Lachesis mutus (Lach)

Главната идея е свръхстимулиране, което непрестанно търси отдушник, като едно гърне, което ври през цялото време; трябва му отдушник – иначе ще се пръсне. Змийска отрова; отначало отровата минава през кръвта, първо стимулира, а после отива към по-специфични места. Главната цел е кръвообращението (при изучаването на Материя Медика трябва да обърнете внимание на предпочитанията на лекарствата към различните системи). Хора с идиопатично високо кръвно налягане. Обливат ги горещи вълни (среща се в различни възрасти). Кръвоизливи с тъмен цвят.

Главоболия, разширени вени, хемороиди и различни сърдечни заболявания. Появяват се язви и обриви с цвят – розов, морав, пурпурен. Усеща как се движи кръвта. Сънят е труден. Усеща ритъма на кръвообращението сутрин. Сутринта и времето за сън – това са периодите на влошаване при Lach Влошава се от горещо, особено ако се затопли изведнъж, това променя циркулацията. Влошава се след като е бил под душа или като влезе в много горещо помещение. Влошава се преди мензис – но веднага след като започне настъпва общо подобрение. Често имат усещане в гърлото, че се давят. Събуждат се в паника, че дъхът им е спрял. Lach е начело на лекарствата със симптома “събужда се в паника” (wake up in a panic), влошава се при потискане на секреции. Дори тесните дрехи могат да служат като бариера при освобождаването на тази свръхактивност, особено около врата, около талията и гърдите. Психическите ограничения са също непоносими.

Ако жена му го помоли веднага да направи нещо, той ще се почувства притиснат. Интелигентен. Прелива от идеи. Патологията може да стигне до шизофрения, говори и говори, сменя идеите си. Може да напусне работата си, защото се чувства ограничаван.

Свръхстимулация в сексуалната сфера. Излишества на сексуално ниво. Може да бъде похотлив. Може да говори мърсотии. Едно от водещите лекарства за мастурбиране (до това води свръхстимулирането), както при Staph u Plat; Origanum – мастурбиране при млади момичета.

Ще бъде добро лекарство при остра ревматична треска с температура. С Lach може да се коригират и проблеми на сърдечните клапи.

“Змийските” лекарства засягат главно сърцето и кръвообращението. Някои ще потиснат сексуалните импулси и ще страдат от потискането. При един случай, Lach бе даден заради подтискане на секса – може да е типично за Lach Бъбречни колики от ляво. Алкохолизъм – кръвообращението може да е дисбалансирано.; и тук Lach е полезен. Може да доведе до нормализиране на желанието за алкохол. Lach помага даже при делириум тременс. Също може да се даде при случаи, в които пациентите са вземали наркотици.

Влошава се като лежи на лявата страна, и всички симптоми се засилват. Може да получи сърцебиене, дисфония, чувство, че припада. Lach предпочита лявата страна, като се централизира около сърцето – от ляво на дясно. Междуребрена невралгия – лява страна – Spigelia, Nat-m, Bry. Остри състояния – от ляво.

Нахлуване на кръв в главата, леко морави в лицето. Чувствителни към докосвания по кожата и към всякакво стягане; и най-слабото докосване е болезнено, но при силен натиск не е толкова зле, (при почервеняване Bell е по-скоро червена, отколкото морава, и е по-десностранна). Понякога се подобрява от силен натиск (при Bell има същата модалност).

Емоциите са доста силни; много се привързва към хора и предмети. И тъй като привързването е силно, идваме до патологичното състояние на ревност. Може да изпадне в ревност или похотливост (прекаляване със секса). Едни от силно егоцентричните личности (прочетете описанието на тази егоцентричност, дадено от Кент). Лъжлива идея за любов при хора, които обичат себе си, чувството към другия човек става като чувство към предмет. Когато се страхува, че може да обикне този предмет на удоволствие, се явява ревността. Когато изпитва ревност става много ревнив и си представя сцени разпалващи това чувство – едно от главните лекарства за много подозрителните хора. Ако ревността премине в подозрение, тогава може да се стигне и до параноя. Те могат да си мислят, че семейството им заговорничи, за да ги сложат в заведение за душевно болни. Могат да стигнат до състояние на дълбока тревога и депресия, като се тревожат за здравето си, особено за сърцето. ПАРАНОЯ – Hyos, Kali-br, Tarent, Stram, Plat, Verat тревога, страх от сърдечни болести – Lach е едно от главните лекарства. Ясновидци, със силна интуиция. Депресията е най- тежка сутрин, следобед е добре. Ако не се лекува, може да премине в постоянна депресия. На даден етап, страх от полудяване (както и Mancinella, Cann-i, Calc )

Накрая, може и да полудее. Кризите са по-тежки точно преди мензис. Спорадичен, импулсивен тип обезумяване. Идва на пристъпи. Когато има потискане на секса – приказливост. Замества с нескончаемо говорене това, което L липсва при контакт и общуване. Едно от главните лекарства за религиозна привързаност (като потискаш нещо, трябва да има и някакъв отдушник). Говорене, скачане от тема на тема; такъв поток от идеи минават през главата й, че не смогва да ги изкаже. Много критични; не могат да понасят и на-малката критика към себе си.

Lach има и друго състояние, при което има големи идеи, които не са били осъществени на млади години. Няма да продължи с амбициите си за велики дела. Всички тези вътрешни подтици водят до образуването на камъни в бъбреците и сърдечни поражения. Този Lach е интровертен, чувствителен, не иска никого да нарани, никога няма да се отдаде на емоциите си. Това са хора, които не говорят. Трябва да разберете, че този мълчалив тип човек също е Lach

Виното влошава състоянието им. Добри оратори, но лоши събеседници. Когато стигнат до едно определено състояние на ума се появяват делюзии; чувстват присъствието на мъртви хора, които говорят с тях. Мъртвите им дават нареждания какво да правят. Това се среща и при едно друго лекарство – Anac И те чувстват, че някой им говори, но Anac чува два гласа, единият му казва да върши добро, а другият го кара да върши зло. Lach желае и има отвращение – харесва стриди много, има желание за въглехидрати (жито, царевица, макарони, картофи и спагети).