Thuja (Thuj)

Трудно е да се намерят точни думи, с които да се опише състоянието Thuj. Ще прибегнем до поетични описания. Когато срещнете за първи път пациент Thuj вие ще усетите нещо, което ще ви кара да бъдете предпазлив. Той или тя много трудно се доверяват и вие ще имате усещането, че те не казват истината, когато говорят за това какви хора са и какво чувстват отвътре. Разбира се, всеки спестява информация до известна степен, но при Thuj вие ще чувствате, че задържането на информация е повече от обикновено. Още повече ще имате усещането, че това, което се скрива е грозно – не е за излагане на показ нито пред очите на пациента, нито пред очите на хомеопата. Най-близкото описание на пациента Thuj ще бъде с думите ГРОЗНО и ИЗМАМА.

Пациентът Thuj е потаен и манипулативен. Той или тя преднамерено ще скрият от вас информация, само за да ви изпитат, да разберат дали вие знаете какво вършите. Например, една жена е припадала; тя казва: “Почувствах как душата ми ме напуска и се уплаших, че ще умра”. Дава още малко информация, но не ви казва, че предишния ден е хапнала доста и то тежка храна. Тя пита, “Смятате ли, че може да бъде от стомаха?” Тъй като нямате информация, която да ви кара да предполагате такава възможност, вие казвате: “Не, по-вероятно е да е паднало кръвното налягане.” Чак тогава тя ви съобщава “Но вчера аз ядох много тежка храна!” Така тя се опитва да ви хване.

Пациентите Thuj са винаги резервирани. Те приемат ролята на наблюдатели – наблюдават всичко, но не ви дават нищо от себе си. Те не позволяват никаква форма на по-задълбочено общуване. Много са затворени в себе си, но не защото им липсват чувства; те са просто резервирани и подозрителни за това, което би могло да им се случи, ако си позволят по-дълбоко общуване.

Пациентите Thuj са твърди хора. Тази твърдост при техния емоционален израз се проявява дори на физическо ниво – например твърди тумори. И точно така, грозотата на душата им се проявява като грозота в туморите.

Все пак, не се подвежда само от външния вид. Спомням си един много приятен мъж, който се почувства много добре след като му бях дал Thuj, но при който беше трудно да се види същността на Thuj Той беше един от най-милите хора, които човек може да срещне – много чувствителен, просто поет. Въпреки това той самият се чувствуваше дистанциран от хората. Чувстваше се неспособен да общува искрено и директно, така че се беше обърнал към поезията, използвайки я като отдушник. Да се види Thuj при такъв случай, разбира се, изисква много фино разбиране и на пациента, и на лекарството, но веднъж след като се даде, Thuj действува много благотворно върху такива пациенти.

Какво всъщност е причинил сикотичния миазъм на такива пациенти? В самото начало на живота на такъв пациент миазмът стимулира по-дълбоките инстинкти. Тогава те търсят начин да се изразят. Но обществото влиза в ролята си и поставя пациента “на мястото му”. Той е наказан и се научава да се контролира. Това води до състоянието, което виждаме при Thuj Също така се научава да не проявява повече истинския си характер, въпреки че склонностите си остават в него и продължават да крещят за изява. Той намира начин да ги заблуди. Става много примерен. Като че ли е разбрал, че не подобава да изразяваш свободно инстинктите си в обществото и затова се контролира. Така той се наглася към мнението на околните, но тук не е въпрос на страх, какво мислят хората за теб, както при Lyc При Thuj е направен хладнокръвен избор, само от чисто практически съображения.

Затъпяването и забравянето накрая се превръщат в униние и неудовлетвореност, които могат да бъдат много дълбоки. Това не е толкова остро както при Nit-ac, които също изпитват чувство на неудовлетвореност, но специално по отношение на здравето. Thuj може да се тревожи за здравето си, но ще подходи директно към проблема. Тези пациенти са неудовлетворени и унили, но те са също така студени, пресметливи, манипулативни и интриганти. Те са се откъснали, изолирали са се. Никога не може да сте сигурни какво мислят.

По тази причина обикновено симптоматиката на Thuj е НЕЯСНА. Вие чувствате, че там има нещо, което не можете да хванете, нещо, което ви се изплъзва. Поради това човек много рядко се чувства уверен когато предписва Thuj Пълната картина никога не е ясна, тъй като пациентът никога не се отваря достатъчно пред вас.

С развитието на умствената патология те получават фикс идеи. Могат да се явят под най-различна форма. Най-ярко е чувството, което те описват, че краката им са чупливи. Кент казва, че си чувстват краката като стъклени. В моята практика пациентите рядко казват това по този начин. Те обикновено описват усещане за крехкост, като че ли краката им лесно могат да се счупят. Всъщност това не е само усещане при пациентите Thuj

Друга странна идея, която те описват, е, че имат нещо живо в корема си. Те може да се впуснат в подробни, точни описания, тъй като това е много силно и впечатляващо за тях. Един пациент каза, че чувства, че има в корема си малко момче, което го рита с десния си крак.

Друга фикс идея, която често се среща при пациентите Thuj е усещането, че някой върви до тях. Това не е страх, а делюзия. За разлика от тях, Med има СТРАХ, че някой върви след него. В това отношение Petroleum е по-близо до Thuj ; той има усещането, че някой лежи до него в леглото.
Както споменах, на физическо ниво има прекалено голям растеж на тъкан под най-различна форма. Добре известна е склонността към брадавици при Thuj Заедно с това може да има повтарящи се херпеси по гениталиите. При жените има миоми на матката (Calc -f, Calc , Phos). Ноктите на ръцете и краката са грозни и деформирани.

Трябва да се споменат няколко ключови симптома. Потта на Thuj е със сладникав дъх. Има и една силно изразена непоносимост към кромид лук – а до известна степен и общо към пикантните храни. Рядък и странен симптом, който съм срещал само два пъти, е носа им да тече, докато ходят по голяма нужда.

Има силна склонност към всякакви катари – бяло течение, носов, уретрален и пр. Секретите нямат някаква особена характеристика, но при пациентите общо взето настъпва облекчение при появата на секрета.

Главоболията са по-особени. Обикновено започват в челото, най-често над лявото око и след това преминават отзад в страни до тила. Това може да се случи и от двете страни, но отдясно може да е Thuj или Prunus (Ако обхване дясната страна и се спре по-специално на дясната окципитална издутина, тогава по-вероятно лекарството ще е Sanguinaria).

Като сикотично лекарство Thuj силно реагира на влажно време. Има всевъзможни видове ревматични заболявания. Тук трябва да отбележим, че Thuj не е много ефикасна при остър стадий на гонорея. По-често се предписва, когато гонореята е била вече подтисната в по-дълбоко, хронично състояние. При остър случай на гонорея по-добри лекарства, които можете да вземете предвид са Med, Cann-s или Cann-i, Sarsaparilla и много други. Ако гонореята е била подтисната с антибиотици и на пациента се появят брадавици, или още по-лошо – хронична кахексия с намалени умствени способности, определено мислете за Thuj

Thuj има също типичната сикотична нестабилност, но не по същият начин като Med Thuj може да бъде съвсем приличен, любезен и достоен човек в службата си, но вкъщи той става съвсем различен. Всъщност в службата си той показва един образ и има достатъчно сила да го поддържа като се контролира. Обратно, Med не се контролира толкова добре; Med е склонен да избухне всеки момент. Thuj подържа образа на достойния, уважаван човек, докато Med минава по-често за обикновен човек.
В този смисъл Thuj всъщност представлява един по-дълбок стадий на патология. Това може да се види добре когато сикозата е предадена на следващото поколение. Thuj много по-често се предписва на линеещи деца на сикотични родители. Med е по-вероятно да бъде предписан, когато в историята на заболяването на самия пациент е имало гонорея.

Пациентът Thuj е по-тежко болен от Med Идеята, че краката им лесно могат да се счупят е добра като сравнение със здравето на пациента Thuj Това е едно много крехко състояние, което при най – малкия дразнител може да се срине напълно.

Трудно е да се намери добро обяснение за ползата от Thuj при неблагоприятни последици от ваксинация срещу едра шарка като вариола. Такова специфично предписание с право може да се счита за отклонение от законите за лечение. Въпреки всичко, това е едно изключение, което аз мога да потвърдя от моята собствена практика. Първо, нека да предупредя читателя, че това важи само за ваксинация срещу едра шарка; това не важи за други имунизации, независимо от това какво казва Кент. Смятам, че е поради резонанс между ваксинацията срещу едра шарка и Thuj С други думи, пациент, който е много податлив към ваксинацията срещу едра шарка, вероятно е чувствителен към Thuj Пустулите и пъпчиците, които са характерни за едрата шарка, може да се открият и в симптоматиката на Thuj Темата за грозотата също важи, тъй като едрата шарка обикновено остава грозни белези (както и самата ваксинация). Проблемът се явява в това, че само с доказване на лекарствата, ние не можем да получим информация за всички стадии на дадено лекарство, поради това не ни е известна и точната връзка между ваксинациите срещу едра шарка и Thuj.

При всяко лекарство има последователност в събитията. Патологията започва от някъде и свършва някъде. За да познаваме напълно едно лекарство, ние трябва съвсем ясно да знаем всеки етап. Едно и също лекарство ще действува в началните фази и в крайната. За пример, ако имате пациент с хронично главоболие, което е започнало след като му е направена ваксинация срещу едра шарка, Thuj вероятно ще го излекува дори и картината да не съвпада с типичното левостранно фронтално главоболие на Thuj За да стане това, пациентът трябва да е във фаза, която още не е изяснена при доказванията.

Затова понякога ние разчитаме много на причинния фактор в дадени случаи. Знаем, че едрата шарка може да причини менингит, едно заболяване, което се характеризира с страхотно силно главоболие. Въпреки това трябва да подчертаем, че Thuj често ще помогне при такива специфични случаи, ЧЕСТО, НО НЕ ВИНАГИ. Човек трябва да разгледа случая изцяло, за да разбере дали не се проявява картина на друго лекарство. И ако няма такава, предписанието на Thuj е оправдано.

Друго РУТИННО предписание на Thuj е при брадавици, които са били подтиснати. Тук е уместно да се мисли за Thuj. Предупреждението се налага, тъй като мога да дам сведения от личен опит за няколко грешки направени точно поради такова рутинно предписание на Thuj

Thuj е много дълбоко действуващо лекарство, което може да ви поднесе няколко големи изненади. Може някой случай да ви е довел до отчаяние. Направили сте няколко предписания без всякакъв резултат. Пациентът е много затворен, благоприличен и коректен – даже може да сте си мислили за Kali-c, но и той не действува. Накрая, вие осъзнавате, че пациентът не е бил толкова искрен с вас, че при него има манипулативно заобикаляне, нечестност. Веднъж като осъзнаете това, давате Thuj и тогава ще видите наистина невероятни промени.