Педиатрия

При децата съществуват предпоставки за развитие на клетъчен глад заради характерните за техния организъм ускорен метаболизъм, увеличена нужда от хранителни съставки, свързана с ускорения растеж и по-малкия обем на храносмилателната им система. При кърмачетата към това се прибавя и недоразвитост на ензимната система и нестабилност на полезната бактериална флора в червата.

Накратко казано, детската храносмилателна система е недоразвита, а изискванията към нея са по-големи, тъй като през този период се изграждат цели други системи – скелетна, мускулна и пр. Затова е изключително важно храната за децата да бъде висококачествена. В това отношение нищо не може да се сравни с микроводораслите.

Друг много важен факт е незрялостта на имунната система, която също работи в условия на повишена сложност, тъй като тепърва се запознава с различни антигени и изработва имунитет срещу микробите. Тук отново се изправяме пред проблема за повишените изисквания към храната и голямото натоварване на организма, както енергийно, така и ензимно.

В детството кръвотворенето е особено интензивно, а запасите от желязо и вит. В12 са малки. Затова по-лесно се стига до недоимъчни състояния, най-вече през първите 1-2 години от живота, докато детето започне да яде всичко.

Нервната система също все още е незряла. Интензивната обмяна на веществата води и до по-бързо изчерпване на невропептидите и ензимите.

Често появата на човека бял свят е съпътствана от т.нар. “родова травма”. Това е един сериозен проблем, свързан с хипоксия (недостиг на кислород) на мозъка и увреждане на малките кръвоносни съдове в мозъка с микрохематоми (микроскопични кръвоизливи).

Всички педиатри знаят колко крехко е здравето през първите няколко години от живота и колко бързо се развиват тежки и животозастрашаващи състояния дори при напълно здрави деца. За броени часове децата изпадат във водно-електролитен дисбаланс и алкално-киселинното равновесие се нарушава.

Още по-деликатен е случаят при по-болнавите. Всяко боледуване през ранното детство разстройва психо-нервно-ендокринно-имунната система (ПНЕИ) и предразполага към по-нататъшно влошаване на здравето, т.е., получава се порочен кръг. Когато детето боледува, голяма част от ензимната активност се насочва към възстановяване на здравето и за храносмилането остават по-малко сили. Затова честите боледувания пречат на растежа.

Друг голям проблем за детската възраст е употребата на лекарства, особено антибиотици, и свързаната с това дисбактериоза. От своя страна тя предразполага към микролезии (нарушаване целостта на лигавиците в храносмилателната, дихателната и пикочно-половата система), което води до по-лесно инфектиране и алергизиране. Така още в началото на живота се залагат основите на бъдещи болести и понижена жизненост, които намаляват интелигентността, приспособимостта, творческите способности и възможностите за напредък в живота.

Всичко това до голяма степен може да бъде избегнато чрез правилно хранене. Микроводораслите, този Божи дар, ни дават възможност да осигуряваме нужното на нашите деца по един лесен и пестящ време начин. Те са полезни за всички, но децата се нуждаят от тях особено много.

Нашето съвремие е такова, че употребата на хранителни добавки е наложителна. При това е за предпочитане те да бъдат от естествен, а не синтетичен произход (като синтетичните витамини и минерали например).

По време на боледуване вътрешната антиоксидантна система е претоварена и следователно е необходима външна помощ. При това намаляват и запасите на организма от коензим Q10. Високата температура (която децата впрочем вдигат много лесно) ускорява пулса (с по 10 удара на всеки 1 градус) и метаболизма (температурният оптимум за работата на ензимите е 38,5 градуса С).


Къде е ролята на водораслите и другите суперхрани?

Всички микроводорасли са изключителен източник на белтъци (неколкократно по-пълноценни от месото, рибата и соята), хлорофил, ензими и физиологично активни вещества с цялостен оздравителен ефект и стимулиращо развитието действие. Желязото и вит. В12 в AFA имат мощен кръвотворен ефект. AFA съдържа всички жизнено необходими микроелементи, които детският организъм не може да си набави отникъде другаде така пълно и лесно. Спирулината пък е много богата на гама-линоленова киселина (заради което е наречена “майчиното мляко на планетата”). Тъй като в хуманизираните млека няма достатъчно ГЛК, за бебетата (дори естествено хранените), е особено важно да приемат Зелена енергия.

От собствен опит можем да препоръчаме водораслите AFA и спирулина за всички здрави деца още от края на първия месец на живота им, а добавките могат да се комбинират с тях, за да се въздейства на различни заболявания под наблюдението на специалист.

Коластрата е истински елексир за бебетата и децата. Тя е първата естествена храна на бозайниците и има огромно значение за запазване на живота и здравето на новородените. Незаменима е при недоносени и деца с ниско за възрастта тегло, при такива, които не наддават добре, при изуствено хранене и повечето пробеми с храносмилателната система, включително чревни инфекции. Особено добре се отразява на деца с намалени защитни сили, които боледуват по-често, и на деца с хронични заболявания – астма, автоимунни, неврологични и т.н.

Грижата за здравето на детето трябва да започне още преди неговото раждане. Освен подчертания положителен ефект за майката, приемането на микроводорасли по време на бременността укрепва изграждащия се детски организъм. Да не забравяме незаменимите мастни киселини, които участват активно в изграждането на тъканите, но за жалост са изключително дефицитни.

За новороденото дете е от голямо значение регулирането на чревната флора, което се постига чрез приемането на пробиотиците ацидофилус и бифидус.

При недостатъчно наддаване на бебето веднага трябва да се включи Коластра (растежни фактори), а след третия месец постепенно и Зелена енергия, която набавя безценни съставки, увеличава апетита и стимулира растежа. Това да става внимателно, тъй като в нея се съдържа люцерна, която има по-груба структура и не е така лесноусвоима като микроводораслите. До третия месец на детето е най-добре да се дават само коластра, AFA и спирулина.

При хронични смущения, протичащи с диария, както и при лоша поносимост към майчиното мляко, много добър ефект дава добавянето на коластра и ензими с водорасли. Ензимите се смесват с мляко или пюре преди консумация (температурата им да не надвишава 400 С). Те подобряват значително усвояването на всички храни.

ЕМК се включват след втория месец, като се започва с по 1 капка на ден, за да се провери поносимостта, и постепенно се стига до 2-3 пъти по 5-10 капки. Спират се временно само при разстройство. За кърмачета, бременни и кърмещи жени е препоръчително 6% от дневния прием на калории да се доставя от ненаситени мастни киселини.

Комбинацията на коластра, супер антиоксидант и ЕМК се отразява много добре при астма и алергии. През последните години в света се утвърждава все по-масово тенденцията антихистаминовите средства да се заместват с антиоксиданти, особено пикногенол и гинкго билоба. Доказано е стабилизиращото им влияние върху клетъчната мембрана, в това число и на мастоцитите. Така се коригира склонността към прекалено лесно освобождаване на хистамин и това намалява алергичните реакции.

ЕМК също стабилизират клетъчните мембрани, микротубуларния апарат и лигавиците, въздействат положително върху жлезите с вътрешна секреция и пр. Прибавянето на CellPower е особено важно при остри и хронични изтощителни заболявания и проблеми със сърцето. СоQ10 с хром е много подходящ за деца с наднормено тегло и изобщо при смущения във въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна. В такива случаи е уместно да се приложи и Lighten-up. Дозите варират в големи граници, тъй като това са естествени храни с отлична поносимост.

Често срещани при децата са леки форми на невроза, неврастения, страхове, тревожност и проблеми с усвояването на учебния материал. Независимо, че причините могат да бъдат различни, добавянето на AFA, Зелена енергия, Коластра и ЕМК дава отличен ефект. Същите продукти, съчетани със супер антиоксидант, могат да се прилагат и при епилепсия, детска церебрална парализа и изоставане в нервно-психическото развитие – понякога резултатите са наистина поразителни.

Невъзможно е да се изброят всички случаи, в които суперхраните помагат на децата. Да не забравяме, че не става дума за лекарства, а за супер пълноценни храни, от които повечето родители поради неинформираност напълно неоснователно лишават своите деца.

Изводът от всичко казано дотук е: редовната консумация на микроводорасли, коластра, ЕМК, пробиотици, ензими и други добавки по правило е желателно, а в голям брой случаи – абсолютно необходимо за здравето на децата. Инвестираните средства се връщат многократно.

Нашият опит показва, че начинът на боледуване на децата се променя видимо, след като те са приемали редовно водорасли, коластра и ЕМК в продължение на 3-6 месеца – болестите се разреждат, протичат по-леко и бързо и организмът реагира много по-добре на лечението.


Пубертет

През пубертета организмът се развива много бурно и се нуждае от особено добра и богата храна. Тогава също така се отключват някои от хроничните болести, в това число и някои психични болести.

Пубертетът е период на преустройство на цялата обмяна на веществата и най-вече – на ПНЕИ системата. Знаем, че микроводораслите действат целенасочено върху епифиза, хипофиза, хипоталамус, които пък са свързани с биологичния часовник и с цялата ендокринна и имунна система. Ето защо децата в тази възраст имат по-голяма нужда от тях отколкото по-малките деца, особено при признаци на разбалансиране на тази система.

При момичетата, в началото менструалният цикъл не е добре установен и се получават различни първични или вторични форми на аменорея или дисменорея. Клетъчното гладуване и неправилното хранене в детството понякога водят до затлъстяване и такива момичета навлизат в пубертета с наднормено тегло. По това време обаче те стават особено чувствителни към външния си вид и реагират болезнено на забележки във връзка с него, особено когато са направени от приятелки или момчета, които харесват.

Това ги кара да предприемат драстични мерки, изразяващи се най-вече в спазване на безмилостни диети, които задълбочават клетъчното гладуване и разстройват още повече метаболизма. Така много лесно се стига до потискане на менструалния цикъл, тъй като организма се стреми да запази намалените си жизнени сили.

Сравнително често през пубертета се отключва дори анорексия, която обикновено води до разстройство на менструалния цикъл при момичетата. Това е особено опасно, когато в същото време децата тренират. Например момичетата, които тренират художествена гимнастика, се стремят да поддържат минимално тегло и това води често до нарушения в менструалния им цикъл.

Практиката показва, че включването на микроводорасли (обикновено Лесно начало или Зелена енергия), ЕМК, Коластра и крем MoonRise за един-два месеца обикновено води до възстановяване на липсващия менструален цикъл. По-продължителната употреба увеличава ефекта.

Ако все пак децата наистина искат да свалят някой и друг килограм, това може да стане без никаква вреда за здравето им с Lighten-up! в съчетание с ЕМК, Коластра и СоQ10 с хром. Така родителите могат да бъдат напълно спокойни, че децата им, едновременно с отслабването, подобряват имунитета си и балансират ендокринната си система. Тези продукти са особено подходящи за спортуващи младежи и девойки, трениращи художествена гимнастика или балет, както и 2-3 месеца преди абитуриентския бал.

По време на пубертета момчетата се опитват да тренират и да натрупват мускули, за да подобрят външния си вид. В такъв случай те, често даже тайно от своите родители, прибягват до помощта на анаболни препарати или всевъзможни хранителни добавки. От една страна не се знае доколко те са чисти и безопасни, а от друга – употребата в тази възраст на анаболи, особено ако става дума за хормонални препарати, може впоследствие да доведе до увреждане на сърдечно-съдовата или други системи и до здравословни проблеми от всякакъв характер.

Тази опасност може да бъде избегната ако родителите им осигурят Коластра, Зелена енергия и ЕМК, както и коензим Q10 с цел повишаване на енергията и мускулната сила. Това са напълно безвредни продукти без никакви странични явления и освен това, повишават интелигентността и въздействат благотворно върху нервната, кръвотворната, имунната и всички останали системи на тялото.

Не всяко дете дораства до целия потенциал на своите гени. Вината за това е главно в неправилното хранене, ваксинациите, стреса, замърсяването на околната среда и приемането на прекалено много лекарства. Особено в семейства, в които родителите са с по-дребен ръст, е абсолютно задължително на децата да се дава редовно Коластра и Зелена енергия. Това е едва и не единственият начин (или поне аз не познавам по-добър и безвреден) детето да порасте максимално на ръст и да се развие докрай.


Да предпазим децата от радиация

Опасността от радиация не е свързана само с ядрен взрив. Много по-коварни са ниските дози радиация, ако действат продължително, защото разрушават клетките и водят до рак и увреждане на потомството. Това сочат наблюденията над 400 хиляди американци, участвали в операция “Пустинна буря” и поразени от т.нар. Синдром на Залива. Болестта се дължи и на обеднения уран, използван в бойните действия. Той отделя алфа-частици, които с времето отслабват имунитета и водят до мутации, рак и увреждане на потомството.

“Спечелихме битката в Залива, но изгубихме здраве, семейства и поколение” – така обобщават войниците положението. Тези, които са живи, са в инвалидни колички и принудени да приемат десетки лекарства, и то без подобрение. Родените от такива бащи деца са с вродени малформации, намален имунитет и по-висока честота на рак.

Обедненият уран, разпръснат в Косово, е истински геноцид спрямо децата на Европа. Там са хвърлени няколко пъти повече боеприпаси с обеднен уран, отколкото в т.нар. “Долина на смъртта” в Ирак. Радиацията на Балканите ще остане повишена през следващите няколко хиляди години. Вече се говори за “Балкански синдром”…

Косово е вторият източник на радиация след Чернобил. Впрочем, горещите частици, инхалирани от “облака” през 1986 година, до живот ще останат в нашите бели дробове и ще облъчват както нас, така и децата ни, когато ги прегръщаме (те са източник на проникваща радиация).

За разлика от това, алфа-радиацията от Косово не е проникваща и се спира от няколко сантиметра въздух, парче плат или лист хартия. Това обаче не я прави по-малко опасна! Тя се натрупва в костите и тихомълком уврежда костния мозък.

Статистиката сочи, че алергиите, автоимунните заболявания, ракът (особено на кръвта) и болестта на Ходжкин вземат все повече и все по-млади жертви. Това е логично – бебетата, родени през последните години и хранени с обикновените храни, трупат повече радиация докато изграждат скелета си, защото в диетата им не достигат минерали. Истинските последствия от това, уви, тепърва предстоят – и никой не е застрахован!

Естествено е да се запитаме: как можем да защитим децата от радиация? И тук на помощ идват микроводораслите. Има поне пет механизма, по които те ни предпазват.

Селективно усвояване: ако в храната има нормални минерали, организмът не усвоява радиоактивните. А най-богатата на минерали природна храна са водораслите! Затова те са особено полезни за бременни, кърмачки и деца – при тях нуждата от минерали е повишена.

Хелатиране: няколко молекули се свързват в голям комплекс, който после се изхвърля от организма. Най-добър хелатиращ агент в природата е алгиновата киселина, която се съдържа във водораслите (algae – водорасли, лат.). Тя активно чисти тялото като изхвърля радиацията.

Антиоксиданти: неутрализират свободните радикали, които се образуват от радиацията и разрушават клетките, намаляват жизнеността и предизвикват рак или израждане на потомството. Водораслите са богати на антиоксиданти, които ни предпазват от радиацията, постъпила вече в нас.

Ензимно обогатяване: Водораслите са много богати на ензими, които подобряват метаболизма ни и повишават устойчивостта ни към радиация, химично замърсяване и най-различни други вредности.

Клетъчна регенерация: микроалгите са най-пълноценната и лесно усвоима клетъчна храна в света – истински балсам за всяка клетка на тялото. Когато клетките разполагат с всичко необходимо, те се обновяват по-лесно и стават много по-издръжливи на радиацията.

Оставена без контрол, радиацията подрива здравето и може да доведе до тежки последствия.Заключението се налага само – ако обичате децата си, давайте им водорасли, за да ги предпазите. А що се отнася до възрастните, всеки е свободен да избира…

На практика приемането на Зелена Енергия от бременните жени и кърмещите майки действа профилактично на техните бебета. След раждането още през първата седмица на новороденото е добре да се дава Бифидус с АФА, а след втората – по четвърт капсула АФА с мляко или вода, като всяка седмица се удвоява до 1 капсула на ден.

При бебета Зелената енергия се включва след 2-3 месец постепенно докато се достигне до 1-2 капсули на ден. По-високите дози се препоръчват на бебета от семейства, обременени с рак или изложени на повече радиация.

Водораслите не са единственият начин да се предпазим от радиация, но те определено са най-добрите в това отношение, понасят се много добре, а употребата им е лесна и удобна. Към тях могат да се добавят коластра, ЕМК, жен-шен, пчелен прашец, бирена мая, чесън, астрагалус, ехинацея, червено цвекло и вит. А, Д и Е.