Венера и Марс: любов и страст

Да започнем с любовта – с уговорката, че тя е нещо различно от брака. Тук ще става дума само за един вид любов, свързана с романтични хетеросексуални връзки. Природата е направила така, че всеки от нас харесва различни неща и се възбужда от различни хора. Това, което харесваме, в хороскопа ни се определя от Венера – планетата на любовта, вкуса, ценностите и парите. А това, което ни възбужда, се определя от Марс – планетата на секса и адреналина.

Венера и Марс са двете страни на отношенията, които не зависят от брака – това, което обичаме да ни правят в леглото, пасивната ни и получаваща природа (Венера) и това, което ние искаме да правим на партньора си в секса (Марс) – нашата активна сексуалност, онова, което няма как да не направим, след като сме се възбудили и обратен път няма.

Венера управлява привличането, удоволствието, отношенията, романтиката, любовта и единението. Венера е особено важна в синастрията и нейните хармонични интераспекти са често срещани при двойки, които се радват на дълготраен и щастлив съюз (със или без брак). Сравнете знаците на Венера на двамата партньори, за да видите приликите и разликите в ценностната им система. Вижте дали Венера на единия прави аспекти към личните планети, светилата или ъглите на другия. Склонни сме да идеализираме и романтизираме човека, с когото нашата Венера прави хармонични аспекти, и да очакваме много от човека, чиято Венера аспектира нашите лични планети, светила или ъгли.

В мъжки хороскоп Марс сочи какъв е мъжът в секса – например, ако Марс е в подвижен знак, това говори за непостоянство, ако е в женски знак – за пасивност, ако е в огнен знак – за пламенност. Марс в Овен показва мъж, който е много импулсивен, войнствен и бърз в секса. Марс в Рак говори за чувствителен, нежен и грижовен мъж, който е по-скоро майчински настроен в леглото (което е прекрасно, за жени от зодия Рак, Скорпион и Риби, но не е ок за жена с подчертан Овен, например). А мъж с Марс в Риби е много жалостив и трудно отказва, особено ако е на море…

Венера показва какъв тип жени харесва въпросният мъж – например, мъже с Венера в Стрелец харесват буйни и непокорни, темпераментни жени тип латино, както и чужденки, не искат да се лишават от свободата си и предпочитат да си останат ергени. Ако Венера в мъжки хороскоп е в подвижен знак, на такъв мъж бързо му омръзват жените, защото той търси разнообразие, като по оста Дева-Риби това се проявява по-пасивно и вероятно с тайни връзки по типа „не можах да откажа, бях пиян“, а в Близнаци и Стрелец – по-активно, по типа „един мъж не може да спи с всички жени в света, но е длъжен да опита“. И, разбира се, най-стабилните в чувствата си мъже имат Венера във фиксирани знаци. Това не гарантира, че те са на 100% верни, но обикновено след като се обвържат предпочитат да запазят семейството си.

В женски хороскоп Венера описва жената като красавица и съблазнителка, нейните вкусове, облеклото, бельото, прическата, грима, бижутата ѝ. Когато Венера е сила и добре поставена, такава жена може да бъде модел или красавица и се радва на много внимание от страна на мъжете. Ако Венера е в аспект с Луната, такава жена обича да се грижи за любимите си, ако е в аспект с Нептун, тя е романтична и отнесена, ако е свързана с Плутон, е сексуална и потайна.

Планетите, с които Марс прави аспекти в женски хороскоп, показват типа мъже, обожателите, с които жената може да има интимна, сексуална връзка. Например, ако в женски хороскоп Марс е в аспект с Луната, жената предпочита по-нежни и грижовни мъже, ако е в аспект с Нептун, тя се влюбва много лесно, без да вижда недостатъците на мъжете, ако е в Овен, предпочита пламенни, войнствени и агресивни мъже, и т.н. Това са предпочитания, които са по-скоро страстни и сексуални, отколкото свързани с естетика и външност. В женски хороскоп именно Марс показва „лошите момчета“, които карат една жена да се подмокри още като си помисли за тях. Марс е архетип на любовника-мачо – оня мъжкар, за който жената копнее, който си представя, когато мастурбира, когото сънува в своите мокри сънища.

Венера и Марс са двете страни на човешката сексуалност, като жените се отъждествяват повече с Венера, а мъжете – с Марс, а другата страна се очаква от партньора от противоположния пол и се проектира върху него/нея. Когато тези две планети правят аспект помежду си в рождения хороскоп, любовта и сексът са от огромно значение за този човек и той/тя има много страстен сексуален живот. Ако тези аспекти (между Венера и Марс в рождената карта) са секстил и тригон, това показва вътрешна хармония и оттам лесно разбирателство в леглото, а при съвпад, квадрат и опозиция – по-голяма активност, прекаляване и бурни, нажежени страсти, които в някои случаи трудно се контролират. Разбира се, елементите са много важни – например, ако Марс и Венера са във фиксирани знаци, такъв човек е много постоянен и няма нужда да сменя партньори, ако получава това, което очаква, от своя любим. Но ако са в подвижни знаци, смяната на партньори е негова страст и често става дума за „женен ерген“ или за жена, която има многобройни паралелни връзки. Ако тук се намеси и Нептун, никой не може да им хване спатиите!

Като се вземат предвид и планетите възрасти, влиянието на Венера е най-силно от пубертета докъм 23-24 години, когато човек се влюбва, без да се замисля толкова и без да мисли за семейство и деца, докато Марс става по-активен след 35-40 годишна възраст, когато човек е по-зрял и много по-наясно със своята сексуалност. Но и двете планети гледат на любовта по-скоро като на нещо, което се консумира, като на романтика и секс, а не толкова като на семейство с произтичащите от това задължения и отговорности.

Иначе казано, нито Марс, нито Венера сами по себе си не са толкова свързани с темата за брака и семейството, колкото със свободната любов без ангажименти, с първите трепети на любовта, с любовници, за които да си спомняме на стари години и от които все още да ни ревнуват нашите съпрузи. Когато стане дума за брак, интераспектите между Марс и Венера не са задължителни, но е добре да ги има, за да има и сексуална тръпка.