Ретроградна Венера

Ретроградните периоди на транзитните планети представляват винаги особен интерес за занимаващите се с астрология. Тук ще разгледаме някои характеристики на ретроградната Венера.

Какво всъщност означава ретроградна Венера? В ретрограден период ни се струва, че планетата се движи на обратно в небето. Всъщност само така ни изглежда на хората на Земята, защото технически погледнато никоя планета не се движи обратно на орбитата си спрямо Слънцето. Планетите дори не забавят своето движение. Това, което възприемаме че виждаме като движение, е резултат от гледната ни точка на зрители от Земята, защото нашата планета също се върти около Слънцето с различна от останалите планети скорост. На всеки 18 месеца обикновено 40-43 дни са с ретроградна Венера.

Например, на 8.10.2010 Венера навлезе в ретроградно движение в Скорпион, като на 7.11. се върна във Везни, където ще продължи ретроградното си движение до 18.11. и после пак ще тръгне директно (напред).

Като планета на любовта и ценностите, Венера в своя ретрограден период  ни призовава да оценим какво и кой е от значение за нас.  Това е подходящо време да преосмислим връзките си, да си подготвим бюджета и каквито и да е финансови планове! Да преосмислим, да прегледаме, да преценим, но да не пребързваме с действия – поне не  докато  Венера не се върне в нормалния си ход.  Не е добра идея да започваме нова връзка или ново финансово начинание. Не че трябва да се страхуваме от периода на ретроградната Венера – добре е да го имаме предвид и да сме по-внимателни.

Това, което може да се направи е да се избягва вземането на важни и значими решения – особено отнасящите се до значителни промени в живота решения трябва да се отложат до края на ноември. След това отново може да се върнем и да преосмислим същите идеи, хора или намерения и да проверим дали имат предишната сила и влияние върху вас.  Може би в ретроградния период  да се натъкнем на хора, които ни \‘грабват\’, но по-късно да не ни изглеждат вече така привлекателни. Самите ние сме други в такъв период – точно сега е възможно по-трудно да се доверяваме на останалите, защото не успяваме безпристрастно да преценим и да се доверим на собствените си инстинкти за околните. Склонни сме да подозираме неискреност в останалите. Ако накой планира да заздрави връзката си или да започне нова – не е сега времето, много вероятно е да не се получи.

Пробвайте да си спомните за това, което може би се е случило през последните няколко ретроградни цикъла на Венера (6-ти март – 17-ти април 2009 г, 27-ти юли – 8-ми Септември 2007 год, 24-ти декември 2005 година- 3-ти Февруари 2006, април до юли 2004 година, от септември до декември 2002 г., февруари до май 2001 г.). Въпреки че всеки ретрограден цикъл е различен, подобни въпроси могат да възникнат и сега. Всъщност някои от въпросите, пред които сме били изправени тогава, може да се наложи да се разрешат сега.

Имайте предвид, че за последен път Венера е била ретроградна в знака на Скорпион от 10 октомври до 21-ви ноември 2002 год.. Така че е много вероятно повечето да трябва да се справим с подобни или дори същите въпроси по време на настоящия ретрограден 2010 Венерин цикъл, както през 2002 година.

Особено в периода 08 октомври -18-ти Ноември 2010 година е добре да си държим езика зад зъбите си. Ако много ви се иска да спорите с партньора си, то по-добре се опитайте да отложите и да останете на разстояние. Много вероятно всичко да отмине и да мислите различно след този период, но ако не се владеете може да си причините доста бели.

Обърнете  също внимание, че Венера е в ретроградна “зона”от 05 септември до 20 декември. Наглед от 18 ноември до 20 декември Венера вече не се движи наобратно, но продължава да преминават през зони, които  тя е обхванала по време на своя ретрограден период. Така че макар Венера официално да се обръща  директно на 18-ти ноември все още ще има въпроси, които не се очаква да бъде напълно решени  до 20 декември.