обучението, което ще ви помогне да преминете в квадрант Б? Аз препоръчвам професията мрежов маркетинг на хората, които искат да се променят и да придобият умения и поведение, които са нужни за успех в квадрант Б. Важно лично качество, което се изисква за всеки бизнес в квадрант Б е развиване на лидерски умения. Способни ли сте да преодолеете страховете си и да помогнете на другите да преодолеят своите страхове, за да бъде свършена работата? На това умение ме научиха морските пехотинци. Като военноморски офицери, за нас беше задължително да можем да водим другите в битка, въпреки че всички се ужасявахме от смъртта.

Мрежовият маркетинг е бизнес от квадрант Б

Съвсем не е лесна задача да построиш бизнес от квадрант Б. Затова трябва да се запитате: “Притежавам ли необходимото? Желая ли да отида отвъд зоната си на комфорт? Желая ли да бъда воден и желая ли да се науча да водя? Има ли вътре в мен един богат човек, готов да излезе навън? ” Ако отговорът е да, започнете да търсите такъв мрежов бизнес, който има много добра програма за обучение. Фокусирайте се повече върху програмата за обучение и личностно развитие, която компанията предлага, и по-малко върху продуктите или компенсационния план. Мрежовия маркетинг е бизнес от квадрант Б, защото покрива няколко критерия, които търся в даден бизнес или инвестиция. Тези критерии са:
1. Леверидж: мога ли да обуча други хора, които да работят за мен?
2. Контрол: Имам ли сигурна система, която ми принадлежи?
3. Творчество: Бизнесът ще ми позволи ли да бъда креативен и да развивам собствената си личност и таланти?
4. Разрастване: Бизнесът ми може ли да се разраства до безкрай?
5. Предсказуемост: Доходът ми предсказуем ли е, ако направя това, което се очаква от мен? Ако имам успех и продължа да разраствам бизнеса си, доходът ми ще расте ли заедно с успеха и труда ми?

Защо Мрежов Маркетинг? Доналд Тръмп

Маркетингът е мощно оръжие, а мрежовият маркетинг може да увеличи тази мощ, ако сте мотивиран. Просто казано, погледнете един продукт и махнете от него рекламната агенция. От вас зависи да направите маркетинга и рекламата. Това е нещо голямо, но може да се постигне ако имате достатъчно страст да поемете нещата в свои ръце, а импулса и мотивацията ви да достигат все по-високи нива. Изисква се предприемачески дух, а това означава фокус и постоянство. Не препоръчвам мрежовия маркетинг на хора, които не са високо мотивирани.

Друг важен аспект на мрежовия маркетинг е, че в същината си е общуване, така че ако не сте общителни, бих се замислил преди да се захвана с такава дейност. Умението да се общува е задължително. Също като при рекламите, няма смисъл да имате фантастична рекламна кампания, ако продуктът не е направо фантастичен. Също помнете, че ако решите да станете дистрибутор, ще бъдете отговорен пред закона за нещата, които казвате за продуктите, компанията и възможността. Робърт споменава за важността при излизането отвъд зоната си на комфорт, щом става дума за мрежов маркетинг. Той също споменава, че трябва да си дадете достатъчно време. Това са добри отправни точки, върху които да се помисли.

Съгласен съм, че лидерските качества са критични за успеха. Определено трябва да имате чувство за отговорност, поведение “Мога да го направя”. Като при всяко друго начинание, разберете всичко, което можете преди да започнете. Мрежовият маркетинг се е доказал като надежден източник на доходи, а предизвикателствата може да са точно за вас. Имаме изключителни примери за успехи, заслужени чрез старание, ентусиазъм и правилния продукт в комбинация с точна ориентация във времето.

Когато се изпробва нов продукт, специалистите по маркетинг отиват в различни райони и питат обикновените хора какво харесват или не харесват в него. Добре е да се съобразите с общественото мнение, когато решавате за даден продукт. Това, че вие го харесвате не значи, че всички ще го харесат. Да намерите продукт, който ще се харесва на много хора, е от значение. Моят съвет е да направите своето проучване и да вложите във вашия продукт всичко, което имате. Неподправеният ентусиазъм трудно може да бъде победен.

Срещам много хора от квадрант С (малък бизнес), които искат да се разрастват, но просто им липсват лидерски способности. Никой не иска да ги следва. Работниците не вярват на своите водачи или водачите не вдъхновяват своите работници да се развиват. Форбс дефинира собственика на голям бизнес от квадрант Б като човек, който контролира бизнес с повече от 500 работника. Тази дефиниция е причината лидерските умения да са жизненоважни за квадрант Б. Къде ще откриете бизнес, който инвестира във вашето образование, вашето личностно развитие и построяването на ваш собствен бизнес? Отговорът е при повечето МЛМ бизнеси.

Мрежовият маркетинг не е ли пирамидална схема?

Често ме питат дали мрежовият маркетинг е пирамидална схема. Моят отговор е, че корпорациите са истинските пирамидални схеми. Корпорацията има само един човек на върха, обикновено собственикът, и всички са отдолу под него. Истинският мрежов маркетинг е точно обратното на традиционния бизнес модел. Мрежовият маркетинг е създаден да ви отведе до върха, а не да ви държи на дъното. При истинския мрежов маркетинг няма успех, докато не отведете хората си до върха.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ, КОИТО СИ СТРУВА ДА СЕ СПОМЕНАТ

1. Данъчни облекчения. Започвайки мрежов маркетинг в свободното си време и продължавайки досегашната си работа, вие започвате да получавате данъчните облекчения на богатите. Човек, който развива собствен бизнес, макар и само в свободното си време, може да получи повече данъчни облекчения, отколкото който и да е работник. Примерно можете да намалите данъците си за колата, за бензин, за някои храни и развлечения. Очевидно трябва да проверите заедно със счетоводителя си за точните правила във вашата ситуация, а хонорарът за вашия счетоводител също може да намали данъците ви. С други думи, правителството ще ви даде данъчни облекчения, само ако се посъветвате как да платите по-малко данъци.

2. Срещате се със съмишленици. Когато започвах, повечето ми приятели от квадрант Н помислиха, че съм луд. Не можеха да разберат защо не исках стабилната работа или стабилната заплата. Затова важна част от превръщането в Б е да се обградите с други хора, които са Б – а аз искам да станете Б. Обезпокояващо е, че богатите стават по-богати, но светът става по-беден. Ние искаме да забогатеете!

3. Дайте си време. Успехът в който и да е от квадрантите отнема време. Точно както отнема време да се изкачите до върха на корпоративната стълбичка в квадрант Н и да станете успешен доктор или адвокат в квадрант С, така също са нужни време и всеотдайност за да имате успех в квадрант Б. Отне ми години да построя успешен бизнес тип Б. Така че си дайте поне пет години да се учите и развивате като човек от квадрант Б.

4. Компаниите в мрежовия маркетинг са търпеливи. Една от красотите на мрежовия маркетинг е, че инвестира дори и в хората, които още не са успели. В корпоративният свят, ако не успее след шест месеца или година, често човек бива уволнен. В мрежовият маркетинг, стига да имате желание да влагате време, повечето компании ще работят с вас и ще инвестират в развитието ви. В крайна сметка те искат да сте на върха.

5. Залагайте на системите, които вече са утвърдени, изпитани и доказани, което ви позволява да започнете с много ентусиазъм, вместо да се опитвате да строите вътрешната система на една нова компания.

———————————————————

Доналд Тръмп е олицетворение на американската мечта. С диплома по финанси от Уортън, най-престижните му постижения са свързани с недвижимите имоти. Сред тях са световноизвестният небостъргач на Пето Авеню, Кулата на Тръмп, историческият Клуб Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, Палм Тръмп Интернешънъл Хотел, както и Кулата в развитие в Дубай. Той е голям фен на голфа и четири негови голф игрища са спечелили награда, като едно от тях скоро ще бъде построено в Шотландия. Номиниран като звезда от ЕММИ и ко-продуцент на телевизионното реалити хит шоу “Чиракът”, и автор на седем бестселъра, той е истински медиен гигант. Неотдавна Тръмп стана президент на САЩ – но това е друга тема…

Робърт Кийосаки е инвеститор и предприемач, специализиран в минното дело и недвижимото имущество. Той, почти сам, промени начина, по който десетки милиони по света мислят за парите. Като учител в сферата на парите и инвестициите, качествата на Робърт надминават далеч конвенционалната мъдрост. Той е създател на сайта RichDad.com и автор на серията книги „Съветите на Богатия Татко” – международни бестселъри, преведени на 46 езика и продавани в 97 държави в тиражи над 26 милиона броя. Книгата му “Богат татко, Беден Татко”, публикувана през 1997 г., се задържа шест години на челна позиция в листата за бестселъри на Ню Йорк Таймс, а много от книгите му, посветени на финансовата грамотност, доминират в листите за бестселъри в Азия, Австралия, Южна Америка, Мексико, Южна Африка и Европа.