Глава 11: Помогнете си, за да ви помогнем

Човек е отговорен за собственото си здраве, но често забравя това. Съществуват природни закони, които не може да се пренебрегват безнаказано. Понякога лошото здраве се дължи най-вече на невежество и немарливост. Не можем да очакваме чудо от нито един лечебен метод, ако живеем противоестествено. И най-мощното лекарство може да бъде антидотирано от внезапен или постоянен стрес, умствена и физическа преумора, недоспиване, обездвижване, тровене с черни мисли, цигари, алкохол, некачествена храна и т.н. (Антидот (тук) – нещо, което унищожава ефекта на лекарството.)

Живият човек представлява динамична енергийна система, която постоянно взаимодейства на различни нива с околната среда. Хомеопатичните лекарства ни помагат да реагираме по-адекватно на физическо ниво, да се разкрепостим емоционално, да осъзнаем и преодолеем болестни психологични модели, на които сме робували. Но те са само един от многото начини да се въздейства на здравето и не винаги предлагат чудо.

Има болести, към които всеки човек е възприемчив. При определени условия въпреки правилното лечение те могат да влошат жизнеността даже на най-устойчивия организъм. За да не става това, разумно е да се прилагат допълнителни методи за укрепване на здравето.

Други болести засягат само хора, които са специфично предразположени. Това важи особено при т. нар. миазми, свързани с краста, туберкулоза, гонорея, сифилис, малария, диабет, рак и други сериозни болести в пациента или рода му. В такива случаи е наложително да се предприеме специфично и продължително хомеопатично лечение, и непременно да се избягва всичко, което води до влошаване.

Именно в това е най-голямата сила на хомеопатията – да освободи от болести не само пациента, но и децата му. Затова ако сте сериозно болен или имате фамилна обремененост, лекувайте се с хомеопатия още преди да родите децата си.